Layher Türkiye olarak Şimşek Cephe İskeleleri, Allround İskele Sistemleri, Çatı & Koruma Sistemleri, Sahne Sistemleri, Merdivenler veya Hareketli iskeleler olmak üzere beş ayrı ana ürün çeşidiyle müşterilerinin taleplerini karşılamak için çalıştıklarını ifade eden Layher Türkiye Genel Müdürü Tevfik Ceran sorularımızı cevapladı. 

Layher’in dünyadaki ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahseder misiniz? 

Dünyanın en büyük sistem iskele üretici olan Layher, Wihelm Layher tarafından 1945 yılında kurulan bir aile şirketi. Tek üretim merkezi Almanya Güglingen-Eibensbach’tadır. Günde yaklaşık 80 tırla ve 1.900 çalışanımızla müşterilerimize daha fazla olanak sağlıyor ve dünya çapında 40 ayrı ülkede ve 140 noktada oluşan ağımızla hizmet sunuyoruz. Layher’in Türkiye faaliyetleri 2011’de başlamıştır. Kocaeli, İzmir ve Ankara ofisimizle faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Aynı zamanda Kocaeli ve İzmir’de büyük depolama alanlarına da sahibiz. Layher; geniş kapsamlı ürün gamı, profesyonel keşif, projelendirme, satış, eğitim ve ilk kurulum süpervizyonu gibi avantajları sayesinde sorunsuz bir iskele montajı imkanı sunmakta. Şimşek Cephe İskeleleri, Allround İskele Sistemleri, Çatı & Koruma Sistemleri, Sahne Sistemleri, Merdivenler veya Hareketli iskeleler olmak üzere beş ayrı ana ürün çeşidiyle müşterilerimizin taleplerini karşılamak için çalışıyoruz.

Bauma 2019 fuarında hangi yeniliklerinizi tanıttınız?

Almanya’nın Münih şehrinde gerçekleşen ve her sene olduğu gibi yoğun ilgiyle karşılanan Bauma 2019 Fuarı, 620 binden fazla ziyaretçi, 3.700 katılımcıyla, 614 bin metrekarelik sergi alanında gerçekleştirilen dünyanın en büyük inşaat fuarı oldu. Bu fuarda, yeni nesil Lightweight platformları misafirlerimize sunduk. Önceki çelik platformlara göre aynı taşıma kapasitesi ve aynı dayanımda yüzde 10’a kadar daha hafif malzeme sağlayarak 3,07 m’de konvansiyonel platforma göre 2,2 kg daha hafif, aynı zamanda özel tasarımı sayesinde kolay depolanan ve eski sistemlere tam uyum sağlayan Lightweight platformlarımızı tanıttık. Asma iskele konusunda büyük yenilik ve kolaylık sağlayan Alu FlexBeam ürünümüzle pazarı tanıştırdık. Özellikle çok malzeme gerektiren yüksekliklerde bile yüzde 40 daha fazla eğilme yükü kapasitesi ile kararları değiştirecek bir ürün olacak. 280 mm’lik yapısal yüksekliği, çelik kafes kiriş 450 mm ile kıyaslandığı zaman neredeyse yüzde 40 daha düşük.

İnşaat sektörüne yönelik çözümleriniz neler? 

