Yağmur İskele Sistemleri, yeniliklerle ismini duyurmaya devam ediyor. Bir yandan ihracatta önemli başarılara imza atan firma, diğer yandan teknolojiye yaptığı yatırımla üretimde yüksek kaliteyi standart hale getiriyor. “Otomatik kaynak robotları, otomatik kesim makinaları, roll-form makinalarımız sayesinde sıfır hata hedefimizi tutturmak oldukça kolaylaştı” diyen Yağmur İskele Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yağmur sorularımızı yanıtladı. 

Yılı sektörünüz ve firmanız açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Maalesef 2021 yılının büyük bölümü Covid-19 salgınının gölgesinde geçirdiğimiz bir dönem oldu. Toplumda oluşan bilinç, alınan sıkı önlemler, aşılama gibi etkenlerle salgının etkileri giderek azalmaya başlasa da bir süre daha sabretmemiz gerekecek. 2022’de bu salgının etkilerinden, getirdiği zorluklardan tamamen kurtulmuş olmayı diliyoruz. Hammadde fiyatlarında beklenmedik oranda gerçekleşen artışlar, tedarikte yaşanan zorluklar, iç piyasadaki daralma sektörümüzü olumsuz etkilemesine rağmen firmamız açısından bu dönemin, gelişen ihracat çalışmalarımız ile beklentilerimiz paralelinde gerçekleştiğini, kısaca iyi bir iş çıkardığımızı söyleyebilirim. 

Yağmur İskele Sistemleri’nin gündeminde hangi çalışmalar var? 

Son birkaç yıldır gündemimizin temelini ihracat oluşturuyor. İhracat rakamlarımızı artırmak için girişimlerimiz devam ediyor, devam edecek. İhracat yaptığımız ülke sayısı 40’ı aşmış durumda. Daha fazla ülkeye ulaşmak, ihracat yaptığımız ülkelerdeki hacmimizi arttırmayı oldukça önemsiyoruz. Bunun süreklilik arz etmesi için 1 numaralı kriterin kalite olduğunun farkındayız. İhracat yaptığımız ülkelerin büyük çoğunluğunu Avrupa ülkeleri oluşturuyor. Bu ülkelerdeki kullanıcılar için ürün kalitesinin ne kadar önemli olduğunu gayet iyi biliyoruz. Makina parkımızı bu doğrultuda geliştiriyor, birim zamanda daha fazla ürünü, daha hatasız, daha kaliteli, daha kullanışlı nasıl üretiriz, onun üzerinde mesai harcıyor, çözümler arıyor ve buluyoruz. 

MAPEİ TÜM DÜNYADA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR MAPEİ TÜM DÜNYADA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Yapıların cephe işlerinin yapılmasına yönelik müşterilerine sunduğunuz çözümler neler? Bu sistemlerinizin özellikleri nedir? 

İlk yaptığımız çalışma müşterimizin ihtiyacına uygun iskele sistemini seçmek oluyor. Ardından, proje üzerinde çalışarak iskele kurmak istediği yapı için gerekli iskele ürün ve adetlerini hesaplıyoruz. Bu hesaplamayı yaparken bir numaralı kriterimiz tabi ki güvenlik oluyor. Tedarik anlamında ise kiralama, satın alma ve buyback satın alma gibi seçenekler sunuyoruz. Müşterimiz kendisine uygun tedarik modeli seçiyor, bizde ürünlerini hazırlayıp, sevk ediyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz H tipi güvenlikli iskele ve flanşlı iskele TS EN 12810 standartlarına göre yapmaktayız. Üretimimizin büyük bir kısmını otomasyona bağladığımız için yüksek kalite artık bizim için standart haline geldi. Otomatik kaynak robotları, otomatik kesim makinaları, roll-form makinalarımız sayesinde sıfır hata hedefimizi tutturmak oldukça kolaylaştı. Sacdan imal merdivenli platform, çelik platform ve topukluk diye adlandırdığımız ürünlerimizi roll-form hattında çekerek, daha mukavemetli olarak üretiyoruz. Güvenlikli iskele panolarımızda darbelere karşı dayanıklı olması ve kırılmaması için dövme pim kullanıyoruz. Yine aynı şekilde flanşlı iskelenin yatay bağlantı elemanlarında dövme kurtağzı ve dövme kama kullanıyoruz. Tüm bu detaylar ürünlerimizi daha uzun süre, güvenli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlıyor. 

Yeni ürününüz olan EN 1004 sertifikalı alüminyum mobil iskelenin özellikleri, kullanım alanları nedir? 

Yıllardır kullanıcılar tavan, yüksek duvar vs. gibi alanlarda çalışma gerçekleştirmek için çok iptidai çözümlerle, belki korkarak, belki düşerek, belki de sonunda kalıcı ya da geçici bir hasar alarak çalıştı, çalışmak zorunda kaldı. Mobil iskele, tekerlekli iskele, hareketli iskele gibi adlarla anılan bu ürüne dair yakın geçmişte bir standart oluşturuldu ve belli kurallar getirildi. Güvenliği arttırıcı birçok önlem ile kullanıcının üzerinde rahat ve güvenli bir şekilde işini yapması amaçlandı. Bu doğrultuda biz de alüminyum ve galvanizli olarak toplamda farklı ölçülerde dört çeşit mobil iskelemiz ile TS EN 1004 sertifikasına sahip olduk. Galvanizli modelimizin ölçüleri 150x250 cm olup, ulaşılacak maksimum yükseklik 14 m.’dir. Benzer ölçülerde olan Alüminyum-L modelimiz ile de kullanıcı, 14 m. yüksekliğe ulaşabilmektedir. Alüminyum-S modelimizin ise ölçüleri 75x250 cm olup, ulaşılacak maksimum yükseklik 10 m.’dir. Bir diğer ürünümüz olan Aluminyum-XS modelimiz 75x120 cm ölçüsünde olup, ulaşılacak yükseklik 6 m.’ye kadar çıkabilmektedir. Diğer modellerimize göre XS modelimizin bir kişi ile kurulabilme gibi bir avantajı da bulunmaktadır. 
Bahse konu bu ürünlerimiz, yapımı devam eden birçok hastane, okul ve konut projelerinin tavan ve yüksek duvarlarındaki çalışmalarda aktif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tamirat, yenileme, bakım gerektiren birçok geçici iş alanında mobil iskelelerimiz sıkça tercih edilmektedir. 

Yeni yılda hangi konulara odaklanacaksınız? Hedefleriniz neler? 

Güvenlikli iskele, flanşlı iskele ve geçici kenar koruma sisteminde sahip olduğumuz pazar payını sürdürmek, aynı şekilde EN 74-1 sertifikalı olarak ülkemizde ilk ve tek olarak tarafımızın ürettiği hareketli kelepçe ve en yeni ürünümüz olan EN 1004 sertifikalı alüminyum mobil iskele ürünlerimizde de yüksek pazar payı hedefimize ulaşmak için çabalayacağız. Ayrıca yurt dışında yerel yatırımcı ağımızı da genişlettiğimizi, bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğimizi de belirtmek isterim.