Gür Metal Kasa, hem ürün hem de hizmet kalitesiyle öne çıkan bir marka. Ürünleri ile birçok önemli projeye çözüm sunan firma yakın zamanda yeni fabrikasına taşındı. Yeni fabrikaları ile üretim kapasitelerinin arttığını dile getiren Gür Metal Kasa Selim Hakan Güler, sorularımızı cevapladı. 

Gür Metal Kasa markasının hikayesini öğrenebilir miyiz? 

Firmamız, 1973 yılında Ankara’da babamız tarafından kurulmuştur. O yıllarda sac kapı kasası imalatına başlanmıştır. 1986 yılında limited şirketi olan firmamız, 1996 yılında yeniden yapılanarak bugüne kadar Gür Metal Kasa ismi ile yangın kapısı ve sac kapı kasası imalatıyla çalışmalarına devam etmektedir. 2005 yılında gelen talepler doğrultusunda yangın kapısı imalatına başlanmıştır. İlk olarak TSE tarafından TSEK ile belgelendirilen kapılarımız 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan testler neticesinde yangın dayanım belgelendirmesi yapılmıştır. İlk TSEK ve dayanım belgeli yangın kapısı imalatı yapan firma Gür Metal Kasa olmuştur. 

Firmamız kurulduğu yıldan bugüne birçok prestijli projeye çözüm sunmuştur. Geçmiş yıllarda kapı kasaları, lüks konut projelerinde maliyet ve sağlamlık anlamında çok daha fazla tercih ediliyordu. Yurt dışından ucuz kereste ithalatına başlanmasıyla lüks konut projelerinde ahşap kapı kasaları tercih edilmeye başlandı. Ancak uzun yıllar dayanım gerektiren yapılarda; hastane, okul, devlet daireleri, askeri binalar ve cezaevleri gibi projelerde sac kapı kasası kullanımı devam etmektedir. 

Gür Metal Kasa olarak sac kapı kasalarımız, yangın kapılarımız ve çok amaçlı sac kapılarımızla hedef kitlemize çözüm sunmaya devam ediyoruz. Yangın kapılarımız TSE tarafından 120 (E120-EI60) ve 180 (E180-EI120) dakika yangına dayanımlı olarak belgelendirilmiştir. Çok amaçlı sac kapılarımız menfezli veya camlı olarak üretilebilmektedir. Otoparklarda, binaların depo bölümlerinde, pano veya elektrik odalarında, konteynerlerde ve benzeri yerlerde bu kapılar tercih edilmektedir. Ayrıca yine yangına dayanımlı ve dayanımsız olmak üzere şaft kapağı imalatımız da vardır. Bunlar da binalarda su ve elektrik tesisatının geçtiği yerlerde kullanılmaktadır. Gür Metal Kasa olarak yenilikçi ruhla teknolojiyi yakından takip ederek ürünlerimizi daha fazla nasıl katma değerli hale getirebileceğimiz konusunda sürekli olarak Ar-Ge çalışmalarımız yapılmaktadır. 

Yakın zamanda yeni fabrikanıza taşındınız. Bu yatırımınızdan bahseder misiniz?

Geçen yıl çalışmalarına başladığımız yeni fabrikamıza geçtiğimiz günlerde taşındık. Ankara Kahraman Kazan bölgesinde yaklaşık 4 bin metrekarelik alandan oluşuyor. Bu yatırımımızla üretim kapasitemizi artırmış olacağız. 

Yangına dayanımlı kapılarınızın dayanımı nedir?

İmalatını yaptığımız yangın kapıları TSE tarafından TS-EN 16034 normlarına göre E120-EI60 ve E180-EI120 sınıflarına göre belgelendirilmiştir.Türkiye’de ilgili konuda geçerli olan yangın yönetmeliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkemizde geçerli olan yönetmelikler ihtiyacı karşılayacak nitelikte. Sorun olan denetimlerin yeterli derecede yapılmıyor oluşu. Rekabet adı altıda daha ucuza kapı satısı yapan imalatçılar maalesef aldıkları sertifikanın gereksinimlerini sağlamayan kapı imalatı yapıyorlar. Denetimin yeterince yapılmıyor oluşu önemli bir sorun. İlgili denetim mekanizmalarının firmaları denetlemesi gerek. Öte yandan ürünü satın alan firmalar da kendi içlerinde bu denetimi sağlayabilir. 

Son yıllarda çok sayıda yüksek yapılar hayata geçti. Güvenliğin önemli olduğu bu projelerde yangın kapıların önemi nedir, neye dikkat edilmeli?

Yüksek katlı binalarda yangın güvenlik önlemlerinin alınması hayati öneme sahiptir. Yangın kapıları, alev yürütmez ve duman sızdırmaz özellikte olması sebebiyle iç tarafa duman ve alev vermemektedir. Aynı zamanda ısı yalıtımı da sağlamaktadır. Yüksek yapılarda çok fazla nüfusun bulunması nedeniyle olası yangın kazalarında yaşanacak paniklerde göz önünde bulundurularak gerekli önlemlerin alınması gerek. Alevin diğer alanlara geçmemesi, güvenli bir çıkış alanının oluşturulmasında yangın kapılarının rolü önemli.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

Başta Ankara olmak üzere Türkiye geneli birçok okulun kapı kasaları, yangın kapıları ve çok amacı sac kapılarını tedarik etmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda tamamlamış olduğumuz projeler: MSB’ye bağlı Etiler Orduevinin okul ve kursiyer binaları, İstanbul Sarıyer Devlet Hastanesi, Suriye’de devletimiz tarafından yaptırılan iki adet hastane, Ankara Bilkent’te kurulan yeni şehir hastanesi yakın zamanda tamamlamış olduğumuz projelerdir.

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

Gür Metal Kasa olarak hem ürün kalitemiz hem de hizmet kalitemizle yurt içinde tanınan bir markayız. Bu bilinirliğimizi yurt dışına da taşımak istiyoruz. İmalatını yaptığımız ürünlerimizin ihracatı öncelikli hedefimiz.