Layher Blitz (Şimşek) cephe iskele sistemi, yalnızca altı temel parçadan oluşan çok hızlı kurulup sökülebilen modüler bir sistem. TG 60 ile kalıp altı iskele sistemleri, inşaat sektörüne yön veren önemli bir çözüm. Merdiven kuleleri de metro inşaatlarında kullanıcıya yönelik bir çözüm olmakta. Tünel izolasyon işlerinde hareketli iskeleler, renovasyon projelerinde cephe iskelesi sistemleri ve çatı koruma sistemleri kullanarak çözümler sunmaktayız.
Endüstri alanında öne çıkan bir markasınız. Rafine gibi endüstri sektörüne hangi sistemlerinizle çözüm sunuyorsunuz? 
Allround ürün gamımızla rafinerilerde hizmet vermekteyiz. Kurulumunu tek bir kişinin bile kolaylıkla yapabileceği şekilde tasarlanan bu sistemin montajı ve sökümü oldukça hızlı. Tek düzeyde sekiz bağlantı sağlayan, otomatik olarak oluşturulan dik açılar ve esnek açı seçimi, montaj güvenliği, malzeme tasarrufu gibi donanımlara sahiptir. Geniş kapsamlı, birbiri ile uyumlu parçalar sayesinde sınırsız uygulama, akıl almaz olanaklar, profesyonel çözümler; diğer Layher sistemleri ve ürünleriyle birlikte kullanılabilme imkanı sunar. Üretimdeki kusursuzluk ise montaj sırasında zaman tasarrufu ve tam güvenli kullanım sağlar.

Türkiye’deki tüm rafinerilerde malzeme satışının yanı sıra aynı zamanda partner firmalarımız ile iş yapmaktayız. Biz hali hazırda Türkiye’deki tüm rafinerilerin çözüm ortağı gibi hareket etmekteyiz. Tüpraş’ın Batman, Kırıkkale ve İzmit rafinerilerinde malzemelerimiz Tüpraş tarafından kullanılmakta. Aynı zamanda İzmir ve İzmit rafinerilerinin gerek PYM gerekse bakım taraflarında partnerlerimiz Layher malzeme ile Tüpraş’a hizmet vermekteler. Yine Petkim rafinerisinde bakım işleri ile ilgili iskele servisi, partnerlerimiz tarafından verilmekte. Devreye yeni alınan Star rafinerisinde de yine bakım hizmetleri ile ilgili iskele servisi, kısa süre önce partnerimiz tarafından verilmeye başlandı. Yani Türkiye’deki tüm rafinerilerin ana iskele sağlayıcısı konumunda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Tabi bu da büyük bir tecrübe ve bilgi birikimi demek.

Bir diğer iş alanınız gemi inşa. Bu sektöre sağladığınız avantaj nedir? 

Gemi inşa sektörü, endüstriyel iskele için en büyük pazar konumunda. Nispeten daha maliyet odaklı bir sektör. Yapılan işlemlerden dolayı iskele malzemelerindeki yıpranma da daha az maliyetli malzeme seçimlerine sebebiyet vermekte. Ancak bu sektörde de buz dağının görünmeyen tarafını fark eden tersaneler mevcut. Sonuç olarak gemi teslim zamanla yarışılan bir sektör, burada hem güvenli hem de hızlı uygulanabilen malzemelere ihtiyaç var. Aynı zamanda ağır çalışma koşullarına yıllarca dayanabilecek malzemeler, ilk yatırım maliyetini de anlamlı kılıyor. Son üç senede büyük gelişme kat ettiğimiz bir sektör. Ancak Layher için yeterli değil ve bu konu ile yakından ilgilenmeye devam ediyoruz. Mevcut Allround iskele gamımızla, prestijli projelere hizmet ediyoruz. Bu projeler arasında, şu anda ülke savunma sanayi projeleri arasında en ön sırada yer alan milli uçak gemisi projesi olan TCG Anadolu da var.

Son zamanlarda eğitim çalışmalarınızla öne çıkıyorsunuz. Bu çalışmalarınız kapsamında neler yapıyorsunuz? 

