Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield'in "Türkiye Pazar Analizleri 2018 Üçüncü Çeyrek Ofis, Perakende ve Sanayi ve Lojistik" başlıklı raporuna göre, üçüncü çeyrekte ofis pazarında oluşan talep, sektörde telafi edici bir ivme yarattı.
Rapora göre, yılın ilk iki çeyreğinde cadde mağazaları ve ofis kiraları kura bağlı olarak yüzde 22 geriledi.

YENİ KİRALAMALAR ARTARKEN, FİYATLAR DÜŞÜYOR

İstanbul’da 84 bin 881 metrekare yeni ofis alanının pazara girdiği ve toplam arzın 6 milyon metrekareye yükseldiği belirtilen rapora göre, üçüncü çeyrekte yeni kiralama, önceki çeyreğe göre yüzde 33,26 artarken, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,31 azaldı.

YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİ ARTACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan ve ekimde  yürürlüğe giren düzenlemeye göre, tüm kira sözleşmeleri 2 Ocak 2018’deki kur üstünden TL’ye dönüştürülecek.

Yeni düzenleme kapsamında, ofis yatırımlarının varlık değerinin dolar bazında azalmasıyla birlikte yatırım için fırsat kollayan yabancı alıcı ilgisinin büyük oranda ivme kazanması bekleniyor.

Global markalar yatırımlarda hız kesmedi
Üçüncü çeyrekte perakendeci aktivitesi oldukça düşük kaldı. Bu dönemde kimi köklü perakendeciler konkordato ilan ederken, global perakende devleri yatırımlarında hız kesmedi.
Rapora göre, birincil perakende pazarında 3. çeyrekte ilave arz girişi olmadı.
Lojistikte ucuz arsa fırsatı
Ekonomideki durgunluk, sanayi ve lojistik sektöründe de kendini gösterdi ancak kiralardaki düşüş Türkiye genelinde ortalama yüzde 10’la sınırlı kaldı. Rapora göre, 3. çeyrekte birincil endüstriyel kiralar İstanbul’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düşerek 5,75 dolar oldu. Ankara’da ise bu rakam yüzde 13,3 azalarak 3,25 dolar olarak hesaplandı.