Mühendislik hizmetleriyle ve üretim kalitesiyle dünya genelinde bir marka olma vizyonuyla hareket eden TMS Grup, her üç yılda bir Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen BAUMA fuarında geçtiğimiz Nisan ayında yepyeni ürünleriyle yerini aldı. 
Endüstri ile inşaatı bir araya getiren ve dünyanın en büyük fuarlarından biri olan BAUMA, yaklaşık 614 bin metrekare alan üzerinde kurulu olup, bu sene 220’ye yakın ülkeden gelen 620 bin ziyaretçisine ev sahipliği yaptı. Katılımcı firma sayısının da 3.700’ün üzerinde olduğu fuarda, TMS Grup 2007’den bu yana olduğu gibi, yeni ürün ve sistemlerini ziyaretçileriyle buluşturdu.  

1973 yılında temelleri atılan ve günümüze kadar kesintisiz olarak kendisini yenileyen TMS Grup, Türkiye’de kalıp ve iskele konusunda her zaman sektörün öncüsü olmuştur. Sadece yurt içinde kalmayıp, dünya genelinde de birçok önemli projelerde yer alan ve her sene açıklanan ENR 250 listesi içerisinde bulunan, global ölçekteki firmalarının güvendiği bir adres haline gelmiştir. 

Fuar boyunca ziyaretçilerinin ilgisini çeken en önemli ürünlerden biri, TMS’nin kendi teknolojisi ile üretimine sahip olduğu ClimbeX® Hidrolik Tırmanır Kalıp Sistemi ve Rüzgâr Koruma Perdesidir.  
50 KN, 60 KN ve 100 KN yük taşıma kapasitesine sahip farklı tırmanma ünitelerine sahip olan ClimbeX® Hidrolik Tırmanır Sistemini çok geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Bununla birlikte sahip olduğu diğer avantajları şu şekildedir:

•    Yüksek güvenlikli hızlı çalışma sağlar, verimli maliyet sunar.
•    70 km/saat rüzgar hızına kadar güvenli tırmanma yapabilir.
•    Sistem tırmanma sırasında binaya kılavuzludur.
•    Büyük platformların şekil ve boyutları binanın geometrisine göre ayarlanabilir.
•    Sistem duvar daralmalarına ve eğimlerine uygundur.
•    5.5m yüksekliğe kadar beton döküm yüksekliği olabilir.

İlk olarak 2018 yılında İstanbul Kalıp ve İskele Fuarı’nda görücüye çıkan MOPA®, modüler ve sökülebilir perde kalıp sistemi, BAUMA’da da ziyaretçilerin ilgisini çeken TMS’nin diğer bir ürünü olmuştur.  
MOPA®, her iki uçta cıvatalı dikdörtgen kutu profillerden oluşan ve proje ihtiyaçlarına göre şantiyede montajı sağlanabilen patentli bir çelik çerçeve sistemine sahiptir. MOPA® dış çerçeve kenar profilleri Vinc’i 80 profilleri ile aynı şekle sahip ve aynı mukavemette tasarlanmıştır. Bu nedenle Vinc’i 80 panel kilitleriyle kolayca birleştirilebilir. 

MOPA® panel kalıplarının cıvatalı birleşimleri sayesinde inşaat sahasında da montajı yapılabildiği için parçalar halinde nakliyesi gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla 6x6 metre ebatlarında panel kalıp, araçta çok daha az yer kaplayarak sahaya taşınabilir ve imalatı yapılabilir durumdadır. Bu da nakliye, işçilik ya da aksesuar tüketimi gibi birçok maliyetlerin azalması demektir. 
Tamamen kendisine özgün tasarım ile yola çıkarak üretilen ve geliştirilen ürünleri Avrupa ve dünya standartlarında kullandırmak üzere yola çıkan TMS, geçmiş yıllardaki strateji ve öngörülerinin bugün meyvelerini toplamaktadır. 

TMS Kalıp, aralıksız çalışmalarının sonucu olarak, BAUMA fuarında MultiX® Kit adında yeni bir ürünle daha karşımıza çıkmıştır. Fuar stant alanının neredeyse yarısını kaplayan ve birçok ihtiyaca çözüm sunabilen bu sistem özel çap ve aralıklarda delinerek üretilmiş U profillerin özel olarak dizayn edilmiş bağlantı elemanları ile birleştirilmesi sonucunda oluşmaktadır. 

MultiX® Kit kullanılarak düşey ya da yatay ağır yükler için kule ya da makas çözümleri yapabilir; aynı Multix elemanları perde yatay kuşağı, tek yüz perde dayaması, köprü başlık traversi, çiftli itme-çekme tipi payanda ve teleskop olarak ya da tünel kalıbı ve hidromekanik sistemlerde eleman olarak kullanılabilmektedir.

MultiX® Kit her türlü projeye uygulanabilecek şekilde standartlaştırılmış olduğu için, farklı projelerde farklı tip sistemler gerektirmeyen modüler bir sistemdir. Yük taşıma kapasitelerinin yüksek oluşu sayesinde daha az eleman gerektirdiği için zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar.

Kalıp ve İskele sektöründe Türkiye’de ve dünyada bir marka haline gelen TMS Grup, bünyesinde bir önemli markayı daha bulundurmaktadır. BTMS; TMS Grup’un, Koreli Boo Won B.M.S. şirketi ile ortaklaşa kurduğu; inşaat demirlerinin mekanik olarak birleştirilmesinde kullanılan “Donatı manşonlarını” pazarlayan ve kısa sürede Türkiye’de patentli üretecek şirketidir. 

Dünyanın en yüksek yapısı olan Burj-Khalifa (Birleşik Arap Emirlikleri) binası ve beşinci yüksek yapısı olan G. Kore’deki LOTTE World Tower, BMS manşonları ile inşa edilmişlerdir. Yurt içerisinde İstanbul 3. Boğaz Köprüsü’nün yanında; 1915 Çanakkale Köprüsü, Kömürhan Köprüsü, Vakıf GYO binası gibi birçok projede BMS manşonlarını güvenle kullanılmıştır. Ülkemizin büyük projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü projesinde; yapıyı taşıyan kilit noktalar, keson ve ankraj bloğu imalatında değişik çaplarda BMS manşon ve Terminatörleri kullanılmaktadır. Dünyada ‘Nükleer Standartları’ karşılayan donatı manşon markası fazla değildir. BMS, dünya çapında nükleer yeterliliği sağlayan bu markalardan bir tanesidir. Güney Kore’de; “Shin Wolsong”, “Shin Hanul” ve “Shin Gori” ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde; “Barakah” olmak üzere birçok nükleer enerji santrali, BMS manşonları kullanılarak inşa edilmiştir. UK CARES A1/B1 sertifikası altında üretilen, Rus Atom Ajansı ROSATOM ile KEPİC onaylı BTMS/BMS donatı birleştirme sistemlerinin sağladığı standartlar aşağıdadır;

• ACI 318
• ACI 349, 359 (Nuclear requirements)
• BS 8110

Önümüzdeki yıllarda hedeflerinin, daha büyük bir coğrafyada başarılarını devam ettirmek olduğunu belirten TMS Grup CEO’su Kubilay Tüfekçi, sayılı yabancı rakipler ile alt yapı, köprü, metro ve yüksek katlı yapılar gibi zorluk derecesi yüksek projelerde mücadele ettiğinin altını çizmektedir.

Ar-Ge çalışmalarına da hız kesmeden devam eden TMS Grup inovasyon ve teknoloji ışığı altında, sektörün önde gelen firması olarak ülkemizi gururlandırmaktadır.