Ürün ve hizmet kalitesiyle öne çıkan Nasa Mühendislik, dün olduğu gibi bugün de başarılı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. UV lambaları ile isminden söz ettiren markanın çalışmalarını, Kevork Hamamcıyan ile konuştuk.

Hangi ürün ve sistemlerinizle hedef kitlenize çözüm sunuyorsunuz?
A.B.D.’den RGF firmasının PHI sistem hava temizleme cihazlarını ve TRIATOMIC firmasının FRESHAIRE-UV dezenfeksiyon ampullerinin ve ULTRAVATION INC. firmasının Türkiye distribütörlüklerini üstlenerek, Türkiye piyasasına santral tipi hava temizleme ve dezenfeksiyon sistemlerini sunuyoruz. Bunların dışında POWER UV markasıyla kendi UV lambalarımızı ürettiriyoruz. Ayrıca özellikle elinden iş gelen son tüketicilere yönelik, fanmarketi.com online fan satış mağazasını kurduk. 2014 yılından beri online piyasada olan fanmarketi.com her geçen yıl en az üç kat büyüyerek ve bugünkü konumuna gelerek sadece son tüketiciler için değil, müteahhit ve profesyonellere yönelik ürün gamlarını da barındırmaya başlamıştır. Online sitede sadece BLAUBERG, VORTICE, S&P, ELICENT, TROTEC vb. gibi üst sınıf kaliteli fan ve havalandırma ürünlerine yer verilmiştir. Piyasadaki diğer sitelerden farklı olarak her ürün için çok geniş bir açıklama, telefonla anında müşteri desteği sunmaktadır. Havalandırma ile ilgili hemen hemen her türlü fan motorunun, fleks kanalların, panjurların yanı sıra HRV cihazları, fancoiller, elektrikli ısıtıcılı fanlar, fancoil kontrol elemanları ve benzerleri ile 1350 çeşitten fazla ürün satılmaktadır.

Çözümlerinizin enerji verimliliğini sağlamadaki rolü nedir?
Merkezi sistem veya bireysel olarak kullanılan klima santralleri veya klimalar için piyasaya sunduğumuz UV lambalar, bu cihazların soğutucu bataryalarını her zaman temiz tutarak ve üzerlerinde hava geçişini zorlayan, ısı transferini azaltan biyolojik film tabakasına engel olarak bu cihazların harcadığı enerjide yüzde 30’lara varan tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca bataryaların her zaman temiz kalması sebebiyle yıllık bakımlar için harcanan paradan da tasarruf edilmektedir. UV lambalar, kurulum maliyetlerini 1-1,5 yıl içinde amorti edebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta piyasadaki her UV lamba klima santralleri için uygun değildir. Lamba adedi, tipi, miktarı ve UV gücü son derece önemli olup mutlaka uzman bir mühendisin seçmesi gerekir.  Firmamız bu konuda da hizmet vermektedir.

Fonksiyonun yanı sıra konfor da günümüzde iklimlendirme sektörü için önemli bir kriter. Bu konuda ürünlerinizin potansiyeli nedir?
Kapalı bir mekanda temiz havadan güzel konfor mu var? Klima santrallerine takılan UV lambalar ile temiz, kokusuz, bakteri ve virüslerden arınmış bir havayı garanti ediyoruz. Sağladığımız temiz hava ile, bina sakinlerinin performansını her daim üst seviyede tutmaya yardımcı olmaktadır. Alerjen partiküllerden arındırılmış bir havada çalışan bina sakinleri yüksek motivasyonla işlerini daha iyi yapmaktadır.

Yakın zamanda gündeminize taşıdığınız ya da taşıyacağınız yeni bir ürün ya da çalışmanız oldu mu?
Yakın zamanda kendi markamızı kurduk, POWER-UV markasıyla bundan böyle piyasada var olacağız, POWER UV hem klima santrallerine UV lamba hem de ESP cihazlarına UV lamba tedariki yapmaktadır. Özellikle ESP cihazlarındaki UV lambalar çok özeldir, o lambalar sterilizatör UV lambalardan farklıdır, mutfak davlumbazlarından atılan havadaki koku moleküllerini parçalama gibi bir özelliği vardır. Bu özelliği nedeniyle karbon filtrelerin yerine kullanılabilir veya karbon miktarı önemli ölçüde azaltılabilir.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?
Gıda ve laboratuvar sektöründe uyguladığımız sistemlerle buralarda hava kalitesi ciddi orada iyileşmiştir. İstanbul belediyesinin semtin çeşitli yerlerinde bulunan modern tuvaletlerinde APCO üniteleri kullanılmıştır. YKB’nin birçok şubesi, Flormar Kozmetik, UNO Ekmek Fabrikaları, Enbi Gıda, SaproIslak Mendil Fabrikası Ar-Ge laboratuvarı, Tadım Gıda, VethouseHayvan Hastanesi bir çırpıda aklıma gelen müşterilerimizdir.

Kentsel dönüşüm projelerinde yer almayı planlıyor musunuz?
Kentsel dönüşümlerde bireysel sistemler ön plana çıkmaktadır. Burada banyo ve tuvaletlerde kullanılan havalandırma fanlarının tedariki konusunda bazı çalışmalarımız var. Maalesef bu binalar yapılırken banyo ve wc’lere bir havalandırma şaftı yapıp, bu şafta kollu panjur koyarak bu mekanların havalandırıldığı sanılmaktadır. Asla bu sistemle havalanma olmaz! Bu panjurlara sahip olup da memnun olan tek bir kişiye rastlamadım. Bu mekanlardaki havayı cebren dışa atmadan içerdeki koku, nem ve buhara engel olamazlar. Biz bu mekanlarda kullanılmak üzere son derece sessiz ve çok şık banyo fanları tedarik ediyoruz. Ayrıca bireysel olarak kullanılmak üzere ısı geri kazanım cihazları ile oda bazında havalandırma sistemleri de portföyümüzde bulunmaktadır. Bu sistemler ile bebek odaları, yaşlı büyüklerimizin kaldığı odalar, yatak odaları gibi bireysel olarak kullandığımız odalar, ısı geri kazanım özelliği sayesinde odanın ısısı değişmeden her zaman temiz bir hava ile havalandırılmaktadır.

Bu yıla yönelik hedefleriniz neler?
Şu anda ülkemiz büyük bir ekonomik kriz yaşamakta…  İşsizlik rakamları ortada, büyüme endeksimiz ortada, gittikçe de düşüyor…  Böyle bir ortamda önümüzü göremediğimizden orta ve uzun vadeli bir çalışma şimdilik yok.