ANKARA (AA) - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile HAVELSAN, yapıların depreme dayanıklılığının ölçümüne yönelik yeni çözüm geliştirilmesi amacıyla güç birliğine gidiyor.

Basın mensuplarının edidndiği bilgiye göre, Türkiye'de alanlarının ileri gelen kuruluşları İTÜ ve HAVELSAN, sahip oldukları deneyim ve yetenekleri birleştirerek çeşitli alanlarda ülkeye yeni teknolojiler kazandırmak için iş birliği gerçekleştirecek.

Bu bağlamda, yapıların depreme dayanıklılığına ilişkin beton kalitesinin tahribatsız ve hızlı testi için mikrodalga görüntüleme cihazı üretecek.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay tarafından imzalanan protokol uyarınca, tıp, savunma gibi alanlarda başarıyla uygulanan mikrodalga görüntüleme teknolojisi, Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden biri olan yapıların depreme dayanıklılık testleri için kullanılacak.

Yapay zekadan faydalanılacak

Geliştirilecek olan portatif mikrodalga test ve görüntüleme cihazı sayesinde, yapıların beton kalite ve standartlarının önceden tespit edilmesi ve görüntülenmesi sağlanacak. Cihazın kullanılmaya başlanmasıyla deprem bölgelerinde yer alan yapıların kolon ve diğer bölümlerine hiçbir tahribat yapmadan hızlı ve yüksek doğrulukla depreme dayanıklılık testleri yapılabilecek.

Bu testlerde elde edilen veriler yapay zeka tabanlı algoritmalar aracılığıyla değerlendirilecek. Böylece yapıların depreme dayanıklılıklarının zaman içinde izlenmesi sağlanacak. Elde edilen bu verilerle ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara erken uyarı yapılabilecek.

Tamamen Yerli ve Milli

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin deprem olduğunu dile getridi.

Bu konuda savunma ve yazılım sektörünün öncü kuruluşu olan HAVELSAN ile iş birliği yapacaklarını söyleyen Karaca, "Mikrodalga görüntüleme ve test cihazı ülkemizde çığır açacak. Hızlı tespit ve sonrasında alınacak önlemler sayesinde yapıların depreme hazırlığı hızlanacak. İTÜ, tüm mühendislik alanları yanında deprem konusunda da ülkemize katkı ve hizmet vermeye devam edecek. HAVELSAN iş birliği kapsamında yerli yazılım online sınav sistemi ve uzaktan tıp uygulamaları da çalışacağız." şeklinde konuştu.

HAVELSAN Genel Müdürü olan Atalay ise İTÜ ile dönemin ihtiyaçları doğrultusunda çok önemli bir protokole imza attıklarını vurgulayarak, "Deprem kuşağında olan ülkemizde, bu konuda yapılacak çalışmalar her geçen gün önem kazanıyor. Birlikte yapacağımız bu çalışmanın dışa bağımlı olmayan, yerli ve milli bir çözümü ortaya koymak adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. İTÜ'nün akademik birikimi ve HAVELSAN'ın yerli çözümleriyle binaların depreme dayanıklılığını ölçecek ve bu ihtiyaca önemli bir katkı sunacağız.” dedi.