Dünya Soğutma Günü kapsamında, Mitsubishi Heavy Industries‘in Türk ortağı Form MHI Klima Sistemleri, Türkiye’deki klima kullanım alışkanlıklarını yaptığı bir araştırma ile ölçümledi. Tasarruftan klima alımına, klima bakımından tasarım tercihine kadar birçok kapsamlı sorunun yer aldığı anket şaşırtıcı sonuçlarıyla dikkat çekiyor. 

Ankete sonuçlarına göre her iki kişiden birinin evinde klima bulunuyor. Klima alımında ise katılımcıların yüzde 50’si kendi karar verirken diğer yarısı ise ailesinin görüşünü alıyor. Klimaları, mutlaka teknik servis uzmanlarının görüşüne göre konumlandırmanın önerilmesine rağmen araştırmaya katılanların yüzde 60’ı klimalarının kendi istedikleri şekilde yerleştirilmesini tercih ediyor.

KLİMADA TASARRUF ÖZELLİĞİ OLSUN İSTENİYOR, AMA TASARRUFLU KULLANIM BİLİNMİYOR 

Araştırmaya göre son dönemlerde birçok farklı ürün ve kullanım alanında dikkat çeken tasarruf konusunun, klimalarda da oldukça popüler olduğu görülüyor. Her 10 klima kullanıcısından 7’si bir klimada ilk dikkat ettiği özelliğin ürün fonksiyonlarından çok tasarruf olduğunu söylüyor. Buna karşılık bir çelişki yaşayan tüketicilerden her 10 kişiden 7’si klimalarını nasıl tasarruflu kullanacağını bilmediğini belirtiyor. Tasarrufun yanı sıra her 10 klima kullanıcısından 4’ü cihazlarının aynı zamanda çevre dostu bir ürün olmasına dikkat ediyor.   

KLİMADA TASARIMI ÖNEMSİYORUZ 

Anket sonuçlarında dikkat çeken bir diğer detay ise; klima kullanıcılarının evlerindeki estetiğe de önem verdiği. Klima kullanıcılarının yüde 70’i kullandıkları ürünün dış görüntüsüne ve tasarımına dikkat ediyor. 

TÜRKLER DÜZENLİ KLİMA BAKIMINDA SINIFTA KALDI 

Kullanıcılar; klimada tasarruf, dizayn gibi detaylara dikkat etse de bir klima cihazının daha verimli, tasarruflu çalışmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bakımlarını ihmal ediyor. Soruları yanıtlayanlardan yüzde 50’si, klimalarına yılda bir defa bakım yaptırdığını, geriye kalan yüzde 50 ise cihazlarına bakım yaptırmadığını söylüyor. Düzenli bakımlarını gerçekleştiren her 10 kişiden 6’sı da kendi bakımını kendi yapmayı tercih ediyor. 

KLİMA ALIMINDA İNTERNET TERCİH EDİLMİYOR 

Klima alımında internetteki online satış kanallarında da birçok indirim, fırsat vb. kampanyalar yer almasına rağmen Türk kullanıcılar, ürünleri birebir görmek istiyor. Ankete katılan her 10 kişiden 7’si klimasını bayiler aracılığıyla satın almayı tercih ediyor. 
Özellikle soğutma alanında birçok marka ve modelin bulunduğu iklimlendirme sektöründe Türk kullanıcıların tercihlerini yabancı markalardan yana kullandığı görülüyor. Araştırmaya katılıp soruları yanıtlayan her 10 kişiden 6’sı klimada ithal markaları tercih ediyor.