Dünya plastik boru sektöründe sunduğu ürün ve çözümlerle ön plana çıkan Wavin, küresel iklim değişikliği ve sürdürülebilirliği gündemine alarak şehirlerin su yönetiminde  karşılaştığı beş problemi masaya yatırıyor. 

"SUYU DEPOLAMAK ANAHTAR OLACAK"

Çağımızın en önemli problemlerinden olan küresel iklim değişikliğinin en büyük etkisi sıcaklık artışı ve kuraklık. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)'nin Mayıs 2021 kuraklık raporunda, Türkiye'nin yüzde 22,5'inin yüksek çölleşme, yüzde 50,9'unun ise orta düzeyde çölleşme hassasiyetine sahip olduğunu görülüyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Wavin Türkiye Genel Müdürü Fatih Asal, şehirlerin büyürken ve iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ederken, sorunları çözmek için daha akıllı ve daha bütünleşik çözümlere ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

Asal, gelecekte kalıcı yağmur suyu yönetimi çözümlerinin yağmur suyunun tahliyesinin yanı sıra kurak dönemler için suyu depolamak ve yeniden kullanmak ve kentleşmenin neden olduğu artan su ihtiyacını karşılamanın daha yeşil şehirlerin gelişmesi için anahtar olacağını vurguladı.

"PETROLÜ AYIRIYORUZ, ÇÖP VE MOLOZLARI FİLTRELİYORUZ"

Şirketlerinin aşırı yağmurların yol açtığı sel baskınlarının önüne geçmek adına suyu etkin şekilde yönettiğini, yağmur suyunun toplanıp depolanmasına ve tekrar kullanımına kadar olan akışta komple  sistem çözümü sunduğunu anımsatan Asal, yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Kurak dönemler için suyu depolayıp yeniden kullanmak büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda Wavin olarak çatılardan sifonik sistemle güvenli ve hızlı şekilde QuickStream teknolojimiz ile suyu topluyoruz. Tegra Road gully, noktasal yol drenajı ile fazla yağmur suyunu topluyor ve yağmur suyunu çöp, moloz gibi atıklardan filtreliyoruz. Delikli drenaj borularımızla suyu kademeli olarak toprağa salıyoruz. Petrol ve tortu ayırıcı gibi ürünlerimizle özellikle asfalttan kaynaklanan yağmur suyuna karışmış petrolü ayırıyor ve yağmur ünitelerine temizlenmiş şekilde suyu gönderiyoruz. Aquacell ve Qbic Plus gibi yağmur ünitelerimiz yağmur suyunu kademeli olarak toprağa salıyor ya da yeniden kullanım için depoluyor. Bunların hepsinin arkasında ciddi bir uzmanlık bilgisi ve komple sistem çözümü bakış açısı yatıyor."

"DAHA YEŞİL VE SERİN KENTLER HEDEFLİYORUZ" 

Geliştirdiği teknolojiler ile su kaynaklarını ve yeşili korumayı hedeflediklerini aktaran Asal, yeşil, serin şehirler ve sağlam binalar için kentsel ısı stresine dikkati çekti.

Kentsel ısı stresinin halk sağlığı, enerji tüketimi ve vatandaşların genel konforu üzerinde önemli bir etkisi bulunduğunu ifade eden Asal, "Ağaçlar ve diğer bitkiler buharlaşma yoluyla soğumaya katkı sağlar. Su ve karbondioksiti fotosentez yoluyla besine dönüştüren bitkiler topraktaki suyu kökleriyle alır. Q- Bic Plus ağaç tanklarımızla ağaçların büyümesine katkı sağlayarak gelecekte daha yeşil ve serin kentler hedefliyoruz." dedi.

"YAĞMUR SUYU ATIK SU DEĞİLDİR!"

Kentsel alanda, yağmur suyunun büyük bir bölümünün toprakla buluşamadan kanalizasyon sistemlerine aktığını vurgulayan Asal, yağmur suyunun önemine değindi.

Yağmur suyunun, toplanması ve geri kazanması en kolay olan su kaynağı olduğunu belirten Asal, "Ayrı toplandığı takdirde, atıksu muamelesi görmeden, basit bir arıtma ile hanelerde, ortak alanlarda kullanılabilir. Böylelikle daha az enerji harcanır ve merkezi arıtma sistemine kadar taşınmadan toplandığı yerde arıtılabilir." diyerek sözlerini tamamladı.