Kurulduğu yıldan bu yana, sürekli kendini yenileyen ve global pazarda önemli bir yer edinen TMS Kalıp ve İskele, bu sefer de Afganistan’da baraj projesinde yer almayı başarmıştır. Başkent Kabil’in kuzeydoğusunda yer alan
Badahşan bölgesinde yapımına devam edilen Faziabad Hidrolik Enerji Santrali (HES), Faziabad ilinin 8 km doğusunda, Kokcha Nehri üzerinde bulunmaktadır. Projenin ana gövdesinde, her biri 2,54 MW enerji üretim kapasitesine sahip toplamda üç ünite yer almaktadır.
TMS’nin tırmanır kalıp sistemleri arasında tek yüzde çalışabilen TR-K 240 ve TR-K 250d tipi konsollarından projeye uygun olarak TR-K 240 seçilmiştir. Projenin ihtiyaç olduğu basınç dayanımına göre dizaynı yapılan tırmanır kalıp sistemi, Simpex perde kalıp sistemiyle birlikte uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.

TRK 160-240 TIRMANMA KONSOLLARI

Yüksek perde, kolon, şaft v.b. yapılarda kullanılan, vinçle tırmanır konsol sistemidir. TRK 160 ve TRK 240 tırmanma konsolları; VINC’I, SIMPEX, MULTIX, HAND’I, MOPA, MATEX v.b. kalıp sistemleri ile birlikte güvenle kullanılabilmektedir. Her iki sistemde de rüzgar bağlantısı, alt sepet v.b. uygulamalar mümkündür. TRK 240 tırmanma konsolu kolay hareket ettirilen araba sistemi, yatay ve düşey hassas ayar mekanizması gibi opsiyonel özelliklere de sahiptir. 

TRK 250 D BARAJ TİPİ TIRMANMA GRUBU

Tek taraflı kalıplanacak yapılarda kullanılan, vinçle tırmanır konsol sistemidir. Tek taraflı Tırmanma Konsolu sisteminde, TRK 250D ana elemanı baraj tipi, TR-B 250 DS başlığı, TR-P 250 özel pimi, TRK korkuluğu, TR-S 250 D sepeti, TR-C 250 D itme-çekme sistemi, TK-I 250 ince ayar sistemi, KA-E 420 konik ankraj elemanı, KA-E 250 konik ankraj elemanı, MULTIX özel asker elemanı, MULTIX asker bağlantı pabucu, rüzgâr gergi halatı ve bağlantı elemanları, T-tipi çektirme, bağlantı boruları, boru kelepçesi kapsam dâhilindedir. Baraj yükseldikçe dış beton yüzeyin düşey düzlem ile yaptığı açının belli noktalarda değişiklik göstermesinden dolayı, TR-K 240 tırmanma konsolu tasarımında projeye özel değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda, kalıplar ile konsolların arasındaki sabit 900 açının ayarlanabilir özellikte olabilmesi için özel bir başlık geliştirilmiş olup, kalıbı tutan düşey çelik asker elemanının TR- K 240 bağlantısı bu özel başlık ile mafsallı hale getirilmiştir. Bu sayede yükseklik boyunca oluşabilecek her türlü açı değişimi tolere edilebilmektedir.

Perde kalıplarının yanı sıra, su alma yapılarında bulunan yuvarlatılmış köşeler, ½ Cirex® Dairesel kolon kalıplarını, Simpex perde kalıpları ile birleştirerek çözülmüştür.


CIREX - DAİRESEL KOLON KALIBI DAYANIKLI ÇELİK YÜZEY İLE YÜKSEK TEKRAR SAYILARI

CIREX Dairesel Kolon Sistemi panoları düşeyde burulmaya mukavim VINC’I 70 çelik profillerden oluşmuş olup, kalıp alt ve üst flanşları lazer kesimli saçlardan meydana gelmektedir. CIREX panolar çelik yüzeyli olup uzun ömürlüdür. Düşey çelik çerçeve profili elemanın istenilen her çerçeve noktasında bir diğeri ile bağlantısını temin edecek şekilde tasarlanmıştır. Kalıp yüksekliği ve beton basıncına uygun olarak kilit sayısının artırılması mümkündür. CIREX dairesel panoları yuvarlak kenarlı perde kolonlar oluşturulabilmesi için VINC’I perde kolon sistemi ile birebir uyumludur. Muhtelif kesit ve ebatlarda ve hatta özel imalat panolar mevcuttur.

Faziabad Hidrolik Enerji Projesi, “Yenilenebilir Enerjiler Programı Merkezi Olmayan Enerji Üretimi Projesi” kapsamında (DecentralizedPowerSupply Through Renewable Energies Programme BMZ200 765 180) Almanya tarafından finanse edilmekte olup, projenin yapımı için Afganistan Enerji ve Su Bakanlığı ile FEKA Construction Company arasında anlaşma sağlanmıştır. Proje müşavirliğini ise dünyanın birçok bölgesinde proje tasarım ve danışmanlık hizmeti veren Fichtner GmbH & Co. firması üstlenmiştir. 2020 Aralık ayında faaliyete geçmesi planlanan projenin tamamlanmasıyla Faziabad bölgesinin ihtiyacı olan ekonomik, güvenli ve temiz bir enerji sağlanmış olacaktır. TMS Kalıp ve İskele, Cezayir’de Mapa-Günal ile gerçekleştirdiği baraj projelerine bir yenisini de Afganistan’da eklemiş bulunmaktadır.