TMS Grup, başarısını Ar-Ge çalışmalarıyla her geçen yükselten bir marka. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tescil edilen Ar-Ge Merkezinde birçok yeniliğe imza atan firma, bu yıl da yeni ürünleriyle isminden söz ettirmeye devam edecek. Komposit köprüler için geliştirmekte olduğu proje için onay alan TMS Grup, dijitalleşemeye verdiği önemle de müşterilerine fayda sağlayacak. TMS Grup’un ajandasındaki çalışmaları, Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Tüfekçi ile konuştuk. 

TMS Grup’un gündeminde hangi çalışmalar var?

İyimserliğimizi korumakla birlikte, yurt içinde kısa vadede daralmanın devam edeceği yönündeki ön görümüz ne yazık ki devam ediyor, dolayısı ile 2021 yılında yurt dışı projelere daha da çok yöneleceğiz. Haliyle pandemiden hızlı sıyrılabilecek gelişmiş pazarlar önceliğimiz olacaktır. Halen aktif olduğumuz bölgelerde işlerin hızlanmaya başladığını gözlemliyoruz ve bize olan yansımalarını da hissetmeye başladık, yaz aylarıyla birlikte bu bölgelerden gelecek işlerin artmasını bekliyoruz. Özellikle alt yapı ve köprü projelerine yönelik yaptığımız Ar-Ge çalışmalarımızın meyvesi olan yeni ürünlerimizin, Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında yerlerini alması hedeflerimiz arasındadır.

Son yıllarda dijitalleşme her alanda önemli bir hale geldi. Firmanızın dijitalleşmeye yönelik çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Dijitalleşme çağımızın vazgeçilmez gerçeği, verimliliğin kısıtlı olduğu inşaat sektörüne önemli katkılarının olacağı da hemen hepimizin malumu. Ancak, inşaat sektörünün çok yakın bir gelecekte emek yoğun bir sektör olmaktan çıkabileceği kanaatinde değilim. Bunun gerçekleşebilmesi için öncelikle demir donatı ihtiyacı olmayan betonarme ve kalıp gerektirmeyen robotik beton dökümü vs. gibi büyük devrim yaratıcı yeniliklerin ekonomik olarak erişilebilir seviyelere gelmesi şart. İnşaat sektöründe otomasyon ve robotikleşme, işin doğası gereği sanayidekinden daha farklı bir yol haritası çizecektir. Sanayide üretim bir yerleşik düzen ortamında ifa edilirken, inşaatta her seferinde farklı ortam ve şartlar söz konusudur. Dolayısı ile yeni teknolojilerin gelişimi ve yayılımı, üretim sanayiindeki gibi toplu entegrasyon yerine süreçlerin modüller halinde kısmi dijitalleşmesi ve otomasyonu şeklinde olacaktır. TMS olarak gelişmeleri takip etmekte ve önceliğimizi, kalıp ve iskele sistemlerimizin BIM adaptasyonu konusuna vermiş bulunuyoruz. Tabii pandemi şartlarının getirdiği bilinmezlikler, bu konuda hem insan kaynağımızın gelişimini hem de kaynak aktarımı konusunda kararlarımızı olumsuz yönde etkiledi.

Endüstriyel yapı türlerine hangi sistemlerinizle çözüm sunuyorsunuz? Bu tür projelerinize örnek verir misiniz?

TMS olarak özellikle know how ve projeye özel çözümler gerektiren alt yapı ve yüksek yapı projelerindeki başarılarımız herkesçe bilinmektedir. Bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca tescilli Ar-Ge Merkezimiz sürekli bir çalışma içinde. Yeni TEYDEB-TÜBİTAK proje kabullerinin pek nadir olduğu bu son dönemde bile Ar-Ge merkezimizin komposit köprüler için geliştirmekte olduğu proje, onay alarak gerçekleştirilme aşamasına bir adım daha yaklaşmıştır. Yakın dönemde özellikle Avrupa’da yapılacak köprü projelerinde yerini almasını bekliyoruz. 

Şu anda hangi projelere çözüm sunuyorsunuz?

TMS olarak geniş bir coğrafyada hali hazırda kalıp projelerimiz bulunmaktadır. Öne çıkan projelerimizden bazıları; Meksika’da farklı bir mimarisi olan proje ve Almanya’daki köprü projemiz devam etmektedir. Ayrıca TMS’nin Katar ve Kuveyt’teki şirketleri TMS-Q ve TMS-K ile bölgede yoğun çalışmalarımız sürmekte olup birçok projenin çözüm ortağıyız. Katar’da 17, Kuveyt’te ise 15 projede kalıp sistemlerimiz şu an aktif olarak kullanılmaktadır. 
Pandemi sürecinde detaylı çalıştığımız bazı projelerden olumlu geri dönüşler gelmeye başladı. Bu kapsamda başta Libya olmak üzere Fas, Gürcistan, Sırbistan, Irak gibi ülkelerde yeni projelere başlama aşamasındayız.

2021 yılında hangi konulara odaklanacaksınız? Hedefleriniz neler?

Daha önce de belirttiğim gibi önceliğimiz yurt dışında olan ve özel mühendislik çözümleri ile know how gerektiren büyük projeler olacaktır. Bu konuda akredite olduğumuz, teklif verdiğimiz ve vermemizi bekleyen projeler mevcut.