YELİZ YİRMİBEŞ LALE - 1964 yılında kurulan, su bazlı iç ve dış cephe boyaları üretimi ile faaliyetlerine başlayan ardından 2002 yılında çimento esaslı yapı kimyasallarını ürün gamına ekleyen Halimoğlu Fasarit Boya, inşaat sektörünün önde gelen firmalarına güvenilir, yüksek nitelikli, sorun çözücü katma değerli ürünler sunuyor. İstanbul Kayabaşı ve Hadımköy’de olmak üzere iki üretim tesisi bulunan marka, Kayabaşı üretim tesisinde Thermo-Tec dış cephe ısı yalıtım sistemleri, Cera-Tec seramik yapıştırıcı ve derz dolguları, Aqua-tec su izolasyon ürünleri, Floor-Tec zemin kaplama sistemleri ve Restore tamir harçları; Hadımköy üretim tesisinde ise su bazlı dekoratif iç ve dış cephe boyaları, akrilik esaslı duvar macunları, tekstürlü boyalar ve hazır dekoratif sıvalar üretimi gerçekleştirmekte. Yalıtımın enerji verimliliğinin sağlanmasındaki önemine dikkat çeken Halimoğlu Fasarit Boya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı K. Ozan Kaya, yalıtımın bir sorumluluk olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor. 

Fabrikanızda dijitalleşme kapsamında yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz? 

Personel hatasını asgariye indirmek ve kusursuz ürün üretimini sağlamak amacıyla, sürecin daha izlenebilir olması ve personel müdahalesinden çıkması için çaba sarf ediyoruz. Yapmış olduğumuz yatırımlarda ana ilkemiz, nihai olarak müşteriye daha üst kalitede ve daha düşük maliyetli ürünü sunabilmek. Yapı kimyasalları sektöründe dolum makinalarının dolum hassasiyet standartı artı eksi 100'de 2'dir. Bu makinalarımızı 1000’ de seviyelerinde hassasiyetle dolum yapabilen paketleme makinaları ile yenilemiştik. Ayrıca üretim hattında paketleme ünitesine bir raporlama modülü ilave ederek, her bir torbanın üzerine parti numarası harici her bir partinin kaçıncı torbası olduğu da numaralandırılarak kayda alınıyor ve o numaralı torba kaç gram dolum hassasiyeti ile banttan çıkmış, bunun kaydı tutuluyor. Böylelikle binde mertebelerinde dolum hedefimizi sağlamanın yanında her bir ürünün kaç gram olarak banttan çıktığının takibini ve fire kontrolünü de sağlamış oluyoruz. Bu sayede kalibrasyonlarımızda, dolumlarımızda sapma olup olmadığı anlık olarak takip edilebiliyor. Personel hatasını asgariye indirmek amacıyla bütün kimyasal katkılarımızı otomatik olarak dozajlıyoruz. Kimyasal hammaddelerimizin tamamına yakını otomatik olarak dozajlanarak, el değmeden densveyör sistemleri ile üretim mikserlerine aktarılıyor. Bu arada boya üretim tesisimizde de dolum ünitelerimizi yeniliyoruz. Otomatik kova besleme, otomatik kapak yerleştirme ve kapama üniteleri dahil oluyor. Buradaki amaç iş gücünün maruz kaldığı yükün hafifletilmesi. Daha düz işlerde çalışan personelimizi, verdiğimiz eğitimlerle katma değeri daha yüksek olan işlere entegre ettik. Daha değerli işleri yapabildiklerini gördüklerinde mutlulukları ve iş bağımlılıklarının arttığını gördük. Teknoloji yatırımlarımız sonrasında herhangi bir personel çıkarımımız olmadı, günün sonunda üretimde çalışan personelimizin iş yükü hafifledi, yorgunlukları azaldı ve bu sayede çalışma verimliliğimizi arttırdık. 

Ürünlerinizin ısı yalıtımı, su yalıtımı ve genel olarak bina sağlığını ve verimliliğine etkileri nelerdir?

Uçucu, organik, bileşik madde dediğimiz VOC'si düşük ürünler üretmeyi tercih ediyoruz. Organik madde salınımı düşük hammaddeleri tercih ediyoruz. Boya sonrası ortaya çıkan kokular ve bu kokuların solunumda yarattığı tahribatı ortadan kaldırma amaçlı hammaddeler kullanıyoruz.Enerji verimliliği çok önemli. Ocak ayı itibariyle mevcut binaların alım ve satımlarında enerji kimlik belgesi zorunlu kılındı bildiğiniz gibi. Bu kararın sektöre sağladığı faydalar nelerdir?
Tüketici tercih noktasında daha iyi enerji sınıfına sahip binaları tercih edecek. Dolayısıyla bu kararla nitelikli konut talebi artacak. İnsanlar enerjisini boşa harcamayan, yaktığı doğalgazdan maksimum ısı temin edeceği binaları tercih edecekler. Aynı şekilde mal sahibi de konutunun enerji karnesini yükseltmek için çaba gösterecek ki daha kolay alıcı bulabilsin, konutunu daha yüksek değerden satılabilsin. Yalıtım aslında bir sorumluluk olarak görülmesi gereken, insanların içlerinden gelerek yapması gereken bir uygulama. Tüketicinin artan yalıtım bilinci ve yükselen konfor beklentileri sebebiyle, her geçen gün yalıtım uygulamalarına olan talep artacak ve sektörümüz daha da büyüyecektir.