Thea IQ Bina Otomasyon Sistemleri’nin özelliklerine dikkat çeken Panasonic Life Solutions Türkiye’nin Kurumsal Marka Yönetiminden Sorumlu Genel Müdürü Aysel Daysal Özaltınok, 
Thea IQ Bina Otomasyon Sistemleri ile iklimlendirme, aydınlatma ve perde-panjur kontrolünden güvenlik sistemleri entegrasyonuna kadar bir binada ya da dairede konfor, enerji tasarrufu ve güvenlik için çok yönlü çözümler sunduklarını vurguluyor.

Başarı grafiğini her geçen gün yükselten Panasonic Life Solutions Türkiye, yaşam alanlarına konfor ve güvenlik teknolojilerini entegre eden kullanıcı dostu yaşam çözümleriyle fark yaratmaya devam ediyor. Markanın Thea IQ Bina Otomasyon Sistemlerini ve daha birçok konuyu, Kurumsal Marka Yönetiminden Sorumlu Genel Müdürü Aysel Daysal Özaltınok ile konuştuk.

Şirkette yakın zamanda meydana gelen unvan değişikliği ve getirdiği yeni felsefe hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Panasonic Eco Solutions Türkiye olarak; 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Panasonic Life Solutions Türkiye unvanı ile faaliyet göstermeye başladık. Geniş bir coğrafyada başarı ile faaliyet gösteren şirketimiz bu değişimle birlikte, müşterilerimizin değişen ihtiyaçları ve gelişen teknolojiler doğrultusunda şekillenen yaşam alanları için "yenilikçi ürün ve çözümler" oluşturarak, hayata değer katan ürünler sunma hedefinde. 100. yılını dolduran Panasonic’in tarihinden alacağımız güç, Ar-Ge faaliyetlerimiz ve gerçekleştireceğimiz iş birlikleri sayesinde, yaşam alanlarına konfor ve güvenlik teknolojilerini entegre eden kullanıcı dostu yaşam çözümleri sunacağız. Özetle, tüm enerjimizle insan odaklı çözümlerle daha iyi ve konforlu bir ‘yaşam’ sunmaya odaklanacağız. Pazara sunmayı hedeflediğimiz yeni ürün ve çözümlerle “Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi Bir Dünya” hedefi ile sektörümüzdeki lider pozisyonumuzu her geçen gün daha da güçlendireceğiz. Panasonic Life Solutions Türkiye’nin mevcut ürün gamı içerisinde; elektrik anahtar ve prizleri, grup prizler, aksesuarlar, alçak gerilim şalt ürünleri, sigorta kutuları, elektronik elektrik sayaçları, otomatik sayaç okuma sistemleri, akıllı ev ve bina otomasyon sistemleri, LED aydınlatma ürünleri, profesyonel el aletleri, güneş enerjisi panelleri, güvenlik kamera sistemleri ve yangın algılama sistemleri yer almaktadır. Şirketimiz, anahtar priz sektöründe Türkiye pazarındaki liderliğini korurken, 60′tan fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatıyla Panasonic ve VİKO markalarını dünya pazarlarında başarıyla temsil etmektedir. Tanınmış Marka ve Super Brand statülerine sahip bulunan şirketimiz, Türkiye′nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, ürün kalite ve güvenliği ile çevresel sorumluluklarına önem veren bir yaklaşımın sonucu olarak ISO 9001 Kalite Yönetim, ISO 14001 Çevre Yönetim, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği ile ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sistemlerine sahiptir.

Akıllı yaşam teknolojileri alanındaki ürünlerinizin öne çıkan özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Gelişen teknolojilerin enerji verimliliğine etkisi nelerdir? 

Akıllı yaşam teknolojileri kapsamında pazara sunduğumuz Thea IQ Bіna Otomasyon Sistemi, çok özel teknoloji ve yazılımlar sayesinde önceden belirlediğiniz senaryoyu evinizde uygulama imkanı tanıyor. Panasonic Life Solutions Türkiye ise Türkiye’de akıllı ev sistemleri olarak da bilinen bu teknolojiyi hayata taşıyan kuruluşların en önemlileri arasında yer alıyor. Thea IQ Bina Otomasyon Sistemleri; iklimlendirme, aydınlatma ve perde-panjur kontrolünden güvenlik sistemleri entegrasyonuna kadar bir binada ya da dairede konfor, enerji tasarrufu ve güvenlik için çok yönlü çözümler sunuyor. Bu sistem, hem evlerde hem ofislerde hem de otel, restoran gibi ticari işletmelerde rahatlıkla kullanılabiliyor. İsterseniz tatildeyken akıllı telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan evinizi izleyebilir, aynı şekilde evde yokken dilediğinizde ışıkları yakarak ya da yüksek sesle müzik çalarak davetsiz misafirleri uzak tutabilirsiniz. Benzer konfora iş yaşamında da sahip olmak mümkün. Örneğin bir sunum gerçekleştirecekseniz ofisin ışıklarının otomatik olarak kapanması sağlanabiliyor. Thea IQ bina otomasyon sistemleri dokunmatik ekran ve uzaktan erişim sistemleriyle donatılabildiği gibi enerji verimliliğine yönelik basit uygulamalarla residence, AVM, hastane ve ticari binalara da kolaylıkla uygulanabiliyor.  
Thea IQ, kapsamlı özellikleri sayesinde Türkiye’nin en prestijli projelerinin tercihi olmaya da devam ediyor. Thea IQ, tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan IP tabanlı intercom sayesinde, her daire otomasyonu kontrol ettiği panel üzerinden, binanın güvenlik görevlisi ile görüntülü konuşabiliyor. Thea IQ Akıllı Ev Sistemlerinin kullanıldığı projeler, emsallerine oranla daha yüksek bir değere sahip oluyor. Önümüzdeki dönemde Thea IQ ile tüm yeşil bina konseptli ve akıllı villa ev otomasyon projelerinde olmayı hedefliyoruz.

