50 yılı aşkın zamandır faaliyetlerini sürdüren PERI’nin dünyada ve Türkiye’de geldiği nokta hakkında bilgi verir misiniz? 

PERI, 1969 yılında Almanya’da şuan artık aramızda olmayan 2009 yılında kaybettiğimiz Artur Schwörer ve değerli eşleri Bayan Christl Schwörer tarafından bir aile şirketi olarak kuruldu ve tam yarım asırdır kalıp ve iskele sektörünün inovasyon gücü ve 1,6 milyar Euro ciro büyüklüğüyle de pazar lideri. 1969’da Weissenhorn’da 6.000 m² büyüklüğünde ilk fabrikasını kurarak işe başlayan PERI, şuanda dünyanın 110 ülkesinde temsil edilmekte, 70 kardeş şirketi, 160 deposu ve 2500 mühendis, teknik eleman olmak üzere toplam 9.500 çalışanı ile müşterilerine hizmet vermektedir. 1986 yılında şu an aramızda olmayan 8 yıl önce kaybettiğimiz sayın Orhan Terzioğlu tarafından kurulan irtibat bürosundan sonra, Türkiye kardeş firmamız PERI Kalıp ve İskeleleri San. Tic. Ltd. Şti. 1990 yılında yüzde 100 yabancı sermaye ile PERI grubu içinde kurulan 9’ncu şirket olarak 33 yıldır Türkiye’de de faaliyet göstermektedir. Türkiye’de faaliyete başladığımız günden itibaren sürekli yatırım yapmaya ve büyümeye devam ettik. Aslında her biri büyük emek, gayret, zaman ve uğraşla ve elbette değerli müşterilerimizin bizlere verdiği destek ve gösterdiği teveccühle hayat bulan bu başarıları şuan İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Samsun’daki depolarımıza ve yurtiçinde 7 yurtdışında 5 olmak üzere 12 bölge müdürlüğüne, toplam 66.000 m² alana, 90 milyon Euro değere ulaşan kira parkımıza ve 150 kişilik işinde uzman kadroya ulaştırarak büyüme ve gelişme olarak taçlandırdık, pekiştirdik. PERI Türkiye olarak yurt dışında da bize bağlı ülkelerde hizmet vermekteyiz. Azerbaycan, Arnavutluk, Gürcistan ve Irak’taki mevcut ofislerimiz başta olmak üzere Kosava, İran, Türkmenistan, Afganistan, Tacikistan ülkelerine de hizmet vermekteyiz.

ALPHAKIT Ağır Yük İskele ürününüzün özellikleri nedir?

ALPHAKIT Ağır Yük İskelesi maksimum 30 metre yüksekliğindeki projeler ve 27.75 metre açıklığındaki köprüler için kullanılan bir ağır yük iskele sistemidir. İdeal pim bağlantıları sayesinde gerçekleştirilen hızlı montajın yanı sıra hafif profilleri sayesinde ALPHAKIT sistem; kafes kirişleri, iskele kuleleri ve yaya köprüleri kurarken büyük verimlilik sağlamaktadır. Çok sayıda cıvata bağlantısı içeren geleneksel çözümlerin aksine, bağlantı pimleri ALPHAKIT için ana bağlantı aracıdır. Çoğu bağlantı iş yükünü önemli ölçüde azaltan iki adet montaj pimi ile yapılmaktadır. Hafif profiller sayesinde kule ve kirişleri önceden monte etmek için vinç gerekmez ve dolayısıyla ergonomik profiller sayesinde montaj sadece elle gerçekleştirilebilir. Verimli bir ön montaj üç işçiyle sağlanabilmektedir. Vinç sadece ön montajı yapılan kulelerin ve kafes kirişlerinin yukarı kaldırılıp uygun pozisyona getirildiği son montaj için gereklidir. Bunun için de küçük bir vinç kapasitesi yeterli olmaktadır. ALPHAKIT Ağır Yük İskelesi’nin şuan Türkiye’de kullanıldığı proje Çanakkale Köprüsü Projesi’dir. Bu yeni ürün, elle kurulabilen hafif profillere rağmen 30 tona kadar ayak taşıma kapasitesine sahiptir. Tek sistemle hem ağır yük kulesi hem de geniş açıklık geçilebilen makas kiriş imalatı yapmak mümkündür. 

PERI Türkiye olarak, Corona virüsünün tüm sektörleri etkilediği bu süreci nasıl yönettiniz?  

Salgın süresince aldığımız erken önlemler sayesinde müşterilerimize verdiğimiz teknik ve lojistik destek aksamadan hizmet vermeye devam ettik. Önceliğimiz çalışanlarımızın sağlığını en iyi şekilde korumaktı, dolayısıyla onların motivasyonlarını yüksek tutacak çalışma koşullarını sağladık. Çalışanlarımızın evden çalışması için birçok düzenleme yaptık. Güçlü altyapımız sayesinde uzaktan gerçekleştirdiğimiz toplantılar oldukça verimli geçti ve iş gücümüzü en ideal şekilde kullanabildik. Diğer taraftan faaliyet gösterdiğimiz sektör, tüm operasyonlarımızı uzaktan gerçekleştirmenin her zaman mümkün olmadığı bir sektör olduğu için kısım kısım ofislerimizde de çalışmaya devam ettik. Sosyal mesafe kurallarını yerine getirmek için ofislerimizde saha çalışmalarında bazı değişiklikler yaptık. İstenilen hijyen koşullarını sağlamak için ek güvenlik önlemleri koyduk ve çalışanlarımızın sosyal mesafe koşullarına uymaları için gerekli ortamı sağlayarak onları teşvik ettik. Her ne kadar salgın birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünü de etkileyip pazarı daraltmış olsa da tedarik zincirimizi, sevkiyatlarımızı müşterilerimizin talepleri doğrultusunda en ideal şekilde sürdürdük. Şantiyelerde süpervizör ihtiyacı olması durumunda, seyahat yasağı süresince şehir dışı şantiyelere uzaktan iletişim sağladık ve gerekli yönlendirmeleri yaptık; şehir içinde ise en ideal sağlık tedbirlerini alarak verdiğimiz hizmete devam ettik.