Sistem Çatı’nın çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz

Sektörde uzun yıllar edindiğim tecrübe neticesinde firmamızı 2001 yılında İstanbul’da kurdum. Sistem Çatı olarak metal çatı ve cephe tasarımı ve uygulaması ile inşaat sektörüne hizmet veriyoruz. Ürün portföyümüz içerisinde titanyum, çinko, bakır, alüminyum çatı ve cephe kaplaması yer alıyor. Villa, apartman gibi konut yapılarının yanı sıra hastane, okul gibi farklı tipolojideki yapıların cephe ve çatılarında bu uygulamaları gerçekleştiriyoruz.
 

Yapıların çatıları detay çözümü gerektiren önemli bir uygulama alanı. Çatı uygulamalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Yapıların çatıları, mevsim koşullarından korunmasına korunaklı bir yaşam geçirilmesine yardımcı olan en önemli yapı unsurlarından biridir. Binanın yağmur, rüzgar gibi dış etkenlerden korunmasının sağlanabilmesi için çatıların güçlü olması gerekir. Binalarda ısı kaybının yaşandığı alanlardan biri de çatılar. Bu sebeple ısı, ses ve su yalıtımından kaplamasına kadar tüm detayların doğru çözümlenmesi gerekir. Sistem Çatı olarak çatıyı tüm detayları ile çözümleyerek müşterilerimize en doğru çözümü sunuyoruz. Birçok katmadan oluşan çatı kaplamalarını bir sistem olarak müşterilerimize sunuyoruz. OSB, buhar kesici örtü, profil, taş yünü ve kaplama tahtasından oluşan sistem üzerine talep edilen metal kaplama malzemesini uyguluyoruz. Titanyum, çinko, bakır, alüminyum gibi metal kaplama malzemeleri ile seçenek sunuyoruz. Burada tercih edilecek çatı kaplama malzemesinde iklim ve coğrafi şartlar göz önünde bulundurulması gerekiyor. Nitekim her bölgenin atmosferik etkileri farklılık gösteriyor. Örneğin deniz kenarına yakın yapılarda çatılar çok daha hızlı korozyona uğramaktadır. Burada kullanacağınız çatı kaplamasının korozyona karşı dayanımı daha yüksek olmalıdır. Bu konuda müşterilerimizi bilgilendiriyor, malzeme tercihini bu kriterlere göre belirliyoruz. Ayrıca çatı kaplama malzemelerinin önemli bir sorunu iç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkından dolayı kaplama malzemesi altında oluşan yoğuşmadır. Bu sorunun önlenmesi için uygulama detayları doğru seçilmeli, uygun bir yalıtım malzemesi kullanılmalı, ayrıca yalıtım malzemesi nem ile buharlardan korunmalı, yapı içinde ve örtü altında sürekli, etkin bir havalandırma sağlanmalıdır. Çalışanlarımızı yeni teknolojiler hakkında sürekli eğiterek güncel tutuyoruz. Yapıya göre en uygun cephe kaplamasını tercih ederek müşterilerimize sağlam, uzun ömürlü, ekonomik, kullanım amaçlarına uygun ve estetik bir çözüm sunuyoruz. 

Uygulamasını yaptığınız çinko çatının avantajı nedir? 

Çinko çatı ve cephe kaplamalarının en önemli avantajı uzun ömürlü olmasının yanı sıra geri dönüşebilmesidir. Bu yönüyle çevreci bir üründür. Kil esaslı kiremit çatılarda metrekarede 65 kg ağırlık oluşuyorken, metal çatılarda ise bu ağırlık yaklaşık 7 kg’a kadar düşüyor. Dolayısıyla metal kaplamalar daha hafif. 

Cephe uygulamalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Yapının dış kabuğunu oluşturan cephede uygulanacak malzemelerde de çatıda olduğu gibi bölgenin iklim gibi şartları göz önünde tutulmalı. Sistem Çatı olarak titanyum, çinko, bakır, alüminyum cephe uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Cephede ısı kaybını önlemek amacıyla taş yünü üzerine cephe kaplaması yapıyoruz. Böylelikle kışın sıcak, yazın ise serin bir ortam sunarak enerjiden tasarruf sağlanıyor. Ülkemizde ne yazık ki yanlış malzeme tercihinden dolayı binalardan yangın ya da rüzgarlı havada çatı uçmaları gibi birtakım kazalar yaşanıyor. Son kullanıcıların, uygulanacak malzemenin standartlara uygunluğuna dikkat etmesi gerekiyor.

Malzeme kalitesi kadar uygulamanın da doğru yapılması istenilen performansın sağlanmasında önem arz ediyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu kılınması sektörünüzü nasıl etkiledi?

Mesleki Yeterlilik Belgesi ustanın yaptığı işi ve performansı tanımlanmasında bir özettir.  Bu sebeple bu belgenin zorunlu kılınması sektör açısından olumlu oldu. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği konusunda da önem arz ediyor.