Global anlamda ekonomik zorluklardan geçilecek bir süreç içerisinde olunduğunu belirten GF Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Batuhan Besler, corona virüsün etkisi ve planları hakkında şunları söyledi:

“Tüm dünyada evde kal çağrıları ve sokağa çıkma yasakları ile birlikte, birçok iş yeri faaliyetlerini yavaşlattı ya da geçici bir süre durdurdu. Ülkemizde, 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan finansal dalgalanmalar ve mali zorluklardan sonra 2020 yılının ilk çeyrek döneminde inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde 2019 Eylül ayından itibaren dengelenme eğilimi ve talepte iyileşme görülmeye başlanmıştı. Ancak Koronavirüs olumsuz etkisini güven ve beklentilerde göstermiştir. Muhtemelen Koronavirüs olumsuz etkilerini önümüzdeki aylarda faaliyetler üzerinde de gösterecektir. İnşaat sektöründe faaliyetler devam etmekle birlikte, inşaat firmaları ve müteahhitler tedbir amaçlı bazı projelerinde işlere geçici olarak ara vermek durumunda kalmıştır. Salgın öncesinde bizim de hedef pazar bölümlerimizden biri olan ticari gayrimenkul sektörü ve buna bağlı alt sektörlerde de projelerin durduğunu görüyoruz. Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki, salgının ulaştığı boyut inşaat faaliyetlerini de her geçen gün artan oranda olumsuz etkilemektedir. 

“MÜŞTERİLERİMİZE HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYORUZ”

GF Hakan Plastik olarak, devam eden COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında önceliğimiz çalışanlarımızın, ailelerimizin, müşteri ve paydaşlarımızın sağlığını ve güvenliğini en üst seviyede tutmak ve işlerimizi güvenli bir şekilde sürdürmektir. Üretimimizi Mayıs ayından itibaren sadece Çerkezköy tesisimizde gerçekleştirmeye devam edeceğiz; şu anda Kağıthane ve bölge satış ofis kadrosunda çalışan tüm personelimiz de çalışmalarını evden yürütmektedirler. Sağlam ve geniş satış ağımız, esnek kalmamızı ve müşterilerimizin taleplerini karşılamamızı sağlamak için çalışmalarına evden çalışarak devam etmektedir. Ayrıca, müşteri taleplerini hızlı karşılayabilmek adına, stratejik tedarikçilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Üretim veya teslimat konularında talepleri aksatmamak adına, sağlık önlemlerini de göz ardı etmeden müşterilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz.

GF ŞİRKETLERİ YÖNETİCİLERİ AYLIK ÜCRETLERİNDEN FERAGAT EDEREK ÇALIŞANLARA DESTEK OALCAK

İçinde bulunduğumuz bu olumsuz sürecin ne kadar süreceğini maalesef hiç birimiz bilemiyoruz. McKinsey’nin iyimser tablosuna göre virüs mevsime bağlı olarak sıcaklık artışları ile birlikte azalırsa, Mayıs ayı ortasında genel olarak iyimser bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğiz. Bu tabloda, ekonomide 2. çeyrek dönem sonuna dek durgunluk yaşanması bekleniyor. Bu dönem sonunda salgın kontrol altına alınmış olsa da durgunluğun yarattığı ekonomik etkiler, 3. çeyrek dönem sonuna dek kendini göstereceği tahmin ediliyor. Bu durumda tüketiciler evde kalmaya devam ederken, şirketler gelir kaybetmeye, yatırımlar yavaşlamaya ve istihdam oranlarında azalma eğilimi göstermeye devam edebilir. Kötümser tabloya göre; virüs yıl boyunca mevsim şartlarından etkilenmeden varlığını sürdürmeye devam ederse, tüketici talepleri yıl boyunca düşük kalacaktır. Bu senaryoda küresel ekonomik durgunluk, küçük ve orta ölçekli şirketleri çok daha derinden etkiliyor. Belirttiğimiz üzere salgınla mücadele kapsamında hükümetler çeşitli kısıtlamalarla bir dizi tedbirler aldılar ve almaya devam ediyorlar. Süreç içerisinde hükümetler gibi özel şirketler de, insan sağlığını ve güvenliğini en yüksek seviyede tutmak için çeşitli aksiyonlar almaktadırlar. Şirketler de kendi içlerinde ekonomik destek paketleri oluşturarak sürece katkı sağlamaya çalışıyor. Korona virüsün etkisi daha dünya genelinde etkisini göstermeden, GF şirketlerinde Yönetim Kurulu, İcra Komitesi, Üst Yönetim ve Genel Müdürlerin hepsi, aylık ücretlerinin belirli kısımlarından feragat ettiler ve bu meblağ bir havuzda toplandı. Bu tasarruftan elde edilen fon, sosyal güvenlik sistemi gelişmemiş ülkelerdeki şirketlerimize ve çalışanlarına destek olmak amacıyla önümüzdeki dönemde kullanılacaktır.

