Üretimde son teknolojiyi kullanan Yağmur İskele, prestijli projelerin tercihi olmaya devam ediyor. Firmanın çalışmalarını, Genel Müdürü Ümit Yağmur’dan dinledik.


Yağmur İskele yaptığı yatırımlar ve yeniliklerle isminden söz ettiriyor. Gündeminizdeki çalışmaları öğrenebilir miyiz?


Haklısınız, geçtiğimiz yıllarda makine parkurumuzu yenilemek, üretim alanımızı büyütmek, çalışan sayımızı arttırmak gibi yatırımlar gerçekleştirdik. Karşılığını daha hızlı ve daha kaliteli üretim yaparak aldık. Bu hız ve kalite bize yurt içi ve yurt dışında birçok yeni müşteri kazandırdı. Gündemimizde yurt dışındaki hizmet verdiğimizi proje sayısını arttırmak, ülkemizin ihracat rakamlarına daha fazla katkı yapmak var. 


Yapıların dış cephe uygulamalarında kullanılmaya yönelik ürün ve sistemleriniz neler? Bu ürünlerinizin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?


Dış cephe uygulamalarında kullanılmak üzere güvenlikli iskele ve flanşlı iskele üretimini TS EN 12810 standartlarına göre yapmaktayız. Üretimimizin büyük bir kısmını otomasyona bağladığımız için yüksek kalite artık bizim için standart haline geldi. Otomatik kaynak robotları, otomatik kesim makinaları, roll-form makinalarımız sayesinde sıfır hata hedefimizi tutturmak oldukça kolaylaştı. Sacdan imal merdivenli platform, çelik platform ve topukluk diye adlandırdığımız ürünlerimizi roll-form hattında çekerek, daha mukavemetli olarak üretiyoruz. Güvenlikli iskele panolarımızda darbelere karşı dayanıklı olması ve kırılmaması için dövme pim kullanıyoruz. Yine aynı şekilde flanşlı iskele yataylarınd adövme kurt ağzı ve dövme kama kullanıyoruz.


Rüzgar, yağmur gibi dış etkenlere maruz kaldığı için binaların dış cephesinde çalışmak oldukça zor. Burada kullanılacak iskele sistemlerinde hangi kriterler aranmalı?


Rüzgar ve kar yükü iskelenin statiğine çok ciddi etki eden faktörlerdir. Özelliklede yüksek binalar için kurulan iskelelerde bu yükler daha da kritik önem arz etmektedir. Rüzgarı fazla alan binalarda ve yüksek binalarda iskele projesi oluşturulurken uygun sistem ve ekipmanlar seçilmeli. Daha önce çok sayıda yüksek binalar için güvenlikli iskele tedariği gerçekleştirdik. İskele projesini doğru çözdüğümüz için hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık. 


TSE belgeli kenar koruma sisteminizin özellikleri ve bu ürünün kullanıcıları kimler?
TS EN 13374 sertifikasına sahip kenar koruma sistemimiz; kenar koruma dikmesi, kenar koruma paneli ve beton vidasından oluşmaktadır. Galvanizli olarak yaptığımız kenar koruma dikmemiz tek parçadan ibarettir. Bu durum depolama ve montaj kolaylığı sağlarken, çok parçalı kenar koruma dikmelerinde yaşanan, parça kaybolması sonucu kullanılamaz hale gelme gibi sürprizler ile karşılaşılmıyor. Fırın boya ile kapladığımız kenar koruma panellerimiz Ø6’lık tellerden oluşuyor, bükümlü yapısı sayesinde oldukça dayanıklı olan bu ürün uzun yıllar kullanılabiliyor. Montajda kullanılan beton vidaları takılıp sökülebilir yapıda olduğundan, defalarca kullanılmaya elverişlidir. 
Kenar koruma sistemlerini, adıyla da anlaşılacağı üzere, yapı alanlarında tehlike arz eden boşlukların önüne yerleştirilen bir nevi bariyer gibi düşünebiliriz. Kaba inşaat esnasında döşeme kenarlarına, asansör boşluklarının önüne, merdiven kenarlarına bu ürün monte edilerek yüksekten düşme riskinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bahsettiğimiz bu alanlar ince ve cephe işleri tamamlanana dek belki de aylarca ya korumasız kalmakta ya da uygun olmayan yöntemlerle korumaya alınmaya çalışılmaktaydı. Kenar koruma sistemlerimiz sayesinde artık daha güvenli çalışma alanları oluşturulabilecektir. Müteahhit firmayı birinci dereceden ilgilendiren bu ürün aynı zamanda kaba inşaat yapımcıları içinde oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu ürünün birincil kullanıcıları müteahhit firma ve kaba inşaat yapımcılarıdır.


3. İstanbul projesine hangi ürünlerinizle çözüm sunuyorsunuz? 


Al Zamil, Seha Yapı, Adese ve Fuzul Grup'un bir araya gelerek oluşturduğu ASAF İş Ortaklığı tarafından inşa edilen 3. İstanbul projesi üç etaptan meydana geliyor. Henüz 1. etabı devam eden 3. İstanbul projesi, Başakşehir’in en büyük konut projesi. Bu projede kenar koruma ve güvenlikli iskele sistemimiz kullanılıyor. Proje yönetimi iş güvenliği konusunda oldukça hassas. Dolayısıyla bizde proje çözümlememizi aynı hassasiyette ele aldık, başarılı bir çözümleme gerçekleştirdik. Çok kısa bir sürede de yaklaşık 80.000 m2 güvenlikli iskele tedariğini gerçekleştirdik.


Hız ve iş güvenliği iskele kalıp sektöründen beklenen en önemli iki özellik. Müşterilerinize sunduğunuz ürünlerin, hız ve iş güvenliği konusunda potansiyeli nedir?


Projeler artık çok hızlı ilerliyor, bu hususta artık müşteri malzeme siparişi verdiği zaman hemen termin soruyor, en kısa sürede temin etmek istiyor. Şöyle söylemeliyim, bizimle çalışan firmalar bu konuda oldukça şanslı. Çünkü, geçmişten aldığımız tecrübeyle şunu öğrendik ki müşteri için çoğu zaman termin süresi en büyük kriter oluyor. Biz kendimizi buna hazırladık ve stoklu çalışmaya devam ediyoruz. Artık müşterimiz biliyor ki siparişi geçince malzeme ertesi gün sahasında olacak. Böylece, büyük bir sorun olarak gözüken iskele ne zaman gelecek sorusunu rafa kaldırmış olduk. İş güvenliği hususuna gelince, zaten TSE belgesine sahip bir firmayız imalatlarımızı tamamen bu standartlarda yapıyoruz. Ürün daha nasıl geliştirilebilir, sürekli bunu araştırıyoruz. Yaptığımız yenilikleri de mutlaka teste tabi tutup, yetkili mercilerde raporlandırıyoruz.