Türkiye yalıtım pazarında 30 yıldır faaliyette bulunan farklı şirketlerin “Ravago Bina Çözümleri” adıyla tek çatı altında bir araya geldiğini söyleyen Ravago Bina Çözümleri Türkiye Ticari Direktörü Alper Doğruer, bu yeni oluşum sonrası ısı yalıtımında üretimini yaptıkları XPS ve Taş Yünü ürünlerini “Ravatherm” markası ile, su yalıtım ürünlerini ise “Ravaproof” markası ile sunacaklarını kaydetti.  

Türkiye’deki yapılanmanız ve çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Ravago Bina Çözümleri yeni bir firma değil. Yeni bir oluşum. Şöyle ki; 30 yıldır Türkiye yalıtım pazarında faaliyette bulunan, kendi ürettiğimiz ürünler ile bu ürünlerle oluşturulan kendine has çözüm ve paket sistemleri, uluslararası önemli markaların Türkiye Distribütörlüğü ile birleştirerek yaygın bayi ağı ve uzman satış kanalı ile satan, bu konuda öne çıkan Mardav Yalıtım A.Ş., Kayseri’de Taş Yünü, Seramik Yünü ve Cam Yünü üretimi yapan Ravaber Yapı Ürünleri A.Ş.; Kocaeli’nde Bitümlü Membran üretimi yapan Stoper Yapı ve Yalıtım A.Ş. ve Gebze’de Dow Chemical bünyesinde Styrofam markalı XPS üretim iş kolu gibi her biri alanında güçlü ve lider yapıdaki şirketlerimiz, alınan bir kararla tek bir çatı altında toplandı ve bundan sonra “Ravago Bina Çözümleri” ismi ile devam etme kararı alındı. Böylece alanında Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birisi oluşmuş oldu. Kısaca Ravago Bina Çözümleri dendiğinde arka planda bu büyük tecrübe, birikim ve 30 yıllık deneyimden bahsetmek mümkün. Birleşme sonrası ısı yalıtımında üretimini yaptığımız XPS ve Taş Yünü ürünlerimiz “Ravatherm” markası ile, su yalıtım ürünlerimiz ise “Ravaproof” markası ile devam edecektir. 300’e yakın bayimiz ve çözüm ortağımız vardır. Yıllarca en büyük ve en önemli projelerin kesintisiz tercihi durumundayız.

Isı yalıtımının enerji verimliliğine katkısı nedir? Ravatherm XPS’in avantajı hakkında bilgi verir misiniz?

Hepinizin bildiği gibi binalarda ısınma amacı ile kullanılan enerjinin çok büyük bir kısmını ithal ediyoruz. Bunda yapılacak en küçük tasarruf bile dış ticaret açığımızı azaltacaktır. Kaldı ki doğru bir yalıtımla burada yüzde 50’ye varan tasarruf mümkündür. Isı yalıtım alanında bizim ürettiğimiz ürünler olan Ravatherm XPS ve Ravatherm Taş Yününe gelirsek. En iyi ısı yalıtım değeri, en uzun ömür, hızlı servis ve kalite başta gelen özelliklerimizdir. Müşterilerimizin yerli yani burada üretilen bir ürünü satın alırken yaşadığı kalite ve deneyimin uluslararası nitelikte olmasını arzu ediyoruz. 

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu göz önünde bulundurursak su yalıtımın önemi nedir? 

