Chryso, beton ve çimento katkıları sektöründe başarılı çözümleri ile öne çıkan bir marka. Bugün birçok mega projede tercih edilen Chryso’nun bu başarısında hiç kuşkusuz kalitesi kadar Ar-Ge çalışmalarının da rolü büyük. Yeni ürünleriyle farklı kitlelere de hitap etmeyi planlayan markanın gündemini, Satış ve Pazarlama Direktörü Rıza Altınsoy ile konuştuk. 

CHRYSO’nun yurt dışındaki ve Türkiye’deki yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?

Beton ve çimento katkıları sektöründe global bir oyuncuyuz. Betonu tamamlayan tüm yapı kimyasallarının tedarikini de yapmaktayız. Bu konularda bulunduğu tüm ülkelerde ilk iki oyuncu arasında yer almakta olan Chryso, Türkiye’de lider konumundadır. Türkiye’nin tüm bölgelerine terzi usulü çözümlerimizle hizmet vermekteyiz. Her bölgede bulunan ayrı teknik satış ekiplerimiz ve AR&GE destek çalışanları ile proje odaklı çalışarak 1000’i aşkın ürün yelpazemizden uygun katkılar sağlamaktayız. 100’ü aşkın ülkede yer alan Chryso Grup’un Orta Asya ve Orta Doğu Bölgesi ihtiyaçları Türkiye tarafından tedarik edilmektedir. Aynı zamanda Türkiye olarak dünyadaki beş AR-GE merkezinden biriyiz. Kocaeli merkez olmak üzere Trabzon ve Adana’da olmak üzere üç bölgede üretim fabrikamız bulunmaktadır. Mega projeler kapsamında; Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüpgeçit ve yeni yapılmakta olan 1918 Çanakkale Köprüsü ve Türkiye çapında birçok mega projede katkılarımız kullanılmıştır.

Çözümleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Chryso, proje özelliklerine göre uygun katkıları laboratuvar denemeleri sonucunda belirleyerek birebir özgün çalışmalar ile destek vermektedir. Sadece ticaret iş birliğinden ziyade, müşteri eğitim programları ile de iş ortaklarına fırsatlar sunulmaktadır. Müşteriye özel uygun ürünün bulunmasından sonra lojistik ve teknik destek hizmetleri ile müşteri ihtiyaçları karşılanmaya devam etmektedir. Personellerimizin yüzde 45’lik kısmı teknik satış ve teknik destek ekibinden oluşmaktadır.

Hazır betona yönelik çözümleriniz neler?

Hazır beton alanında hizmet verdiklerimiz; hazır beton üreticileri, prekast beton üreticileri, genel müteahhitler, tünel ve madenciliktir. Sektöre yönelik geliştirdiğimiz çözümler ile; yerleşebilirliği ve sonlandırabilmeyi iyileştirmek, sağlamlığı ve dayanıklılığı arttırmak, işlenebilirlik süresini uzun tutmak, güçleri ve verimliliği arttırmak, malzeme ve inşaat maliyetlerini düşürmek, çevresel etkiyi azaltmak, dekoratif özelliklere olan ihtiyacı karşılamak, yenilemek, koruma ve güzelleştirmek hedeflenmektedir. 

Teknik hizmetlerinizi öğrenebilir miyiz?

