Mist İnşaat tarafından Kadıköy Fikirtepe’de hayata geçen Optimist Residence’ı farklı kılan birçok özelliği var. Kullanıcının mutluluğuna odaklanılan projenin en dikkat çeken özelliklerden biri projede kullanılan yeni teknolojiler. Optimist Residence’ın tüm detaylarını Mist İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Ekşi ile konuştuk. 

Optimist Residence projesi hakkında bilgi verir misiniz?

Optimist Residence projesi için ilk olarak şunu düşündük; imarlar yükseliyor. Bu da daha çok dikey binalar yapmak zorunda kalmayı getiriyor, böylece yeşil alanlar azalıyor. Optimist Residence projesinde dünyada bu alanda önemli işler yapan RMJM Mimarlık ile çalıştık. Binamızı yeşil bina olarak tasarladık. Binanın cephesinde dikey bahçeler oluşturduk. Ayrıca binanın çatılarını da yeşil çatı olarak kurguladık. Benim eklediğim bir diğer şey de şu oldu; kuantumla ilgileniyorum. Taşların insanın enerjisini olumlu yönde değiştirdiğini, insan bedenindeki frekansları düzenlediğini düşünüyorum. Bu düşünceyle binada turkuaz taşı kullandık. Cam binada daha çok soyutlanma yaşanıyor. Binalarda yeşili bu kadar çok kullanmamızın sebebi de bu. Bu binada yaşayan insanlar mutlu olsun istedik. Projenin adını da bu nedenle Optimist koyduk zaten. 

Bu kadar yüksek binada dikey bahçelerin bakımları nasıl olacak?

Sulamada yeni bir teknoloji kullanıyoruz, çimler de özel. Binanın etrafında da 14-15 dönüm bir yeşil alan oluşuyor. Fikirtepe özelinde dış cephesi cam olmayan ve yeşil bina özelliği taşıyan ilk proje bu. Projenin bir diğer özelliği çatısında havuz olmasıdır. Biz bu projede metrekare değil hacim satıyoruz. Kat yüksekliğimiz net 3.20, daireler yüksek. Sakinlerimiz yüksek tavanlı dairelerinde huzur içinde nefes alabilecek.

Çatıdaki havuz sistemini nasıl oluşturdunuz?

Biz yalıtımı iyi biliyoruz. Çatılarda ısı, ses ve su yalıtımını yapıp etrafını da yeşillendiriyoruz. Artık teknoloji değişti, gelişti. Biz de teknolojiyi kullanarak insanları doğayla sorunsuz şekilde bir araya getiriyoruz. Bilirsiniz, Çamlıca’da O Ağacın Altı diye bir yer vardı, sonra Beyazıt’ta Çınaraltı Kahvesi vardır, herkes oralarda buluşur. Bizim projemiz Kadıköy’de Fikirtepe’ye giren yolun başında ve çevre yolunun hemen üzerinde yer alıyor. Biz bu giriş yolumuza çınar ekeceğiz. Bunlar özel çınarlar, saksıda yaşayabiliyor. İnsanlara “Optimist’te çınarın altında buluşalım” alışkanlığını yerleştireceğiz. Projelerimizde yeşili, nostaljiyi ve kültürümüzü kullanmaya özen gösteriyoruz. Opti, göz demek, Fikirtepe’nin en güzel manzaralı yerindeyiz. Projenin üçüncü katından itibaren tarihi yarımadayı rahat görebiliyoruz ve kapanmayacak bir manzaraya sahibiz. İstanbul’un bütün güzelliğini karşıdan Anadolu yakasından görmek en güzelidir, Fikirtepe’de yüksekte kaldığı için en güzel seyir imkanı sunan yerdir. Optimist’de her detayında ayrı güzellik saklayan bir proje. 

Yeşil bina kavramının üzerinde çok durduk. Yeşil binanın yanında akıllı teknolojiler, enerji güvenliği, aydınlatma gibi kavramlar da çok önemli. Bu alanlarda nasıl donanımlara sahip Optimist?

Ortak kullanım alanlarında gri su sistemimiz var. Su temizlenip bahçelerde, yeşil alanlarda kullanılacak. Ayrıca mutfaklarda kullanılan yağ ayrı yerde depolanacak, yağın kanalizasyona verilmemesi gerekiyor. Çatıdaki güneş panellerimizde kullanılan enerji ile ortak alanlar ışıklandırılacak. Camda ısı ve ses yalıtımı çok daha düşüktür, biz dış cephede cam kullanmadık, böylelikle yalıtımımız çok daha iyi. Yeşil bina özelliği sonucu projemiz yazın serin kışın sıcak olacak. Binayı kurarken mimarı yönlendirmesini rüzgar analizlerine uygun olarak dizayn ettik. A bloğumuz C bloğumuzdan önde. A bloktan kuzey rüzgarları gelirken hem AVM’nin içinde rüzgar kanalı oluşmasın hem de C blok sakinleri rahatsız olmasın istedik. İç avlu mantığını gözeterek açık AVM yaptık.  Özet olarak Optimist’te insan doğasına uygun, nefes alan malzemeler kullanarak insanların nefes almasını ve mutlu olmasını sağlamayı umuyoruz. 

Bir diğer projeniz olan Flores hakkında da bilgi verir misiniz?

Topkapı’daki Flores projemiz için eski fabrika binalarını aldık ve yaklaşık 300 daireden oluşan bir proje oluşturuyoruz. Yine yeşil bina mantığına uygun bir proje. Burada hobi bahçeleri olacak. Proje şu anda temel aşamasında. Devam eden başka projelerimiz de var;  İdealist GYO özelinde Emlak GYO ile birlikte Şile’de eski binaları yıkarak İdealist Cadde ve İdealist Koru projelerini hayata geçiriyoruz.  Yeşil alanı bol, arkası ormana bakan projeler bunlar. İdealist Cadde daireleri satışa çıktı, İdealist Koru da yakın zamanda satışa çıkacak.