Topsit A.Ş.’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? 

Firmamız, 1973 yılında özellikle NATO ve TSK inşaatları taahhüdü yapmak üzere kurulmuştur. Yıllar içinde bu konudaki taahhüt işlerinin azalması ile diğer yurtiçi ve yurtdışı taahhüt işlerini de üstlenmiştir. Daha sonra 1987 yılında bir projede karşılaştığımız temel altı su sorununu çözebilmek için tanıştığımız, Kanada menşeili Xypex kristal üreterek betonu suya karşı geçirimsiz yapan ürünlerin Türkiye distribütörlüğüne başladık. “Reklamın en iyisi ürünün kendisidir” diyerek yürekten inandığımız bu işe hızla odaklandık ve zaman içinde inşaat işlerini tamamen sonlandırdık. 1995 yılında ise yoğun taleplere rahatlıkla cevap verebilmek için Kanada şirket merkezinden üretim lisansı aldık. 1995’ten beri Xypex Lisanslı Üreticisi; Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya distribütörüyüz. Ayrıca 1987’den beri İsviçre malı Proceq Tahribatsız Beton Test Cihazlarının Türkiye distribütörlülüğünü yapmaktayız. Konularında en başarılı iki ürünü, Türk inşaat piyasasının hizmetine sunmaktan gurur duyuyoruz. 

XYPEX’in hangi ürünleri ile Türkiye pazarına hizmet veriyorsunuz? Bu ürünlerin kullanım alanları ve özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Xypex ürünleri üç ana grupta toplanıyor: Sürme, katkı ve tamir tıkama. Sürme malzemeler Xypex Concentrate ve Xypex Modified; mevcut, bitmiş ve eski yapılarda tercih ediliyor. Yoğun olarak tercih edilen ürünümüz katkı tipidir. Katkı Xypex Admix C-1000 ve Admix C-1000 NF olarak adlandırılmaktadır. Beton üretilirken karışıma eklenen katkı ürünler, betonun direkt olarak su geçirimsiz vasfına sahip olmasını sağlar. Betonun tüm kapiler boşluklarında kristal üretimini sağlar. Bu vesileyle dolaylı olarak betonun dayanımını da artırır. Ancak yanlış anlaşılmasın betonun sınıfını değiştirmez. Düşük kaliteli bir betonu iyileştirmek amaçlı kullanılmaz. Bir de çok bilinen, tanınan büzülme yapmayan ve çabuk priz alan tamir tıkama ürünümüz olan Xypex Patch’n Plug var. Betonda yerleştirmeye bağlı meydana gelebilecek segregasyon, soğuk derz, peteklenme gibi kusurları tamir etmekte, kılcal çatlakları tie-rod deliklerini tıkamakta kullanılır. Bu ürünümiz ile ilgili çok üzüldüğümüz bir konu, piyasada bulunan düşük maliyetli ve zayıf malzemelerin kullanımı sonucu ortaya cıkan hataların ve başarısızlıkların Xypex Patch’n Plug ürünümüz ile giderilmeye çalışılmasıdır. Halbuki biz Xypex’in inşaatlarda tüm dünyada olduğu gibi bir sistem olarak yer almasını arzu etmekteyiz. Xypex’in başarısı sadece Xypex ürün sistemine mal edilmelidir diye düşünüyoruz.

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu göz önünde bulundurursak su yalıtımın önemi nedir?

Deprem deyince ilk akla gelen dayanıklılık konusu oluyor. Beton dayanıklılığı deyince ise ilk akla gelen beton dayanımı ve korozyon oluyor. Korozyon betonun içine girmesini istemediğimiz su ve kimyasalların demir donatıyı paslandırması çürütmesi olarak özetlenebilir. Beton üretilirken mutlaka su geçirgenliğini önleyici kalıcı tedbirler alınmalıdır. Betonun hizmet ömrü süresince işlevini sürdürecek ürünlerin kullanımı çok önemlidir.