Amerika’nın Las Vegas şehrinde 10-14 Mart tarihleri arasında yapılan endüstri ile inşaatı bir araya getiren dünyanın en büyük fuarlarından biri olan CONEXPO-CON/AGG, yaklaşık 250.000 m2 alan üzerinde kurulu büyük bir organizasyon. Katılımcı sayısı 2300’ün üzerinde olan fuarda, TMS Grup yeni ürün ve sistemlerini ziyaretçileriyle buluşturdu. Fuar süresince TMS Grup’un en dikkat çeken ürünleri; Mopa Panel Kalıpları ve Multix kit oldu. Ayrıca fuarda Vinc’i 80, Vinc’i 70, Hand’i perde ve kolon kalıp sistemleri de rağbet gören ürünler arasında yer aldı.

MOPA MODÜLER VE SÖKÜLEBİLİR PERDE KALIP SİSTEMİ

İlk olarak 2018 yılında İstanbul Kalıp ve İskele Fuarında görücüye çıkan MOPA, modüler ve sökülebilir perde kalıp sistemi, CONEXPO-CON/AGG fuarında da ziyaretçilerin ilgisini çeken TMS’nin diğer bir ürünü oldu. MOPA, her iki uçta cıvatalı dikdörtgen kutu profillerden oluşmakta olan ve projenin ihtiyacına göre şantiyede montajı sağlanan çelik çerçeve sistemine sahiptir. Dış çerçeve kenar profilleri VINCI 80 profilleri ile aynı şekle sahip ve aynı mukavemette tasarlanmıştır. Bu nedenle Vinci 80 panel kilitleriyle kolayca birleştirilebiliyor. 
MOPA panel kalıplarının cıvatalı birleşimleri sayesinde inşaat sahasında da montajı yapılabilmektedir. Bu nedenle parçalar halinde nakliyesi gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla 6x6 metre ebatlarındaki panel kalıp, araçta çok daha az yer kaplamaktadır ve bu özelliği ile sahaya taşınabilir ve imalatı yapılabilir durumdadır. Bu da nakliye, işçilik ya da aksesuar tüketimi gibi birçok maliyetlerin azalması demek oluyor. 

MULTIX KIT

Tamamen kendisine özgün tasarımıyla yola çıkarak üretilmiş olan ve geliştirilen ürünleri Avrupa ve dünya standartlarında kullandırmak üzere faaliyet gösteren TMS, geçmiş yıllardaki strateji ve ön görülerinin bugün meyvelerini toplamaktadır. TMS Kalıp, aralıksız çalışmalarının sonucu olarak, CONEXPO-CON/AGG fuarında Multix Kit adında yeni bir ürünle daha karşımıza çıkmıştır. Multix Kit birçok ihtiyaca çözüm sunabilmekte olan  bu sistem özel çap ve aralıklarda delinerek üretilmekte olan U profillerin özel olarak dizayn edilmiş bağlantı elemanları ile birleştirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Multix Kit kullanılarak düşey ya da yatay ağır yükler için kule ya da makas çözümleri yapabilmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra Multix elemanları perde yatay kuşağı, tek yüz perde dayaması, köprü başlık traversi, çiftli itme-çekme tipi payanda ve teleskop olarak ya da tünel kalıbı ve hidromekanik sistemlerde eleman 
olarak kullanılabilinmektedir. Multix Kit her türlü projeye uygulanabilecek şekilde standartlaştırılmış olduğu için, farklı projelerde farklı tip sistemler gerektirmeyen modüler bir sistemdir. Yük taşıma kapasitelerinin yüksek oluşu sayesinde daha az eleman gerektirdiği için zamandan ve işçilikten tasarruf sağlamaktadır.
 
