İklimlendirme sektöründe 53 yıldır faaliyet gösteren Form Şirketler Grubu, başarılı çalışmalarıyla isminden söz ettirmeye devam ediyor.  EUROFORM fancoil cihazları ile sektöre değer katan markanın çalışmalarını, Form Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Tunç Korun ile konuştuk. 

Form’un bu yıl gündeminde hangi çalışmalar, yenilikler var?

İklimlendirme sektöründe 53 yıldır faaliyet gösteren ve sektörü birçok yenilikle tanıştıran dinamik bir firmayız. Firma olarak temel stratejimiz; müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik en uygun, en verimli ve uzun ömürlü sistem çözümleri sağlamak oldu. Bu kapsamda Form Şirketler Grubu, Mitsubishi HeavyIndustries ile yeni bir iş birliği anlaşması imzalayarak 2011 yılından bu yana VRF Klimalar ile devam eden birlikteliklerine, Mitsubishi HeavySplit, Multi Split ve Ticari Split Klimalarının satışına da ekleyerek devam edecekler. Böylece firma olarak sektöre bireyselden merkezi sistem klimalara kadar tüm iklimlendirme çözümlerini sağlayacağız.

İklimlendirme alanındaki çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Yılbaşından itibaren Türkiye’deki ilk yerli imalat olan ve İzmir Pancar fabrikamızda üretimine başladığımız kendi markamız olan EUROFORM fancoil cihazlarımızın sektöre tanıtılmasına hız verdik. 4 borulu ve 2 borulu gizli tavan tipi olmak üzere 2 seri ve her seride 10 farklı model üretimi gerçekleştiriyoruz. EUROFORM marka fancoiller, 2 - 12 kW ısıtma ve soğutma kapasitesi ve 220 – 2,520 m3/h hava debisi ile yüksek ve geniş kapasite aralığı sayesinde, projeleriniz için en uygun çözümler sunuyoruz. Bütün cihaz modellerinde, düşük ses seviyeli ve yüksek verimle enerji tasarrufu sağlayan monofaze ve 3 hızlı asenkron motorlar kullanılıyor. EUROFORM Serisi Fancoil ünitelerinin motor milleri, paslanmaya karşı özel kaplamadır.
Ürün gamımız içerisinde bulunan Mitsubishi Heavy VRF yeni Airflex Kaset Tipi klimalarımız dünyada bir ilk olma özelliğine sahip Airflex Kanat Dizaynı sayesinde tavana paralel üfleme yaparak hava konforunu maksimize ediyor. Ayrıca 4 yöne üfleme özelliğine sahip Airflex Kaset Tipi klima modellerinde her kanat birbirinden bağımsız olarak isteğe göre farklı açılarda ayarlanabiliyor.
Yüksek verimle çalışan LENNOX paket klimalar, Clivet Soğutma Grupları,  DUNHAM BUSH WCFX Su Soğutmalı Vidalı Soğutma Grupları ve DECSA CTI Sertifikalı Soğutma Kulesi, sektörde yenilikçi ve yüksek verimle çalışan ürünlerimizden. Yine tüm dünyada kalitesiyle bilinen, uzun ömürlü ve düşük bakım maliyetiyle fiyatını hak eden CLIMATEMASTER ısı pompaları yine ürün gamımız içerisinde bulunuyor.

Westpark AVM projesine hangi ürünlerinizle çözüm sundunuz?

Tankar Gayrimenkul Yatırım'ın 240 milyon TL yatırımla hayata geçirdiği, 155 mağazası ve Ege Bölgesi'nin ilk akvaryum projesinin yer aldığı Westpark’ın ortak alanlar ve mağazalarının iklimlendirme ihtiyacı toplam soğutma kapasitesi 1,750 kW olan 140 adet CLIMATE MASTER su kaynaklı ısı pompası ile sağlanıyor. 
CLIMATE MASTER su kaynaklı ısı pompası, yenilikçi teknoloji ve akıllı tasarımı sayesinde yüksek verimli iklimlendirme sağlar. Satışını gerçekleştirdiğimiz Amerikan menşeili CLIMATE MASTER su kaynaklı ısı pompaları ile her mağaza, bağımsız olarak ve istediği sıcaklıkta ısıtma ve soğutma yapabilir.  Her kullanıcı kendi cihazının kullanmış olduğu elektrik enerjisi bedelini ödediğinden sistem verimi ve tasarrufu mevcut sistemlere göre daha yüksek oluyor.

Sistemin en önemli özelliklerinden biri de tüm cihazların enerjilerini aynı loop (su çevriminde) içinde paylaştıklarından, ısıtma ve soğutmanı aynı anda yapıldığı zamanlarda sistem kendi içinde ısıgeri kazanımı yapıyor ve birbirlerinin enerjilerinden faydalanarak maksimum sistem verimi ile minimum enerji tüketiliyor. Mimari değişikliklere de kolayca uyum sağlayabiliyor. Böylelikle diğer çalışan cihazların hiç etkilenmeden ünite değişimi ve ilavesi kolaylıkla yapılabiliyor. Sistemin bütünlüğü ve konforu bozulmamış oluyor.

Bir diğer önemli projeniz Osmaniye Korkut Ata Üniveristesi. Bu projedeki çalışmanızı anlatır mısınız?