Her ülkenin kendine has coğrafi avantaj ve dezavantajları vardır. Türkiye 4 mevsimin yaşandığı, toprakları verimli, birçok kültürü barındıran Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi gören bir ülke iken maalesef topraklarının büyük bir kısmı deprem kuşağında yer almaktadır. Ama deprem kader değildir. İyi tasarlanmış, kaliteli binaların deprem dayanımı son derece yüksektir. Uluslararası standartlara göre inşa edilmiş bir binada bırakın can kaybını, normal depremlerde küçük hasarlar bile beklenmez. Binalar teknik olarak beton ve demirden imal edilir. Burada her iki malzemenin de kendine has özellikleri birleştirilerek kullanılır. Beton basınca karşı çok iyi çalışır, demir ise çekmeye karşı çok dirençlidir. O yüzden bu ikisi kombine edilerek depreme dayanıklı tasarımlar yapılır, ama demirin bir zaafı vardır. Su ile temas ederse zaman içinde korozyona uğrayarak kalınlığını kaybeder ve bu durumda çekme alanı küçüleceğinden gücünü kaybeder ve vazifesini yapamaz. Halbuki bu önlemek çok kolaydır. Binaların su ile temas ettikleri temel kısmında bohçalama dediğimiz su yalıtımı yapılırsa binanın su ile ilişkisi kesileceği için demirde korozyon olmaz ve depreme karşı ilk dizayn edildiği gibi dirençli olur. Bu anlamda su yalıtımı depreme dayanıklı bina imal etmek için olmaz ise olamaz bir şarttır ve çok önemlidir. Doğru bir su yalıtımı yapılmaz ise başta yapılan dizaynın ve kullanılan demirin hiçbir anlamı kalmaz.

Markanızın su yalıtım çözümleri neler?

Daha önceleri Stoper markası ile pazarladığımız su yalıtım ürünlerini bundan sonra “Ravaproof” markası ile sunacağız.  Burada herkeste olan standart ürünler yanında hiç kimsede olmayan çok özel ürünler ve avantajlar da sunuyoruz. 2 sene önce geliştirdiğimiz ve Belçika patentli tek kat, profesyonel seri teknik membran grubumuzda; Temelde ve terasta “hamuru” yüzde 1000 uzayan, taşıyıcılı tek kat  Ravaproof MaxStoper sistem, Temelde koruma betonu gerektirmeyen ve su sızdırmama özelliği olan tek kat Ravaproof StoperProof H4,5 ve Teras yalıtımında TPU katkılı, her noktada tam erime ve yüzeye tutunma ile tam laminasyon sağlayan RavaProof  BondStoper bunlara örnek sayılabilir. Ürünlerimiz asgari 10 sene üretici garantisinde olup; beyan edilen özelliklere haiz olduğu uluslararası akredite kurumlar tarafından tescillidir. Yüzde 100 yerli üretim olup; Ravago global güvencesi altındadır. Performans, uygulama ve maliyet noktalarında ciddi avantaj sağlamaktadır.

Çatı şiltesi:  Çıplak, bir veya çift yüzü alüminyum folyo kaplı çatı şiltesidir.  Rulo shrink ambalajlarda piyasaya sunulur. Kullanım Alanları; Çatı yüzeylerinde, Aşık aralarında kullanılır. Uygulama; Aşık aralıklarına bağlı olarak çeşitli yoğunluklarda serme yöntemi ile uygulanır.

Rabitz telli sanayi şiltesi: Ravatherm Taşyünü üzerine galvanizli rabitz teli dikilmiş şiltedir. Rulo ambalajlarda piyasaya sunulur. Kullanım Alanları; Sanayi tesisleri,  Kalorifer kazanları, Proses ekipmanları,  Baca izolasyonlarında kullanılır. Uygulama; Yüksek sıcaklığa maruz kalan sanayi ekipmanlarında ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Taşyünü rulo üzerine rabitz teli kaplaması sayesinde silindirik, oval ve düz olmayan yüzeylerde kolay kullanım sağlar. Yalıtım yapılacak yüzeye tespit pimleri sayesinde tutturulur. Gerektiğinde taşyünü şiltenin yüzeyi sac ile kaplanır.

2021 yılının ikinci yarısında neyi hedefliyorsunuz?

Şirket olarak bulunduğumuz sektörde lider olmak ana hedefimiz. Bunu yaparken hiçbir zaman ilkelerimizden taviz vermek istemiyoruz. Ravago ilkeleri şöyle özetlenebilir; vizyonumuz; “HAYATINIZIN KALBİNDE OLMAK”. İlkelerimiz ; 1-İnsan odaklılık, 2-Profesyonellik, 3-Girişimçilik, 4-Alçak gönüllük.