VINC’I 80 KOLON KALIPLARI

VINC’I 80 Kolon Kalıpları; vinç ile kullanılabilen, çelik çerçeveli, plywood yüzeyli pano kalıp sistemleridir. Panolar; kapalı torsiyona mukavim çelik çerçevelidir. Enlemeler ise kutu profillerden yapılmıştır. Yüzeyler 220 gr/m2 fenolik film kaplı UPM Wisa-Form Birch plywood kaplıdır. İsteğe bağlı olarak, kullanım ömrü daha yüksek olan plastik yüzeyli plywood UPM Elephant ile de kaplanabilmektedir. Çelik çerçeve profil elemanı; istenilen her çerçeve noktasından bir diğeri ile bağlanabilecek şekilde tasarlanmıştır. 5 cm aralıklı yatay tie-rod delikleri ile kolon ölçüşüne göre yatayda her iki yönde beş cm’de bir ayarlanabillir olmasını sağlanabilmektedir. Pano genişlikleri: 75, 90, 105, 120 cm ve yükseklikleri ise; 330, 300, 270, 180, 150, 120 cm olarak üretilmektedir. Panoların köşeleri dolu malzeme olup bir yandan çerçeveyi sağlamlaştırmakta ve diğer vinç ile deplase esnasında ilk darbe noktasını kuvvetlendirmektedir. Perde kalıbında ve kolon panosu eklemelerinde kullanılan TAMON kilit bir çekiç darbesiyle açılır veya kapatılabilir. Panolarda açılmış ankraj delikleri DW15’lik tie-rod kullanımı için uygun olup 80 KN/m2’ye kadar beton basıncını karşılamaktadır.

BTMS

Kalıp ve iskele sektöründe Türkiye’de ve dünyada bir marka haline gelen TMS Grup, bünyesinde bir önemli markayı daha bulunduruyor. BTMS; TMS Grub’un; Kore’li Boo Won B.M.S. şirketi ile ortaklaşa kurduğu; inşaat demirlerinin mekanik olarak birleştirilmesinde kullanılan “donatı manşonlarını” pazarlayan ve kısa sürede Türkiye’de patentli üretecek şirketidir. 
                    
Dünyanın en yüksek binası Burj-Khalifa (Birleşik Arap Emirlikleri) ve beşinci yüksek yapısı olan G. Kore’deki LOTTE World Tower, BMS manşonları ile inşa edilmiştir. Yurt içerisinde İstanbul 3. Boğaz Köprüsünün yanında; 1915 Çanakkale Köprüsü, Kömürhan Köprüsü, Vakıf GYO Finanskent Kule projesi gibi birçok projede BTMS manşonlarını güvenle kullanılmıştır. Türkiye'nin mega projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü projesinde; yapıyı taşıyan kilit noktalar, keson ve ankraj bloğu imalatında değişik çaplarda BTMS manşon ve Terminatörleri kullanılmıştır. Dünyada ‘Nükleer Standartları’nı karşılamakta olan donatı manşon markası fazla değildir. BMS, dünya çapında nükleer yeterliliği sağlayan bu markalardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Güney Kore’de; “Shin Wolsong”, “Shin Hanul” ve “Shin Gori” ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde; “Barakah” olmak üzere birçok Nükleer Enerji Santrali, BMS manşonları kullanılarak inşa edilmiştir. UK CARES A1/B1 sertifikası altında üretilen, Rus Atom Ajansı ROSATOM ile KEPİC onaylı BTMS/BMS donatı birleştirme sistemlerinin sağladığı standartlar ise;

• ACI 318
• ACI 349, 359 (Nuclear requirements)
• BS 8110 şeklindedir.

Önümüzdeki yıllarda daha büyük bir coğrafyada başarılarını devam ettirmeyi hedefleyen TMS Kalıp ve İskele Sistemleri, sayılı yabancı rakipler ile alt yapı, köprü, metro ve yüksek katlı yapılar gibi zorluk derecesi yüksek projelerde mücadele ederek ipi göğüslemektedir ve aynı şekilde yeni projelerinde de göğüslemeye devam etmektedir. Ar-Ge çalışmaları ile her geçen güm daha gelişen TMS, inovasyon ve teknoloji ışığı altında sektörün önde gelen firması olarak ülkemizi gururlandırmaktadır.