Su yalıtımı ve dayanıklılık özelliğine sahip olan Xypex ürünleri, katkı veya sürme olarak kullanıldığında betonun bir parçası halini alarak, betonu suya karşı geçirimsiz yapıyor ve referans numune ile karşılaştırıldığında 28 gün sonunda beton dayanımını en az yüzde 10 artırıyor. 

Topsit A.Ş. Teknik Satış Müdürü Burak Akdemir ve Topsit A.Ş. Satış ve Operasyon Müdürü Esen Turan ile dosya konumuz özelinde sundukları nitelikli çözümleri konuştuk. 

Bize şirketinizin yapılanmasını ve 2021 yılı ikinci yarısındaki iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Topsit A.Ş. her zaman işten kazandığını işe yatıran şirket prensibi ile çalışmasını hiç bırakmadığından başarısını da sürdürmektedir. Biliyorsunuz son yılların en önemli vurgusu sürdürülebilirlik üzerinedir. Biz şirket prensibi olarak verdiğimiz hizmetlerde kaliteden ödün vermeden çalışmaya devam ediyoruz. Ancak kuruluşundan beri bir aile şirketi olması konusunda son yıllarda yeniden yapılanma ve profesyonelleşme yoluna gittik. 

Personelimizi gençleştirdik ve işleri onlara devrettik. Artık 30 kişiyi aşan genç yüzler bizi temsil etmektedir. Üst yönetim olarak vermiş olduğumuz bu karar, bizleri stratejik kararlara yönelmeye ve sistemimizi iyileştirmeye ağırlık vermemize vesile olmuştur. Ayrıca pandemi döneminde işten çıkarmalar çok artmışken tersine işe alım yapmaktan da çok gurur duyuyoruz. 

2021 yılında sunmuş olduğunuz yeni ürünler hangileri? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar?

Xypex ürünleri üç ana grupta toplanıyor: Sürme, katkı ve tamir tıkama. Sürme malzemeler Xypex Concentrate ve Xypex Modified mevcut, bitmiş, eski yapılarda tercih ediliyor. 

Yoğun olarak tercih edilen ürünümüz katkı tipidir. Katkı Xypex Admix C-1000 ve Admix C-1000 NF olarak adlandırılmaktadır. Beton üretilirken karışıma eklenen katkı ürünler betonun direkt olarak su geçirimsiz vasfına sahip olmasını sağlar. Betonun tüm kapiler boşluklarında kristal üretimini sağlar. Bu vesileyle dolaylı olarak betonun dayanımı da arttırır. Ancak yanlış anlaşılmasın betonun sınıfını değiştirmez. Düşük kaliteli bir betonu iyileştirmek amaçlı kullanılmaz. 

Bir de çok bilinen, tanınan büzülme yapmayan ve çabuk priz alan tamir tıkama ürünümüz olan Xypex Patch’n Plug var. Betonda yerleştirmeye bağlı meydana gelebilecek segregasyon, soğuk derz, peteklenme gibi kusurları tamir etmekte, kılcal çatlakları tie-rod deliklerini tıkamakta kullanılır. Bu ürünümüz ile ilgili çok üzüldüğümüz bir konu, piyasada bulunan düşük maliyetli ve zayıf malzemelerin kullanımı sonucu ortaya çıkan hataların ve başarısızlıkların Xypex Patch’n Plug ürünümüz ile giderilmeye çalışılmasıdır. Halbuki biz Xypex’in inşaatlarda tüm dünyada olduğu gibi bir sistem olarak yer almasını arzu etmekteyiz. Xypex’in başarısı sadece Xypex ürün sistemine mal edilmelidir diye düşünüyoruz.

Ne tür yapıların güçlendirilmesinde çözümlerinizle nasıl destek oluyorsunuz?

