Knauf Insulation markasının Türkiye’deki ve dünyadaki yapılanması, üretim kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Knauf Insulation, Knauf ailesinin bir üyesidir. Yalıtım sektöründe 40 yılı aşkın tecrübesiyle fark yaratmaya devam etmektedir. 35 ülkede 5,500'den fazla ve 15 ülkede 37'den fazla üretim tesisiyle faaliyet göstermektedir.  Balkan ülkelerinden Japonya’ya ve hatta Avustralya’ya kadar uzanan coğrafyada yer alan birçok ülkeye sürdürülebilir enerji verimliliği sağlayan çözümler üretmekteyiz. 

İnşaat sektörüne hangi ürün ve hizmetlerinizle çözüm sunuyorsunuz?

Yalıtım geniş bir sektör. Sadece inşaat sektörü ile kısıtlamamak lazım. Ürünlerimiz çok geniş bir alana hizmet etmektedir. Yapılar için konuşacak olursak duvar, çatı ve döşeme yalıtımında çözüm öneriyoruz. 

Enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 40’ı yaşadığımız binalarda tüketiliyor. Bu binalarda tüketilen enerjinin yüzde 70’ini de ısıtma ve soğutmak amacıyla kullanıyoruz. Isı yalıtımın daha fazla yaygınlaşması için sizce neler yapılmalı? Isı yalıtımı ile ilgili mevzuatları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye enerji açısından maalesef dışa bağımlı bir ülke. Yıllık olarak 41 milyar dolar civarında bir rakamı enerji ithalatı için harcamaktayız.Türkiye’nin son 5 yıllık toplam cari açık rakamı 220 milyar dolar civarında iken 5 yıllık toplam enerji ithalatı da 213 milyar dolar. Dolayısıyla yüksek enerji tüketimi ülke ekonomisi için ciddi bir yük durumunda. Ülkemizde enerjinin daha verimli kullanılmasının önündeki en önemli engellerden biri, tüketicinin yeterli bilince sahip olmaması olarak gözüküyor. Tüketiciler doğru yalıtım uygulamaları ile hem kendilerine hem de ülkemize çok büyük bir tasarruf sağlayabilirler. Tüketici bilincini artırmak için iletişim çalışmaları yapmaktayız. Yalıtımın enerji tasarrufu ve maddi anlamdaki kazancının kavranması durumunda en başta kazanan bireyler olacak. Yalıtım ile ısıtma-soğutma faturalarının yüzde 50’nin üzerinde düşürülmesi mümkün. Örneğin, çok ekonomik bir uygulama ile 1-2 saat içerisinde tamamlanabilecek çatı yalıtımı ile bireylerin ısıtma soğutma faturalarında önemli tasarruf sağlamaları mümkün fakat  tüketici bu bilgiye sahip olmadığından harekete geçmiyor. Üstelik, mineral yünler ile uygulaması yapılan çatı yalıtımı, kendisine yapılan harcamayı 1 sene içerisinde geri ödüyor ve sonrasında ısıtma soğutma faturalarından sağladığı tasarruf ile uzun yıllar kazanç getiriyor. Bu uygulama ile bir aile ısıtma ve soğutma giderlerinde ortalama bir hesapla, aylık olarak ay bazında 100 ile 150 TL arası tasarruf sağlayabilmektedir.