Teknopanel’in, hem sandviç panel hem de EPS ürünleri sektörlerinde liderliğin bir getirisiyle, ürün kalitesi ve garantisine de bağlı olarak birçok önemli özel ve kamu projelerinde tercih edildiğini söyleyen Teknopanel A.Ş. Genel Müdürü Orhan Kahveci sorularımızı yanıtladı.

Orhan Bey, şirketiniz 2021 yılını nasıl tamamladı? Hedefleriniz neydi, ne oranda karşılandı?  

2005 yılında Mersin’de kurulan şirketimiz, toplam 123 bin metrekareye ulaşan kurulu alanıyla, Mersin, Sakarya, İzmir ve İstanbul’da bulunan 4 üretim tesisinde ürettiği sandviç panel ve EPS ürünlerinin yerli ve yabancı pazara satışını ve pazarlamasını yapmaktadır. Ürünlerimizin satışını bayilik sistemi üzerinden gerçekleştirmekteyiz. Alanında uzman satış ekibimiz ve teknik proje grubumuzla, Türkiye genelinde oluşturduğumuz 150’den fazla yetkili hizmet noktası üzerinden ürünlerimizi iç pazara ulaştırıyoruz. Aynı zamanda bayilerimize projelerinin detaylandırılması ve çözümlerinin üretilmesi gibi gerekli teknik konularda destek sağlıyoruz.

2021 yılı içerisinde 8.8 milyon metrekare sandviç panel, 1.2 milyon metreküp EPS ürünleri üretimini gerçekleştirdik. Toplam üretimimizin yüzde 30’unu ihracat, yüzde 70’ini yurt içi pazar talepleri oluşturuyor. Stratejik noktalarda yer alan üretim tesislerimizden ürün ve hizmetlerimizi Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarındaki 99 ülkeye yaptığımız ihracatla ulaştırıyoruz.

NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25 NİSAN AYINDA KİRA ARTIŞLARI: TİCARİ YÜZDE 57, KONUT YÜZDE 25

2022 yılı gündeminizi, varsa yeni yatırımlarınızı, kazandığınız ödülleri ve projelerinizi paylaşır mısınız?

2022 yılı içerisinde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yer alan serbest bölgede 12 bin metrekaresi kapalı, toplam 54 bin metrekare alan üzerine 16 milyon 250 bin Euro değerinde yeni bir yatırımı müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Bu yatırım kararımız ile global pazardaki rekabet gücümüzü artırma, Balkanlar ve Kuzey Avrupa’daki varlığımızı önemli derecede güçlendirme yönünde bir adım attık. İlk yurt dışı yatırımımız olan bu tesisimizde sandviç panel ve EPS ürünlerinin üretimini yapacağız. Bu yıl devreye alacağımız EPS üretim hattı ile yıllık 350 bin m3, 2023 yılında üretime başlayacak olan sandviç panel hattımızda ise yıllık 3.5 milyon metrekare üretim yapmayı hedefliyoruz. 

Yurt içindeki yatırım hedeflerimiz arasındaki önceliğimiz için Sakarya ve İzmir fabrikalarımızın EPS ürünleri üretim kapasitesini artırmak diyebiliriz. Bugüne kadar Teknopanel olarak farklı ödül törenlerinde birçok kez yılın firması seçilirken, yeni geliştirdiğimiz ürünlerimiz ise sağladıkları fayda sebebiyle ödüllendirildi. Her yıl İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan ve sektör için en değerli verileri oluşturan ‘İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde, bir önceki yıla göre 121 sıra yükselerek, üst üste 7. kez sektörümüzün lideri olmayı başardık. Bunun yanında sayısız sosyal sorumluluk projesine destek veriyor, yeni projeler üretiyoruz.

Sandviç panel ve EPS ürünlerinin bina ve yapıların ömrüne, mimarisine ve enerji verimliliğine, katkıları nedir? 

Isı yalıtımını, yapıların farklı sıcaklıklara sahip iç ve dış ortamlar arasındaki ısı geçişlerini azaltmak için yapılan işlemler olarak tanımlayabiliriz. Isı kayıplarını ve ısı artışlarını azaltmak, ortamlar arası ısı transferini önlemek ve tüm bu enerji harcamalarını en aza indirmek için ısı yalıtımı, yaşam alanlarının vazgeçilmezidir. Şöyle ki; kış aylarında dış ortamdaki soğuk hava, iç mekanlarda ısı kaybına sebep olurken yaz aylarında ise dış ortamdaki sıcak hava, iç mekanlarda ısı artışına neden olur. Biz de yaşadığımız mekanlarda mevsime göre ısı ayarlamaları yaparız. Örneğin, kış aylarında üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak ısıyı artırırken, yaz aylarında da klima gibi soğutma cihazlarıyla ısıyı düşürürüz. Bu ısıtma ve soğutma işlemleri sırasında ise büyük miktarda enerji harcanır. Isı yalıtımı yaparak yüzde 50’nin üzerinde enerji tasarrufu sağlanır. Aynı zamanda yapıların ömrü uzar, değeri artar. 