Temelde iki tip eğitim çalışmamız var. Bunlardan bir tanesi hali hazırda müşterimiz olan veya yeni ürün satılan iş ortaklarımızla sistemi tanımalarına yönelik yapmış olduğumuz eğitimler. Bunlar, Layher ürününü satın aldığınız zaman ödediğiniz fiyata dahil servislerden biridir. Diğeri ise, yeni başladığımız ve hali hazırda müşterimiz olmayan ama sistem iskeleye ilgi duyan gerek şirketler gerekse endüstri paydaşlarına vermek istediğimiz belirli tarihlerde düzenlenen ve bir ücret karşılığında kayıt yaptırılabilen Layher Allround eğitimi. Bu eğitim öncelikle Layher Allround sistemi ile yeni tanışan iskelecilere yöneliktir. Bu kurs, tercihen MYK belgesine sahip tüm temel ve ileri seviye iskelecilere yöneliktir. Bu kursun, sistemimiz hakkında bilgi edinmek ve en iyi uygulamaları tartışmak için önemli bir fırsat olmasından dolayı tecrübeli iskelecilerin, denetçilerin ve işletme sahiplerinin de bu eğitime katılmaları halinde çok fazla ayrıntıyı tecrübe edeceklerine inancımız tam. Kursun genel içeriğinden maddeler halinde bahsetmek gerekirse; 
Layher Allround temel bileşenlerini ve özelliklerini tanımak, Allround iskeleleri güvenli bir şekilde monte etmek ve sökmek için düşmelere karşı alınan önlemleri tanımak, Layher’in tavsiye ettiği doğru montaj tekniklerini kullanmak, iskele ile ilgili yaygın tehlikeleri ve riskleri değerlendirme kabiliyeti kazanmak, iskelenin stabilitesini etkileyen durumları incelemek, iskeleye güvenli erişim metodlarını öğrenmek, kullanımı güvenli olmayan hasarlı Allround bileşenlerini ayırt etmek, ağırlığı azaltmak ve zamandan tasarruf sağlamak için etkili bir iskele tasarımı yapmak, cephe iskeleleri için ayak yüklerini hesaplamaktır. Önümüzdeki eğitim dönemi Temmuz, Eylül ve Kasım döneminde tekrarlanacak. Telefonla veya web sitemizden kayıt yaptırabilirsiniz.

İskele sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Sektörde son zamanlarda yaşanan ekonomik daralmalardan dolayı rekabet hiç olmadığı kadar artmış durumda. Özellikle inşaat sektöründe gözlenen daralma, bizim sektörümüzde iş yapan birçok firmayı zor duruma soktu. Bu da daralan pazarda yeni arayışlar yarattı. Birçok üretici firma, dış pazarlarda ağırlığını arttırmaya çalışırken, içerde de inşaata göre daha az yavaşlayan endüstriyel alana yöneldi. Bu da bizim daha yaygın iş yaptığımız pazarı korumamız gerekliliğini gündeme getirdi. Ancak sektördeki 300 civarı üretici, 80 civarı belgeli üretici belirli bir doygunluk yaratıyor. Burada önemli olan, belirli bir kaliteyi ve seviyeyi yakalayan yerli ve yabancı markaların sektörde başrol oynamasını sağlamak. Buradaki rolümüzü de üyesi olduğumuz İKSD ile gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz? 

İnşaat sektöründe Çanakkale köprüsü ve Karaköy liman inşaatı hali hazırda çalıştığımız prestijli projeler. Yakın zamanda tamamladığımız projeler ise İstanbul Piazza AVM, İstanbul HILLTOWN AVM, İzmir Optimum AVM sayılabilir. Endüstriyel tarafta Tüpraş İzmit ve İzmir rafinerileri PYM ve bakım iskele işleri, Petkim rafinerisi bakım iskele işleri, Star rafinerisi bakım iskele işleri, çeşitli çimento tesisleri düzenli bakım isleri ve Sedef Tersanesi yerli uçak gemisi projesi başta olmak üzere tersaneler.

Türkiye’de hangi konulara odaklanacaksınız? 

Türkiye’de kendimizi pazar lideri olarak gördüğümüz ve bunu devam ettirmek istediğimiz sektörler var. Yanı sıra potansiyelin çok büyük olduğu ancak daha fazla yol katetmemiz gereken yerler de mevcut. Buralardaki çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız. Uzun ve zahmetli bir yol, ancak yürümeye değer olduğunu düşünüyoruz. Ankara’daki mevcut ofisimizi bir depoya dönüştürme düşüncemiz de var. Ayrıca kısa zaman içinde çevre ülkelerin birkaçının sorumluluğu Layher Türkiye’ye verilebilir.