Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, soğuk kış şartlarının hüküm sürdüğü ve enerji maliyetlerinin giderek sorun haline geldiği şu günlderde; ısı ve su yalıtımının önemi konusu hakkında açıklamalarda bulundu. 

“Enerji maliyetlerindeki hızlı değişiklikler hatta enerji arzı sıkıntıları gelecek dönemlerde sıklıkla karşılaşacağımız problemler olacak” diyen Tiritoğlu,  “Elektrik ve doğalgaz kısıtlamaları ve böylece sanayide üretimlerin durdurulması ticareti olumsuz yönde etkileyeceği gibi fiyat dengelerini de bozacaktır. Şu ana kadar ki bahsettiğimiz mevzu üretim safhası idi. Konuyu son tüketicinin yalıtım ile kazancı doğrultusunda değerlendirecek olursak, ama bilhassa doğru yalıtımı yaptırdığını düşünürsek, tabi ki de sürdürülebilir bir kazanca sahip olacaktır. Yalıtımı bir bütün halinde ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle süper dörtlü dediğim; ısı, su, ses ve yangın yalıtımı ayrılmaz bir bütündür. Birinin eksik olması halinde diğeri tam olsa da durumu dengelemez. Sağlıklı yapıların inşa edilmesi ancak bu mantalite ile mümkündür. Ülkemizde ısı, su, ses ve yangın yalıtımı yönetmelikleri vardır, gayet güzel içeriklerle hazırlanmıştır. Ancak uygulama safhasına gelindiğinde yalıtımın tatbik edilmişliği ciddi bir muammaya dönüşmektedir. Bizim artık bu çağda yalıtımı bir lüks, yapıya değer katma gibi abartılı konulardan çıkartıp, doğru yapılan yapının olmaz ise olmazı, yapının standardı bakış açısına çevirmemiz gerekiyor. Ses yalıtımı bir nebze duyarak tecrübe edilip, bu yalıtımın önemi anlaşılıyor. Isı yalıtımının verimliliği ise doğalgaz ve elektrik faturalarının rakamları ile saptanabiliyor; ısı yalıtımı ile ilgili hiçbir fikri olmayanlar dahi bir yargıya, bir kanaate varabiliyorlar. Ama ya diğer yalıtımlar. Su yalıtımını depremle, yangın yalıtımını ise felaketle tecrübe etmek hiç doğru ve etik değil. Ek olarak TS 825’in içeriğinin güncellenmesi, modern çağa ve ihtiyaçlara uyarlanması lazım.” şeklinde konuştu. 

GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE GYF'LERE TALEP REKOR SEVİYEDE

MESLEKİ YETERLİLİĞİ OLMAYANLARIN YERİ YOK!

Mevcut yapıların cephe ve çatılarında yapılacak renovasyon çalışmaları için önerilerini de sıralayan Tiritoğlu, “Öncelikle yenilenen çatılarda hep bir yangın haberi alıyoruz, bu konu ile ilgili ciddi tedbirler alınmalı. Hep söylüyoruz, yazıyoruz ama cidden Mesleki Yeterliliği olmayan ustaların çatılarda, cephelerde hiçbir yerde olmaması gerek. Ayrıca MYB’ne kolayca ulaşılmaması gerekiyor. İki saatlik bir anlatı ile de usta olunmaz. İşin ehli ustalardan doğru iş çıkıyor. En kalitelisini üretseniz de, en kalitelisini satsanız da nafile… ‘İşçilik malzemeyi öldürür ya da güldürür’ sözü bu konunun önemini öz bir şekilde ifade ediyor; önce kaliteli işçilik tercih edilmeli.” dedi.