Vefa Group, başarısıyla ismini dünyaya duyurmuş bir marka. Estetik, uzun ömürlü, depreme dayanıklı, kısa sürede kurulan prefabrike yapılar” prensibi ile başladığı sürece; sektöre yönelik yargılara karşın; prefabrike yapı, pratik hazır konut, hafif çelik yapı üretimi ile gelişmesini devam ettiren marka birçok ilke imza attı. Hafif çelik yapı sistemini Türkiye ile tanıştıran Vefa’nın 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin ardından Türkiye’de doğan alternatif yapı sistemi ihtiyacı ile birlikte Avrupa merkezli yeni bir teknoloji arayışına girdiğini belirten Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, yola çıkarken benimsediği prensipten taviz vermeden sürekli çağın gereklerine uygun yeni fonksiyonel ürünler geliştirerek sektöre öncülük ettiğini kaydetti.

Vefa’nın dünya çapında gerçekleştirilen yeni uygulamaları ile teknolojileri yakından takip ederek sektöre büyük katkılar sağladığını ifade eden Koçyiğit, teknolojiyi maksimum düzeyde kullanarak doğru malzeme ile doğru iş gücünü entegre eden bir yapı sistemi ortaya koyduklarını vurguladı. Vefa’nın 30 yıllık süreçte birçok yeniliğe imza attığının altını çizen Koçyiğit, “Profacto yapı profilleri ile kaynaksız yapı teknolojisine geçti. Akabinde dünyada tasarım ve patenti Vefa’ya ait olan Neopan panel teknolojisi ile ilk olarak kompozit panel üretimine başladı. Kendi enerjisini kendisi üreten ve ısı pompalarıyla ısıtılıp soğutulabilen Ekolojik Ev’i yapan Vefa, katlanabilir olma özelliği ile lojistik maliyetlerinde avantaj sağlayan katlanabilir Vekonas ve Vekonant yaşam konteynerlerin tasarımını, patentini ve üretimini gerçekleştirdi. Vefa’nın ürettiği son teknoloji ile geliştirdiği pratik hazır konut Nestavilla ile ise prefabrik, hafif çelik veya modüler sistemden konut üretimi yapılıyor. Ayrıca Vefa bu sektörde kritik öneme sahip A-1 sınıfı yanmazlık belgesine sahip fibercement levhaların üretimini Ekobord markası ile gerçekleştiriyor. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezine sahip olan Vefa bu ürünler ve geliştirdiği teknolojiler sektörün büyümesi noktasında önemli adımları oluşturdu. Kısaca Vefa, prefabrike yapı sektörünü ülke çapında bir noktaya ulaştırdı.” dedi. 

Üretim tesislerinin 25 bin m²’si kapalı toplam 50 bin m²’lik alanda İstanbul’da ve Bilecik’te yer aldığını belirten Koçyiğit, ayda; 5 bin adet konteyner ve 50 bin metrekare prefabrik ve hafif çelik ayrıca ayda 2 bin m³ fibercement levha üretim kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Üretimlerinin yüzde 65’ini farklı ülkelere ihraç ettiklerini kaydeden Koçyiğit, Ön üretimli yapı sektöründe faaliyet gösteren markası Vekon ile panel prefabrik, yaşam konteyneri, hafif çelik sistemleri ile işçi kampları, petrol kampları, askeri kamplar, mülteci kampları ve afetzedeler için yaşam alanları, acil yerleşim üniteleri, sosyal tesis binaları, okullar, hastaneler ve sosyal toplu konutların tasarım, üretim, lojistik ve montajını tek başına üstlenerek, anahtar teslim şekilde hizmet sunduklarını belirtti. 
Her yıl 30’a yakın ülkeye ürünlerini ve çözümlerini ulaştırarak o ülkelerde projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Koçyiğit, “1997’den beri ihracat yapan bir firma olarak, bugün geldiğimiz noktada ürettiğimiz ürünlerin yüzde 65’ini dünyanın çeşitli bölgelerine göndererek projeler gerçekleştiriyor, müşterilerimizin çözüm ortağı olmaya devam ediyoruz. Ayrıca, daha önce belirttiğimiz gibi ürün ve çözüm ihracatı yanında know-how ve teknoloji ihracatı da yapıyoruz. Afganistan hükümetine prefabrik ve hafif çelik imalat fabrikası kurulumu ve yönetimi yaparak devletin acil ihtiyacı olan her gün 1.000 m² okul üretimini gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip. Cezayir devleti ile de görüşmelerimiz sürüyor. Katar’da, Gabon’da ve Dubai’de şirketlerimiz var. Diğer ülkelerde de bayilerimiz ve çözüm ortaklıklarımız mevcut. Ortadoğu’da Afrika’da marka bilinirliğimiz yüksek. 2016 yılında kabul edildiğimiz Turquality Programı ile birlikte yurtdışındaki markalaşma sürecimiz daha da hız kazandı.” dedi. 

KONFORLU, GÜVENLİ VE HIZLI ÇÖZÜM

Hem Sancaktepe hem de Yeşilköy’deki Acil Durum Hastanelerinin toplamda 760 adet 700 odalı modüler birleşimli yaşam alanlarının üretim, sevkiyat ve montajını 45 gün gibi kısa bir sürede tamamlayıp, sağlık çalışanlarının hizmetine sundu. Bunun yanında Vekon, Kıbrıs’taki Acil Durum Hastanesinin yapımında, ana yüklenici firmanın çözüm ortağı olarak yer aldı. Kıbrıs’ta hayata geçirilen Acil Durum Hastanesi projesinin fabrikada üretim ve sevkiyatlarına Eylül ayı ilk haftasında başlandı. Yapısal ve hafif çelik sistem ile inşa edilen hastane toplamda 13.500 m² kapalı alandan oluşuyor. Saha montajının da başlaması ile birlikte bu büyük proje, Ekim ayı ilk haftasında  tamamlanacak. Ayrıca, Vekon’un öne çıkan projelerinden bazıları Venezuela’da 2 bin adet hafif çelik yapı sistemiyle dört katlı konut projesi, Gabon’da 600 adet hafif çelik iki katlı konut, Malezya’da 80.000 metrekare hafif çelik yönetici lojmanları, Irak’ta 1.000 adet prefabrik panel sistem konut ve sosyal tesis binaları, Somali’de 200 yataklı çelik yapı hastane, Irak ve Suriye’de okullar, Gana’nın 100 farklı bölgesinde seçim binaları, Peru’da işçi kampları yaptı. Fildişinde Frankofon Olimpiyatları için 4.000 sporcunun konaklayacağı olimpiyat köyünü kurdu. Arjantin Patagonya’da konut projesi gerçekleştirerek Türkiye’de üretmiş olduğu yarı mamül ürünleri bu bölgelere ihraç ederek projeleri tamamladı. Marka, hem ürün hem de hizmet kalitesiyle kullanıcılara güvenli ve konforlu yaşam alanları sundu.