Form Şirketler Grubu faaliyet gösterdiği tüm alanlarda ismini başarı ile duyurmuş bir marka. Bu başarıda Türkiye’de iklimlendirme ve endüstriyel uygulamalar alanında 53 yıllık deneyime sahip olmasının rolü büyük. Doğal aydınlatma sağlayan Sunvia markası ile yapay aydınlatmalar nedeniyle doğaya salınan karbon miktarını azaltan Form Şirketler Grubu, TROKE Duman Tahliye Kapakları ile de yangınlara karşı güvenli çözümler sunuyor. Bu yıl da uzun süredir birlikte çalıştıkları yabancı iş ortaklarıyla büyümeye ve iş süreçlerini geliştirmeye devam edeceklerini açıklayan Form Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Tunç Korun, sorularımızı cevapladı. 

Form Şirketler Grubu’nun faaliyet gösterdiği alanlar ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Form Şirketler Grubu, Türkiye’de iklimlendirme ve endüstriyel uygulamalar alanında 53 yıllık deneyimiyle sektörün lider firmaları arasında yer alıyor. Deneyimi ve bugüne kadar gerçekleştirdiği projeleri ile sektörün en köklü ve güvenilir firmalarından Form Şirketler Grubu olarak, İstanbul Maslak’ta yer alan merkez ofisimizin yanı sıra; Ankara, Antalya, İzmir, Adana ve Bursa’daki Bölge Müdürlüklerimizde faaliyetlerimize devam ediyoruz. Üretim çalışmalarımızı ise İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikamızda sürdürüyoruz. Yarım asırdır iklimlendirme sektöründe Merkezi Klima Sistemleri ve VRF Klima Sistemleri’nin satış ve satış sonrası hizmetlerini sunan köklü geçmişe sahip bir firma olarak bugüne kadar pek çok sayıda prestijli projeye iklimlendirme alanında hizmet verdik. Grubumuzun bünyesinde yer alan (Form Endüstri Ürünleri, Form VRF Sistemleri, Form Endüstri Tesisleri) firmalarımızla; AVM, otel, iş merkezi, fabrika, hastane, okul, her türlü endüstriyel tesis, rezidans gibi büyük hacimli çeşitli binalara iklimlendirme anlamında ürün temini sağlıyor ve bakım faaliyetlerini de gerçekleştiriyoruz. İsveçli Munters ile de Türkiye’de üretim ve satış yapan Munters-Form firması bünyesinde ortaklığımız devam ediyor.

Sunvia Tube doğal aydınlatma ünitelerinizin kullanım alanı ve özelliklerini öğrenebilir miyiz? 

Sıfır enerji ile doğal aydınlatma sağlayan Sunvia’yı yapay aydınlatmalar nedeniyle doğaya salınan karbon miktarını azaltan doğa dostu bir sistem olarak tanımlayabiliriz. Sunvia; ev, ofis, depo, fabrika, alışveriş merkezleri, marketler, spor salonları ve yüzme havuzları gibi mekanların iç aydınlatmasında doğal ışığın kullanılmasına imkan veriyor. Sıfır enerjiyle çalışan Sunvia’nın sağladığı yüksek enerji tasarrufu sayesinde, yalnızca bir ünite Sunvia kullanımı bile doğada iki ağacın korunmasına yardımcı oluyor. Sistemin temeli doğal ışığın kullanımına dayandığı için bu alanların normal aydınlatmalarda ortaya çıkardıkları karbon ayak izlerini de bu sayede azaltmalarını sağlıyoruz. Doğal aydınlatma sistemlerinin kullanıldığı mekanlarda çalışan kişilerin bedensel ve ruhsal sağlıkları da doğal ışık kullanımıyla pozitif yönde etkileniyor ve çalışma verimliliği artıyor. Sunvia’da diğer tüm gün ışığı doğal aydınlatma sistemleri gibi uygulandığı alanlarda verimlilik adına birçok olumlu gelişmeyi tetikliyor. Araştırmalar gösteriyor ki; kapalı alanlarda gün ışığı azlığı nedeniyle insanların fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkileniyor. Ticari açıdan değerlendirecek olursak da maliyetlerin düşürülmesi, yüksek enerji verimliliği gibi etkilerinin yanı sıra doğal gün ışığının bu alanları ziyaret eden müşterilerin motivasyonları da yükseliyor ve bu durum satışlara da yansıyor. Okul gibi kurumlarda ise doğal aydınlatma kullanımı sayesinde öğrenciler konsantrasyon seviyeleri yükseliyor. Buna bağlı olarak aydınlatmalarında doğal ışık kullanan eğitim kurumlarında uzun vadede başarı ortalamaları yüzde 20-30 oranında artış gösteriyor. Yine doğal ışık aydınlatma sistemi kullanan sağlık kuruluşlarında ise hastaların iyileşme süreçleri olumlu yönde etkileniyor. 

TROKE Duman Tahliye Kapakları’nın sağladığı avantaj nedir? 

Form Şirketler Grubu olarak yakın bir zamanda pazara sunduğumuz, kendi üretimimiz ve markamız olan TROKE Duman Tahliye Kapakları, Türkiye’deki ilk yerli CE sertifikalı duman tahliye kapağı olma özelliği taşıyor. Bu ürünümüzle endüstriyel tesisler, lojistik depolar, ticari binalar, turizm tesisleri, kültür ve spor merkezleri için yangınlara karşı güvenli, mimari açıdan da estetik çözümler sunuyoruz. Bu ürünle özellikle endüstriyel alanlarda ortaya çıkan olası bir yangında ölümlerin en büyük sebebi olan duman zehirlenmelerini engelleyerek çalışanların iş güvenliğinin arttırılmasına ve çalışma şartlarının iyileştirilmesine yardımcı oluyoruz. TROKE; kapaklarında kullanılan nanojel dolgulu polikarbonat paneller sayesinde sera etkisi yaratmadan enerji tasarruflu doğal aydınlanma da sağlıyor. Gün ışığının istenmediği durumlarda ise alüminyum kapak alternatifi mevcut. Üstelik düz veya eğimli her türlü çatıya uygulanabiliyor.

2019 yılında yol haritanız ne olacak, planlarınız neler? 

Form Şirketler Grubu olarak 2019 yılında da uzun süredir birlikte çalıştığımız yabancı iş ortaklarımızla büyümeye ve iş süreçlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Buna ek olarak bir süredir merkezi iklimlendirme tarafında AR-GE çalışmalarını sürdürdüğümüz yeni ürünlerimizi tüketicilerin beğenisine sunmaya hazırlanıyoruz. Üretime yönelik yatırımlarımız önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek. Ayrıca 2019 itibariyle Split klima pazarına hızlı bir giriş yaptık. 2011’den beri son derece başarılı bir iş birliği yürüttüğümüz Mitsubishi Heavy Industries firması ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde satış kanalı oluşturma çalışmalarımız sürüyor. Bu alandaki hedefimiz Form Şirketler Grubu olarak üç yıl içerisinde üst segment klimalarda en çok tercih edilen klima markasına sahip olmak.