Vaillant Türkiye, Doğa Derneği iş birliğiyle 2015 yılından beri yürüttüğü "Küçük Akbabaları Koruma Projesi" ile nesli tehlike altında olan küçük akbaba türünü, tehlikelere karşı koruma ve farkındalık çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

TÜRÜN TANINMASI VE KORUNMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Söz konusu projenin 2021 çalışmaları çerçevesinde senenin ilk üç ayında Mersin'de bölge belediyeleri ile küçük akbabaların tanınması ve korunması konusunda fikir teatisinde bulunulurken, Mersin Kadın Kooperatifi ile iş birliği gerçekleştirilerek hediyelik süs eşyalarının üretiminin yapılması planlandı.

Mersin konar göçerleri ile bölgenin biyoçeşitliliği hakkında ortak çalışmaların hayata geçirildiği projede, bilimsel çalışmalarda ve yaban hayatı gözlemlerinde kullanılan fotokapanların kullanımı konusunda konar göçer çobanlara eğitim verildi.  

Projenin 2021 yılında odaklanılan alanlarından olan biyoçeşitlilik faaliyetleriyle ilgili, ekosistemin sağlıklı işleyişinin göstergelerinden olan küçük akbabaların dünyadaki devamlılığındaki rolü konusunda bilincin artırılması hedefleniyor.

“BİLİNÇLENDİRMEYİ SÜRDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgiler veren Vaillant Group Türkiye Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erol Kayaoğlu, projenin, çalışmaların yapıldığı bölgelerdeki halkın ve konar göçerlerin sahiplenmesi sonucunda altıncı yılına girdiğini dile getirdi.

Türkiye'ye göçleri başlayan küçük akbabaların korunarak sahiplendirildiğini kaydeden Kayaoğlu, projenin en önemli faktörlerinden birinin nesli tükenme tehlikesi altında olan küçük akbabalar konusunda kitlelerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması olduğunu ifade etti.

Kurulan çoban ağı ve konar göçerler ile 2021'de de Covid-19'a rağmen küçük akbabaları yakından takip etmeye; yuva sayımlarının yanı sıra olası tehlikelere karşı koruma projelerine devam ettiklerini aktaran Kayaoğlu, bu yıl odaklandıkları alanlardan birinin de biyoçeşitlilik olduğunu söyledi ve ekledi: 

"Bölge halklarının desteği ile küçük akbabaların dünyamızın devamlılığındaki rolü konusunda bilinç aşılamayı sürdürmeyi hedefliyoruz."   

"BİYOÇEŞİTLİLİĞİ KORUMAYI AMAÇLIYORUZ"

Konu hakkında Doğa Derneği Genel Koordinatörü Serdar Özuslu ise, 2021'in ilk üç ayında gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda Bolkar Dağları’nda konar göçer kültürün halen sürdüğü geleneksel ve kadim yaşam şekillerini araştırmaya devam ettikleri bilgisini verdi.

Çalışmalarının nihai amaçlarından birinin bölgedeki konar göçerler ile birlikte biyoçeşitliliği korumak ve sahip çıkmak olduğunu ifade eden Özuslu, "Konar göçerler bu yıl Mayıs ortası gibi farklı alanlarda göçe başlamış olacaklar. .Bunun için en önemlisi anlamak ve beraber çalışma yollarını bulmak. Ayrıca bu dönemde farkındalık çalışmalarımız kapsamında öğrenci ve öğretmenlerle online olarak toplanarak küçük akbaba ve diğer göçmen kuşlar hakkında bilgi aktarımında bulunmaya devam ettik." şeklinde konuştu.

Yapılan çalışmalar sayesinde, 2020 yılında toplam 268 akbabanın belirlendiği bildirildi.