DİJİTALLEŞME İLE İŞ YAPIŞ HIZINI ARTTIRDI

Fiziki olarak toplantıların ve seminerlerin düzenlenemediği bu süreçte biz de tüm ağırlığımızı dijital alanlara yöneltmeye çalışıyoruz. İlk olarak şunu söylemeliyiz ki, onay süreçlerimizi online yürütmeye başladık. İş yapış hızımızı arttırmakla birlikte, fazladan kullandığımız çok miktarda kağıt sarfiyatını da önlemiş olduk. Sağlıklı duruşumuz ve sosyal mesafe kuralımız bize bir kazanç daha sağlamış oldu.

Şirket içi çalışmalarımızdan bahsedecek olursak, bütün toplantılarımızı online yapıyoruz. Gördük ki, bu toplantılar beklediğimizden daha efektif ve sonuca odaklı oluyor. Korona sürecini atlattıktan sonra da toplantılarımızın bir kısmını online olarak devam ettirmeyi planlıyoruz. Ek olarak, satış ekibimiz ve tüm paydaşları için hem bilgi güncelleme hem de yeni ürünlerimizi pekiştirme amaçlı online eğitimler düzenliyoruz. Hali hazırda şirketimizin çalışanı olan arkadaşlarımıza, oryantasyon benzeri eğitimler düzenleyerek bölümler arası iletişimi ve paylaşımı güçlendirmeye çalışıyoruz.

İŞ ORTAKLARI İÇİN KALİTELİ İÇERİKLER ÜERETİYOR

İş ortaklarımız ve sosyal medyadan şirketimizi takip eden kişiler için ise kaliteli içerik üretmeye çalışıyoruz. Korona virüsü ile ilgili bilgilendirme mesajları ile başladığımız sürecimize, özel gün videolarımız ile devam ettik. Amacımız hem bilgilendirmek hem de bu zor günlerde pozitif mesajlar verebilmek. Bu süreçte, izleyenleri sıkmayacak ama ürünlerimiz hakkında ürün müdürlerimiz tarafından “ev yapımı” olarak hazırlanacak kısa videolar ile iletişimimizi sürdüreceğiz. Paydaşlarımızın katılımını umduğumuz webinar programı da yakın zamanda hayata geçirmeyi düşündüğümüz bir başka projemiz olarak gösterilebilir.

Aslında Corona günlerinde herkes daha fazla boş vakti olacağını beklerken tam tersi oldu sanırım. Öncelikle, hayatımızda teknolojiyle birlikte video konferans vb. aktivitelerin sayısı arttı. Bu hem iş çevresinde toplantı, hem de webinar tarzında eğitim, sempozyum gibi çok çeşitli konularda bizi bilgisayar başına bağladı. Hatta eş dost akrabalarımızla bile görüntülü video konferansları yapmaya başladık diyebilirim. Tabii bununla birlikte, özellikle evden çalışma günlerinde, gerek fiziki, gerekse ruh sağlığımız açısından, özellikle hareket etmeyi artırmamız gerekiyor. Ben de, sitemiz veya mahallemiz içinde ufak da olsa yürüyüşler yaparak, hem biraz spor yapmış oluyorum, hem de tabiri caizse kafamı dağıtıyorum. Bu dönemde, özellikle kütüphanemde bulunan ve başlayıp bitiremediğim birçok kitabı okuyup bitirme şansım oldu. Çoğu klasik olan bu kitaplardan en son okuduğum ise Da Vinci Gibi Düşünmek, Sapiens ve Serenat idi. Ayrıca son zamanlarda, haftalık ekonomi, sektörel ve güncel dergilere de daha fazla zaman ayırarak gündemi de eski usul takip etmeye çalışıyorum. Çok fazla film seyredemesem de, La Casa del Papel, Homeland gibi son zamanların popüler dizilerini ben de kaçırmamaya çalışıyorum.