1997 yılından bu yana iskele ve kalıp sektöründe aktif olarak çalışmalarını sürdüren İS-KA Kalıp ve İskele, yapı sektörünü bir çatı altında buluşturan en önemli platformu Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’a katıldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 18-22 Haziran tarihlerinde gerçekleşen fuarda yer alan standında marka, iskele ve kalıp sistemlerini tanıttı. İskele ve kalıp sistemlerinin projelendirme aşamasından imalat ve satış sonrası süpervizörlüğe kadar geniş bir kalemde hizmet veren firma, İstanbul Büyükçekmece’de bulunan fabrikalarında yıllık 3 bin ton üretim kapasitesiyle faaliyet gösteriyor. 

Türk Standartları Enstitisü’nün belirlediği standartlara uygun üretilen güvenli iskele sistemleriyle fuarda dikkat çeken marka, bu sistemleriyle yapının dış cephesinde işin yapım sürecini hızlandırırken personelin de güvenli bir ortamda çalışmasına imkan sunuyor. 

 Yasa koyucunun, yüksekte çalışmak için kullanılan iskele sistemlerinde belli şartlar aradığını açıklayarak üzerinde çalışılacak iskele sisteminin belli bir yük dayanımının olmasının işçinin güvenliğini sağlayacak koruyucuların bulunmasının iş sağlığı açısından önemine işaret eden İS-KA Kalıp ve İskele’nin Genel Müdürü Bülent Acar, firmalarının mevcut iskele sistemlerini, yönetmeliklerin kriterlerini göz önüne alarak güvenli iskele standartlarına göre tasarladıklarını dile getiriyor. Acar, tasarlanan sistemin amacına yönelik kullanımı esnasında ortaya çıkabilecek olumsuzlukları simüle eden senaryolar oluşturarak, düzenli olarak kontrolleri hem firmalarının laboratuvarlarında hem de Türk Standartları Enstitisü laboratuvarları tarafından test ve kontrol edildiğini önemle vurguluyor. 

Dış cephede kullanılan iskele sistemlerinin kalitesinin personelin iş güvenliği açısından oldukça mühim olduğunu dile getiren Acar, “Terim olarak bakıldığında hız ve iş güvenliği birbiri ile neden sonuç ilişkisi içinde ters korelasyon göstererek çalışmaktadır. Maalesef şantiyelerde hızı önlem almadan arttırmaya yönelik davranışların, iş güvenliğini olumsuz etkilediğini, çeşitli kazalara neden olduğunu görmekteyiz.” Diyor. Son yıllarda yüksekte çalışma şartlarını değerlendirildiğinde inşaat hızının iki katına çıktığını; ancak iş kazalarının dramatik bir şekilde azaldığını gözlemlediklerini aktaran Acar, boya sisteminden vazgeçerek sıcak daldırma daldırma galvaniz kaplama sistemine geçilmesinin bu gelişmede etkili olduğunu söylüyor.

İs-Ka Kalıp ve İskele firmasının ürettiği sistemlerinin kalitesine işaret edne Acar, bu kalite nedeniyle sistemlerinin uzun bir süre kullanılabildiğini ifade ediyor. Ürünlerini satın alarak kullanan müşterilerinin 5 -10 yıl sonra bile malzemelerin ilk günkü değerlerini koruduğunu açıklayan Acar, bir yapının inşasında ihtiyaç duyulacak tüm iskele ve kalıp sistemlerinin üretimini yaptıklarını aktarıyor. Ürün yelpazeleri hakkında bilgi veren Acar; kalıp altı iskele sistemleri, endüstrel perde ve kolon kalıpları, kule tipi kalıp iskelesi - kovanlı iskele sistemi, teleskobik dikme direkler, dış cephe iskele sistemleri gibi akla gelebilecek tüm sistemlerin imalatının firmaları tarafından yapıldığını açıklıyor. Bu ürün sınıflarının neredeyse tamamında hem kiralık hem de satılık olarak çözüm sunduklarını dile getiren Acar, “2-3 yıllık dönemde yasal mevzuat ve yönetmeliklerde değişiklikler yapılarak ürünlerin TSE belgeli olması zorunluluğu getirildi. Bu değişiklikler sonrasında özellikle Türkiye’de de dış cephe iskelesinde ciddi bir pazar artışı oldu. Dış cephe iskele sistemlerinde ülkemizde kabul gören, daha yaygın olarak kullanılan iki türlü iskele sistemi vardır.

İS-KA Kalıp ve İskele olarak Flanşlı Cephe İskelele sistemlerimiz ve H Tipi Dış Cephe İskele sistemlerimizbu standartlara sahiptir. Kalıp altı iskele sistemleri kapsamında Teleskobik Dikme Direkler, H Tipi Kule İskele, Cup Lock (Fincanlı) İskele, Flanşlı İskele, Masa Tipi Kalıp İskelesi gibi sistemlerinin de imalatını yapıyoruz. Diğer taraftan rüzgar paneli, güvenlik ağı, güvenlik bariyeri alanındaki ihtiyaçlarda ise çözüm ortaklarımızla birlikte hizmet sunuyoruz” dedi. 

İç pazarının yanı sıra dış pazarda da markalarını daha fazla tanıtmak istediklerini söyleyen Acar, Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’a katılarak ürünlerini ziyaretçilerini tanıttıklarını, müşterileri ile bir araya geldiklerini açıkladı.