Osmaniye ili Merkez İlçesi Fakıuşağı Mahallesi'nde Nur Dağları'nın eteğinde, 560 dekarlık kampüsünde eğitim veren üniversitenin İlahiyat Fakültesi, Kadirli MYO Yemekhane ve Bahçe Meslek Yüksek Okulu binaları için toplam soğutma kapasitesi 460 kW olan 18 adet hava soğutmalı LENNOX marka paket klimalar kullanılıyor. 

Üniversiteler gibi büyük ve insan sirkülasyonunun fazla olduğu yapılarda merkezi iklimlendirme sistemi seçilirken enerjinin en etkin ve verimli kullanıldığı sistemlerin seçilmesi gerekiyor. Lennox paket klimalar ise tek bir cihazla taze hava ihtiyacı ve otomasyonu karşılayarak, ısıtma-soğutma-nem alma yapabilir. Kolay kullanım ve bakım imkanı sunan Lennox paket klimalar direkt genleşmeli çalışma ile ortam havasının ısıtılıp soğutulması sayesinde yüksek verimle çalışır.

Projede kullanılan LENNOX paket klimaların hava kalite sensörleri sayesinde taze hava oranı, içerideki insan sayısına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Bu sayede gereksiz taze hava alınmasının önüne geçilerek önemli oranda enerji tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca paket klima cihazlarının üfleme ve emiş fanları standart olarak değişken devirli olduğu için işletme maliyetleri sabit devirli fanlara göre daha düşük oluyor.

Otel projeleri konforun önemli olduğu yaşam alanları. Bu projelere sağladığınız avantaj nedir?

Otellerde kullanılan klasik hava soğutmalı ve su soğutmalı klima cihazları, doğru ünite ve sistem seçimi yapıldığında yüksek verimlilik sağlıyor. Ancak bu sistemler bulundukları dış ortam şartlarına bağlı çalışırlar. Yani sağlayabilecekleri verimlilik bulundukları coğrafyanın dış hava sıcaklığı ve nemi ile sınırlıdır. Oysa deniz, göl veya nehir kenarında olan oteller için çok daha verimli bir sistem kurgulanabilir. Deniz, göl ve nehir gibi ortamlardan alınan su sıcaklıkları, her zaman klasik klima ile yapılan uygulamalardan çok daha verimli sonuçlar sağlar. Burada önemli olan suyun binaya taşınması ve uygun ekipmanlar kullanılarak soğutma gruplarının kondenserinde kullanılmasıdır. Bu noktalarında pratik ve ekonomik çözümleri mevcuttur. Bu uygulamaların avantajlarını 3 ana maddede özetleyebiliriz; Klima cihazlarının deniz, göl, nehir suları ile kullanımı sayesinde daha küçük cihaz seçimi ile aynı kapasiteyi sağlamak ve % 10 ile % 40 arasında daha az enerji harcamak mümkündür. Hava soğutmalı cihazların ya da soğutma kulelerinin kapladığı geniş alandan tasarruf edilmesi ve aynı zamanda bu ünitelerde oluşacak sesin de ortadan kaldırılması bir avantajdır.  Bu kullanım ile cihazlar ısı pompası şeklinde de çalışabilir ve kış aylarında binanın ısıtılması için sıcak su elde edilebilir.

Form Şirketler Grubu bu konuda Türkiye’de en çok uygulama yapmış ve çalışır referansı olan firmadır. Form’un ilk deniz suyu kaynaklı ısı pompaları uygulaması 1989 yılında yapılan Antalya Princess Otel’dir. 750 kW/h kapasiteli bu uygulamada, deniz suyu kullanılarak alternatiflerine göre çok daha yüksek verimli sistem çalışması sağlandı. 

Form’un standart klima cihazları temin ettiği Türkiye’deki yüzlerce otelin dışında, deniz, nehir, göl kaynaklı olarak çözümlenmiş, farklı kapasite ve kullanımlarda 20 den fazla otel uygulaması daha bulunmaktadır. 
Bunların içinden dikkate değer olanları; Türkiye’nin tek toprak kaynaklı oteli olan Çanakkale Gelibolu Oteli, 630 kW/h kapasiteli göl kaynaklı Robinson Club Nobilis Golf Otel, 9,000 kW/h kapasiteli deniz kaynaklı Merit Afrodit Kıbrıs Otel, 8,200 kW/h kapasiteli deniz kaynaklı RixosSungate Otel, 6,000 kW/h kapasiteli nehir suyu kaynaklı TitanicRiverside Otel Belek, 2.500 kW/h kapasiteli deniz suyu kaynaklı  EuphoriaAegean Resorts Hotel

Hedef ve planlarını öğrenebilir miyiz?

Firma olarak imalata ağırlık vermeye başladık. İzmir Pancar Organize Sanayi’de 10 bin metrekarelik kapalı alana üç sene önce taşınmıştık. 20 dönüm üzerinde 10 bin metrekare kapalı arazimiz var. Genişleyeceğimiz 4 bin metrekaremiz daha var ama henüz yapmadık. Üretim tarafında özellikle fan-coil imalatında kendimiz EuroForm markasıyla yeni bir dizayn ile yerli üretime başladık. Bundan sonraki süreçte de üretime ağırlık vermeye devam edeceğiz.