Akıllı yaşam teknolojilerinde son trendler nelerdir?

Teknoloji her geçen gün hayatımıza heyecan verici yenilikler sunuyor. Bu yeniliklerin bazıları ise hayata daha fazla konfor katma amacını taşıyor. Özellikle dünyanın dijital çağa geçmesi ile birlikte, nesnelerin interneti ve yapay zeka gibi teknolojiler günlük hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladı bile. Bunun yanı sıra akıllı yaşam teknolojilerindeki son trendler olarak, ev kullanıcısını tanıyan ve sesli komutlarla çalışan uygulamaları öne çıkartabiliriz. Yakın zamanda bu teknolojinin kullanımı artacak. Fakat ilerleyen süreçte IOT (internet of the things) kullanımı arttıkça ve robot teknolojisi geliştikçe; kendi kendini temizleyen, tarife göre yemek pişiren ve güvenlik önlemleri alan evler de son kullanıcılara sunulacak.

Akıllı ev sistemlerinin binalarda sağladığı avantajlar hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Akıllı ev sistemlerinin binalarda sağladığı 7 önemli avantaj olduğunu söyleyebiliriz: Bunlar; konfor, güvenlik, kontrol, enerji verimliliği, erişilebilirlik, eğlence ve bilgi şeklinde sıralanabilir. Akıllı ev sistemleri sayesinde evinizdeki tüm cihazları bir tek noktadan yöneterek hayatınıza konfor katabilirsiniz. Aynı şekilde akıllı ev ağınıza güvenlik ve gözetim cihazlarını entegre ettiğinizde, dışarıdayken evinizdeki her şeyden anında haberdar olabilirsiniz. Akıllı ev sistemleri ile evin her bölümü size artık bir ekran dokunuşu kadar yakın. Akıllı telefonunuzdan ya da tabletinizden evinizi her an izleyip kontrol edebilirsiniz. Yine akıllı termostat, otomatik ışıklar ve motorlu panjurlar ile evinizin ısınması, soğutulması ve aydınlanması konusunda hassas bir kontrole sahip olabilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Akıllı evler, engelli ya da yaşlı insanlar için de çok önemli olanaklar sunuyor. Bu tip kişiler TV'lerine, ışıklarına, panjurlarına, perdelerine, ev ısısını ayarlayan cihazlara ve elektriğe bağlanabilen her şeye telefon üzerinden ya da sesli komutla kolayca erişebiliyor. Ayrıca akıllı ev sistemleri ile hayatınıza daha fazla eğlence de katabilirsiniz. Akıllı ev sineması ve ses sistemi, film ve müzik koleksiyonunuzu kolayca yönetmenizi sağlayabilir. TV izleme deneyiminizi tüm odaya yaymanız ve ışığı müzikle senkronize etmeniz de mümkün. Öte yandan akıllı evler sayesinde, televizyonu ne sıklıkta izlediğinizi ya da enerji tüketimlerinizi takip edebilir, böylece günlük alışkanlıklarınızı ve davranışlarınızı da analiz edebilirsiniz. 

Panasonic Life Solutions Türkiye olarak, 2020 yılı hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Önümüzdeki süreçte portföyümüzü, anahtar-priz pazarında standarttan lüks segmente kadar geniş bir yelpazede yeni ürün serileri ile zenginleştirmeye devam edeceğiz. Ayrıca, Panasonic ürün gamında yer alan birçok yeni ürün ve çözümü zaman içerisinde müşterilerimizin beğenisine sunmayı planlamaktayız. Panasonic olarak elektrik anahtarı ve priz sektöründe dünya ikincisi konumundayız. Asya ülkelerinde ise pazar liderliğimiz sürüyor. Tayvan, Vietnam, Filipinler, Endonezya, Japonya, Kore ve Tayland gibi ülkelerde pazar lideriyiz. Ancak hedefimiz Asya’nın batısında, Avrupa ve Afrika’da da zirveyi ele geçirmek.