Konut satışlarında 2020 yılı satış verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre, Türkiye’deki konut satışı 2020 yılında toplam 1.499.316 olarak gerçekleşti. 2019 yılına göre %11,17 artışın yaşandığı konut satışlarında, ikinci elin ağırlığı gözlendi. Toplam konut satışlarının sadece %31,33’ünü yeni konutlar oluştururken, %68,67’si ikinci el konutlardan oluştu.
 
Konut alımlarının 2020 yılında yeni (sıfır) konuttan, ikinci ele kaydığına işaret eden Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail ÖZCAN, bu durumun bir tercihten çok, zorunluluktan kaynaklandığını vurguladı. Yeni konut projelerinin son 2-3 yılda azalma eğilimine girdiğini, yapı ruhsatlarına başvuruların 2018 ve 2019 yıllarında önemli ölçüde azaldığını hatırlatan ÖZCAN, yeni (sıfır) konutların toplam konut satışları içindeki ağırlığının düşmesindeki esas sebebinin ‘satın alacak yeni konut kalmamasına bağlanabileceğini söyledi.

YENİ KONUT ÜRETİMİNE TEŞVİK EDİLMELİ

İstanbul’da özellikle merkezi ilçelerde yeni (sıfır) konut üretimi sınırlı olması nedeniyle, tüketicilerin, 2. el konutlara yöneldiğine işaret eden Özcan, yabancılara yapılan satışların göz ardı edilirse, 2020 yılında ‘her bir yeni konuta karşılık iki adet ikinci el konutun’ satışa konu olduğunun altını çizdi. ikinci el konuta rağbetle oluşan ciddi fiyat artışlarının enflasyonist baskı yaratmamasının önemli olduğunu belirterek bunun için hemen bugün özel sektör konut üretmeye teşvik edilmesine değinen Özan, yeni (sıfır) konutların üretimi için gayrimenkul sektörünün, vergi ve harç indirimi, istihdam teşviki, kredilendirme desteği ve arsa tahsisi gibi farklı başlıklarda teşvik edilmesini önererek görüşlerini blldirdi.