Sağlıklı bir yaşam sürmek, doğal kaynakların tüketimini azaltarak küresel ısınmaya karşı önlem almak, sağlıklı bir çevre oluşturmak ve ülke ekonomisini korumak için de ısı yalıtımı mutlaka hayata geçirilmesi gereken bir uygulamadır. Sandviç paneller yapıları dış etkenlerden koruyan, güçlü bir duruş için en pratik çözüm sunan sistemdir. Sandviç paneller; modern, hafif ve dayanıklı yapı elemanları olarak, binaların çatı ve cephelerini kaplamak, yalıtımlı iç bölmeler veya soğuk depolar elde etmek için kullanılır. İnce yüksek yoğunluklu metal yüzey arasına, kalın ve düşük yoğunluklu yalıtım malzemesi doldurularak üretilen sandviç paneller PUR, PIR, Mineral Yün ve EPS olmak üzere tüm yalıtım tiplerinde yapınızın ihtiyaç duyduğu yalıtımı sağlar. Sandviç panellerle yapacağınız ısı yalıtımı, ısı hareketleri ile yoğuşmadan kaynaklanan küf, nem gibi problemleri önler, yapınızın sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar. 

EPS ürünleri ise yüzde 98’i hava ve yüzde 2’si plastikten oluşan termoplastik, kapalı gözenekli, hafif ısı yalıtım malzemesidir. EPS’yi oluşturan çok sayıdaki taneciğin bünyesinde barındırdığı kuru ve durgun hava, ısı köprüleri oluşturmaz ve ısı kayıplarının önüne geçerek mükemmel ısı yalıtımı sağlar. EPS, kullanacağınız alana ve taleplerinize göre istenilen yoğunlukta üretilir. Genellikle dış cephe mantolamasında kullanılan grafit katkılı EPS’nin yalıtım performansı, EPS’ye göre yüzde 20’ye varan oranda daha yüksektir.

Sizin bu noktada 2022 özelinde yenilikçi ne tür ürün ve çözümleriniz var?

Teknopanel olarak bilgi birikimleri yüksek, bölgelerinde yetkin ve etkin ekiplerimizle pazarda güvenilir bir marka olarak boy gösteriyoruz. Kaliteli ürün üretmek ve hizmet sunmak önceliğimiz. Yeniliğe ve değişime açık, esnek üretim yapımız sayesinde müşterilerimizin taleplerini hızlıca karşılayabiliyoruz.

Sanayi Bakanlığı’na bağlı Mersin’deki Ar-Ge merkezimizde hem ihtiyaç duyulan yeni ürünleri geliştirebiliyor hem de pazara fayda sağlayacak yeniliklerin takipçisi oluyoruz. Uzman Ar-Ge ekibimiz ile sektöre yeni ürünler kazandırabilmek için gece gündüz çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda aldığımız bir adet faydalı model belgemiz var iken, şu anda 4 farklı faydalı model başvurumuz bulunuyor. Ürün çeşitliliğini arttırmak ve sektör ihtiyaçlarını karşılamak hedefiyle üzerinde çalıştığımız, yakın zamanda sunacağımız yeni ürünlerimiz bulunmakta.

Sağlıklı ve başarılı bir yalıtım uygulaması için nelere dikkat edilmeli? Bize son dönem referanslarınızdan örnekler verir misiniz?

Hem EPS ürünlerinde hem de sandviç panellerde yapının şartlarına uygun olarak doğru ürün seçimini yapmak çok önemlidir. Ürünlerin üretiminden sonraki nakliye, indirme, taşıma, depolama, montaj aşamalarının da doğru uygulanması gereklidir.  İlgili aşamalarının tümü teknik personeller tarafından kontrol edilmeli, olası riskler uygulama aşamasında önlenmelidir. Isı yalıtım uygulamalarında kullanılacak malzemelerin birbirleri ile uyum göstermesi ve kalitelerinin uluslararası standartlarda olması önem arz etmektedir. Ürünlerin montaj işlemleri, kurallara uygun olarak yapılmalıdır. Bu sayede ısı köprülerinin oluşması engellenmiş olacaktır. 

İstenen sonuç ve tasarrufun sağlanabilmesi için ısı yalıtım uygulamasının kalitesi ve verimliliği kullanılan doğru malzeme ile uygulamacı personelin bilgi ve becerisine de bağlıdır. Teknopanel olarak hem sandviç panel hem de EPS ürünleri sektörlerinde lider olmamızın yanında, ürünlerimizin kalitesi ve garantisine bağlı olarak birçok önemli özel ve kamu projelerinde tercih ediliyoruz. EPS ürünlerinde özel yapıların yanında TOKİ projelerinde yer alırken, sandviç panellerde Sahra Hastaneleri gibi hem kamu, hem de endüstriyel yapı, tarım ve hayvancılık yapıları, sosyal ve ticari yapılar, enerji santrallerini içeren büyük ve marka projelerde yer alıyoruz.