Chryso olarak iş ortağımız olarak gördüğümüz müşterilerimiz ile yakın çalışma prensibine sahibiz. Sunduğumuz çözümlerin devamlılığını sağlayabilmek adına müşterilerimiz ile çalışma süreleri boyunca teknik ve fiyat/performans odaklı çözümler sunmaktayız. Özellikle beton katkıya ek olarak birçok ürünün birleşmesi sonucu meydana gelen bir son ürün olup diğer malzemelerin kalite dalgalanmaları yaşaması sonucu betonun teknik özelliklerinde sapmalar meydana gelmektedir, teknik ekibimiz sürekli kontrol ve deneyler ile bu değişkenliklere uygun katkıyı müşterilerimize eşzamanlı sunmaktadır. Betonda özellikle mukavemet açısından yaşanabilecek sorunlarda geri dönüş şansı olmadığı için şu çalışmalar hem eşzamanlı olmalı hem de büyük titizlikle yapılmalıdır. Bu konuda en hızlı ve etkin hizmetin tarafımızdan verildiğini özellikle belirtmek isteriz. Bunlara ek olarak yeni inovatif ürünler üreterek zor koşullarda beton üretimine destek vermekteyiz.
Betonun kalitesi, depreme karşı güvenli yapıların inşa edilmesi için oldukça önemli. Katkı maddelerinin beton kalitesine etkisi nedir? Firmanız çözümlerinin bu konudaki avantajı nedir?
Ülkemizin deprem kuşağında olmasından dolayı geçmişte yaşadığımız acı tecrübeleri de göz önünde bulundurarak, belirlenen standartlarında üstünde performans verme kabiliyetine sahip betonlar inşa edecek katkı teknolojileri üzerinde çalışmaktayız. Ülkemizin mega projelerinde olası deprem riskini de göz önünde bulundurarak üst sınıf betonlar için katkılar tedarik ettik ve etmeye devam etmekteyiz. Burada global tecrübemizin ve gücümüzün de etkisini kullanarak optimum katkı çözümlerini sunmaktayız. Yenilikçi ürünlerimiz ile betonda doğabilecek deprem riskini en alt seviyeye indirmekteyiz.

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz? Gündeminizde hangi çalışmalar var?

Hedeflerimiz; mevcut iş ortaklarımıza daha iyi hizmet sağlamak ve yeni iş ortaklarını portföyümüze eklemektir. Devam eden projelerimizin yanı sıra yeni ürün lansmanları ile farklı kitlelere de hitap etmeyi planlamaktayız. Örneğin; yeni teknoloji dekoratif beton ürünlerimiz ile inşaat sektörüne mimari bakış açısıyla yenilik katmayı hedeflenmekteyiz. Dekoratif beton ürünlerimizden LuminTech; inşaat pazarına benzersiz teknik ve estetik özellikler sunmaktadır. Gündüzleri UV ışınlarını soğurur ve geceleri görünür ışık yayılımı yapılır. Uzun ömürlü, enerji verimliliği ve çevre dostu ürün olan LuminTech; bahçe yolları, teraslar, havuz kenarları, bisiklet yolları, kaldırımlar ve ışıksız kavşak alanları için uygun bir üründür.

Sektörün gelişmesi ve bilgilendirilmesi açısından çalışmalarınız var mıdır, varsa nelerdir?

Sektör ortakları ile bilgi alışverişinde bulunmamıza vesile olan birçok çalışma yürütmekteyiz. Bunların başında yılda iki kez çıkardığımız CHRYSO Bülten yer almaktadır. Bültenimizin içeriğinde sektöre dair haberler, projelerimiz hakkında bilgiler, teknik makaleler, yenilikçi ürün tanıtımları, iş güvenliği konuları, ekonomi, sanat ve daha birçok konu bulunmaktadır.  Bu ay beşinci sayısını çıkardığımız çalışma tüm üniversitelere, inşaat mühendisliği kulüplerine, mimarlık bürolarına, sektörde yer alan özel kurum ve kuruluşlara, aynı zamanda geniş müşteri portföyümüze dağıtılmaktadır.

Ayrıca geçtiğimiz sene başlatılan ‘Eğitimde Sizdeyiz’ programımız ile ‘Kimyasal Katkıların Beton İçerisindeki Çalışma Prensipleri’ eğitimleri farklı bölgelerde verilmektedir. Ankara, İzmir, Edirne, Tekirdağ, Konya, Malatya, Van gibi birçok şehirde organize edilen eğitimler ile deneyimlerimizi paylaşmış olduk. Bünyemizde düzenlenen eğitimlerin dışında üniversitelerin programlarına dahil olmaya çalışıyoruz. Geleceğe yön verecek olan öğrencilerin yanında olmak ve onlarla iletişim içerinde kalmak için sponsorluk çalışmalarında yer almaktayız.