Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, planları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Biz Japonya mali takvimine göre ilerlediğimiz için 2020 yılı mali yılına Nisan ayında giriş yaptık. 2019 yılını yaklaşık yüzde 20’lik bir büyümeyle kapattık. Bu sene ilk yarı yılda, yani Eylül ayına kadar sektörde yüzde 50-60’lık bir daralma bekliyoruz. 

“YÜZDE 80-85 KAPASİTE İLE ÜRETİME DEVAM EDİYORUZ”

Bizim en büyük korkumuz fabrika tarafında üretimle ilgiliydi. Çünkü yurt dışına ciddi büyüklükte ihracatımız var. 2 milyar TL olan ciromuzun yarısı ihracattan geliyor. Pandemi döneminde ihracatımızın çoğu Avrupa ülkelerinden olduğu için sipariş iptalleri gündemimizdeydi. Sürekli yurt dışı ile görüşerek üretim planlarımızı sürekli güncelledik. İkinci önemli konu da tedarik zincirinde olabilecek aksamalardı. Yani üretim için parçaların, hammaddelerin zamanında gelmesiydi veya tedarik zincirindeki herhangi bir aksamayı kontrol altına almaktı.  Çok şükür, şu ana kadar bu konuda da büyük bir sorun yaşamadık. Daha 6 ay üretimimize sorunsuz devam edecek durumdayız, yüzde 80-85 kapasite ile üretime devam ediyoruz. 
Gerçekten sektörde yüzde 60 daralma olacağı kesin ama bu durumun yakın zamanda normalize olacağını düşünüyorum. Yani öyle dehşet senaryolarına gerek olmadığını düşünüyorum. Zaten son pandemi durumları da bunun sinyalini veriyor. Bu yıl yüzde 25 büyüme hedeflemiştik ancak bu hedefi güncellemek durumunda kaldık. Ciro hedefimizi bu yıl 2019 yılı ile aynı tutuyoruz. İlk çeyrekte soğutma tarafında kaybedeceğimiz ciroyu, ısıtma ürünlerimiz de olduğundan kış sezonunda o ürünler ile kapatmayı hedefliyoruz. 

İhracat ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Sonuçta pandemi tüm ülkelerde bu kadar tahribat yapmadı. Özellikle Türki Cumhuriyetler’deki faaliyetlerimizi de arttırmayı hedefliyoruz. Sakarya’da bulunan fabrikamızda yatırımlarımız sürüyor. Ar&Ge merkezimizde geliştirilen ürünleri Avrupa, Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere tüm dünyaya ulaştırıyoruz. 2014 yılından bugüne Daikin Türkiye 300 milyon TL’lik yatırım yaptı. 2021 yılına kadar 50 milyon Euro daha yatırım yapmayı planlıyoruz. Fabrikamızda split klima ile ilgili çalışmalarımız yoğun gidiyor. Ciddi derecede Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Kendi sektörümüzde şu anda ihracatta Türkiye birincisiyiz. Ürün çeşitliliğimizi de artırıyoruz. 2021 yılına kadar merkezi sistemlerle ilgili yatırımlarımız olacak. VRV dediğimiz sistemlerin üretimini burada yapmaya başlayacağız. Kombide ise hat sayımızı artıracağız. Kombi hattımızın kapasitesini yüzde 50 artırmayı planlıyoruz. Bu alanda ihracattan ciddi talep var. İhracat oranımızı önümüzdeki yıl yüzde 55’e getirmeye çalışacağız.

Daikin hedef ve stratejilerinde kolay kolay değişiklik yapmaz çünkü 10 yıllık, 5 yıllık planlar ile çalışıyor. Biz de yatırım hedeflerimizi hiç değiştirmeden devam ediyoruz. Özellikle merkezi sistemler ürünlerinin Türkiye üretimi için 50 milyon euroluk yatırımımız 2020 yılı hedeflerimizde devam ediyor.

İLETİŞİMDE DOĞRU BİLGİYE ODAKLANDIK 

Özellikle virüs döneminde klimaların kullanımıyla ilgili çok fazla şey konuşuldu. İnsanlar evlerinde klima açmaktan çekinir oldu. Dolayısıyla biz de tüketicileri doğru yönlendirmek amacıyla bilgi paylaşımına odaklandık ve sağlıklı bir ortam için ‘doğru hava hareketi’ni başlattık. Araştırmalar gösteriyor ki; corona virüsünün hava yoluyla bulaşımını gösteren kesin bir bilgi yok. Dolayısıyla ‘ev tipi split klimalar virüs taşır’ diyemeyiz. Güvenli ve sağlıklı bir iç ortam havası için alınabilecek birçok tedbir var. Bunların başında karantina ve sosyal mesafe kurallarına uymak geliyor. Eğer bu kurallara dikkat ediyorsanız, evinizde klima kullanmanız gayet güvenlidir. Hatta çok sıcak havalarda klima kullanmamak sağlığı olumsuz etkileyebilir. Sıcak havanın yaratacağı rahatsızlıklardan ve uykusuzluktan bağışıklık sistemi zayıflayabilir.
Daikin’in patentli hava temizleme teknolojisi Flash Streamer, havayı yüzde 99,9 oranında temizliyor. Dünyada ilk ve tek olan ‘flash streamer’ teknolojisi, ürettiği yüksek hızlı elektronlar sayesinde havanın içinde bulunan zararlı partikülleri ayrıştırarak iç ortam havasını temizliyor. Bizim Shira Plus ve Ururu Sarara klimalarımızda bu teknoloji mevcut. Ayrıca Ururu Sarara dünyada nem alıp nem verebilen tek klima. Yalnızca hava temizleme ihtiyacı olan tüketiciler içinse Flash Streamer teknolojili hava temizleme cihazımızı sunuyoruz. 

Periyodik bakımların yapılması da klimaların hem temiz ve sağlıklı bir şekilde çalışması hem de enerji tüketimi için çok önemli. Klimalarda bakım kampanyamızı da yaz ile beraber başlattık, uygun fiyatlarla tüketicilerimiz bakımlarını yaptırabilir.”