Tam otomatik havuz otomasyon sistemiyle, manuel olarak çalıştırılan havuz mekanik ve elektronik bileşenlerini merkezileştirerek internet üzerinden izlenebilirliğini ve kontrol edilebilirliğini sağlayan Hidron Havuz Otomasyon Sistemleri, bu çalışmasıyla birçok disiplinden oluşan, insan sağlığını yakından etkileyen havuzların yönetimini kolaylaştıracak önemli bir çalışmaya imza attı. Sistemin 20 yıllık incelemeli patentini alan firma, havuzların otomatik olarak sürekli kontrol altında olmasını ve böylelikle su kalitesinin her zaman en üst seviyede tutulmasına imkan tanıdı.

Tam otomatik havuz otomasyon sistemi hakkında bilgi veren Genel Müdür Muhammed Bostan, mevcut havuz tesisatını fazla değiştirmeden gerekli noktalara motorlu vanalar ve spesifik sensörler monte ettiklerini belirtiyor. Mevcut havuz panosunu otomasyon panosu (İstenirse dokunmatik ekranlı) ile değiştirerek, o havuzun ihtiyaçlarına göre hazırladıkları özel otomasyon yazılımını yüklediklerini belirten Bostan, böylece havuzda filtrasyon sistemini, pompa kontrolünü, su seviyelerini, havuz aydınlatmasını, kimyasal değerler ve dozlanan kimyasalların seviye kontrollerini, sıcaklık kontrolünü otomatik olarak gerçekleştirerek sisteme, kullanıcı adı ve şifresi ile internete bağlanabilen tüm bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve hatta akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilmesini sağladıklarını açıklıyor. Uçaklardaki karakutu gibi akıllı havuz otomasyon sisteminde sensörlerle ölçülen tüm değerlerin, otomatik olarak veya kullanıcılar tarafından yapılan tüm operasyonların geriye dönük olarak kayıt edilip ve grafiksel olarak izlenebildiğini dile getiren Bostan, HİDRON Akıllı Tam Otomatik Havuz Otomasyon Sistemi’nin, havuz operatör tarafından rutin olarak yapılıp kendisinin havuzda yapamadığı yalnızca üç unsur olduğunu açıklıyor.

Havuz pompalarının önünde, kaba partikülleri tutmaya yarayan ön filtre sepetini temizleyemediğini, ancak kirlendiğini havuz operatörüne internet üzerinden bildirdiğini, havuza dozlanan kimyasal tankını dolduramadığını (İstenirse büyük bir kimyasal tankından otomatik yükleme yapılabilir), tank seviyesinin minimum olduğunda havuz operatörüne internet üzerinden bildirdiğini, havuz dip süpürgesini yapamadığını, operatör havuz başındayken internet üzerinden havuz dip süpürme modunu açarak filtrasyon sistemini uzaktan hazırladığını açıklayan Bostan, bu üç operasyon dışında havuz operatörünce gerçekleştirilen tüm operasyonların normal ve acil durumlarda senaryolar dahilinde otomatik olarak gerçekleştirildiğinin altını çizdi. HİDRON’ un avantajlarına değinen Bostan, şu şekilde örneklendirdi: Bostan, manuel olarak çalıştırılan havuz filtrasyon sistemlerinde havuz operatörünün en çok yaptığı işin, elle filtre ters yıkama ve durulama operasyonu olduğunu aktararak bu operasyonu HİDRON’un üç yöntemle otomatik olarak gerçekleştirebildiğini vurguladı. Bostan, birincisinin havuz kum filtrelerinin kirlendiği sensörler aracılığı ile tespit edilmesi durumunda “Akıllı Havuz” sistemi, “Filtre Ters Yıkama Modu” na otomatik olarak geçerek, belirli süre boyunca kum filtrelerinin temizliği ardından “Filtre Durulama Modu” na otomatik olarak geçerek belirli süre boyunca kum filtrelerinin durulanmasını sağlaması olduğunu açıkladı. İkincisinin ise havuz operatörü internet üzerinden otomasyon sistemine giriş yaparak, ekrandaki butonla filtre ters yıkama ve durulama operasyonlarını başlatabilmesi olduğunu aktaran Bostan, son olarak otomasyon sistemine haftalık tanımlanan gün ve saatlerde filtre ters yıkama ve durulama operasyonlarını otomatik olarak başlatabildiğini aktardı.

OTOMATİK UYGUN MÜDAHALELER İLE MAKSİMUM GÜVENLİK

Akıllı havuz özelliğiyle ölçümler ideal seviyede ise sistemin çalışmayı sürdürdüğünü aktaran Bostan, belirlenen alt ve üst limitlerin geçildiğinde operatörün bilgilendirilip senaryolar dahilinde otomatik uygun müdahaleler sağlanarak ideal seviyelerde tutulduğunun altını çizdi. Acil durumlarda ise sistemin havuzu kapatarak operatörü bilgilendirmesine dikkat çeken Bostan, böylece tüm havuz sistemini sürekli takip eden HİDRON’un gerekli müdahaleleri tam otomatik olarak yaparak kullanıcıya avantaj sunduğunu vurguladı. Bostan, tüm bu özellikleriyle tam otomatik havuz otomasyon sisteminin kullanıcıya ve yatırımcıya konfor, güvenlik ve verimlilik avantajı sunduğunun altını çizdi.