Beton dayanıklılığı deyince ilk akla gelen beton dayanımı ve korozyon oluyor. Korozyon betonun içine girmesini istemediğimiz su ve kimyasalların demir donatıyı paslandırması ve çürütmesi olarak özetlenebilir. Beton üretilirken mutlaka su geçirgenliğini önleyici kalıcı tedbirler alınmalıdır. Betonun hizmet ömrü süresince işlevini sürdürecek ürünlerin kullanımı çok önemlidir. Beton dayanıklılığı, hava koşullarından (donma-çözülme etkisi), sülfatlı asitli sulardan etkilenme ile azaldığından ve de Xypex uygulaması bu etkilenmeyi engellediği için beton durabilitesine pozitif etki yapar.

Xypex ürünleri, su yalıtımı ve dayanıklılık özelliğine sahiptir. Katkı veya sürme olarak kullanıldığında betonun bir parçası halini alarak, betonu suya karşı geçirimsiz yapar ve referans numune ile karşılaştırdığımızda ise 28 gün sonunda en az %10 beton dayanımının arttığı gözlemlenmiştir. 

Ayrıca Topsit A.Ş’nin Türkiye’de temsil ettiği İsviçre’den Proceq marka Tahribatsız Beton Test Cihazları da yapılarda güçlendirme konusunda çok önemli bir rol oynamaktadır. Proceq cihazlarının kullanımı ile ilgili THBB ile ortaklaşa bir eğitim filmi hazırladık. Dileyenler Beton Dayanımının Belirlenmesinde Tahribatsız Yöntemler | Türkiye Hazır Beton Birliği (thbb.org) linkten izleyebilirler. Filmde de vurguladığımız bilgileri şöyle özetleyebiliriz: 

Dış ülkelerde beton elemanlara hasar vermeden yapılan testleri incelediğimizde ülkemizdeki binalarda DEPREM SONRASI ARAŞTIRMALARININ şu sırayla yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Binaya ait Betonarme ve Statik projelerin sağlanarak, hesapların proje dönemine ait deprem yönetmeliğine uygunluğu kontrol edilmelidir.

B.A. projelerinde seçilen beton cinsi ve basınç dayanımlarının inşaatta bilfiil ne ölçüde sağlanabildiği PROCEQ SCHMIDT BETON TEST ÇEKİCİ ile ölçülmelidir.

Zamanla beton yüzeylerin karbonatlaşma sonucu sertleşmesinden doğacak sapmaların korelasyonu, beton içindeki çatlak ve boşlukların belirlenmesi, beton elastik modülünün kontrolu PROCEQ PUNDIT LAB  ULTRASONİK BETON TEST CİHAZI ile yapılmalıdır.
Betonarme elemanlarda demir donatının yerini tespit eden, demir aralıklarını ve beton pas payını ölçen ve demir çaplarını bulan PROCEQ PROFOMETER 6 veya PROFOSCOPE DEMİR DONATI

TESPİT CİHAZI ile donatının projedeki şekil ve ölçülerde olup olmadığı denetlenmelidir. Beton sağlamlığı ve demir donatının doğru konduğu tespit edildikten sonra demirlerin, özellikle bodrum kat ve cephe kolonlarında korozyona uğrayıp uğramadığı beton elemanlara hasar vermeden PROCEQ PROFOMETER KOROZYON ANALİZ CİHAZI ile tespit edilmelidir.

Bina için yapılan bu çalışmalardan sonra, hesapları inceleyen zemin konusunda tecrübeli bir inşaat mühendisinin herhangi bir deformasyon tespit ettiği ve binanın araziye oturtuluşu hakkında endişe duyduğu takdirde bina çevresinde veya içinde jeolojik araştırma ve testler tecrübeli jeolog ve jeofizikçi uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Yakın dönemde ne tür bir projeye imza attınız? 

2021 yılında Bodrum Muğla, Antalya, Bursa, Ankara ve İstanbul illerinde ağırlıklı olarak rezidans, AVM, iş merkezi, otel, yeraltı otopark projelerinde Xypex ürünleri kullanılmıştır. Projeler tamamlandıkça internet sitemizde yayınlanmaktadır.