AKG Gazbeton, 1.750.000 metreküp üretim kapasitesiyle ülke ekonomisinin en önemli üreticileri arasında yer alıyor. Her geçen gün başarısını artıracak yeni bir çalışmaya imza atan markanın odağında, art arda yaptığı patent başvuruları ve ürettiği yerli teknolojileri ile gelecek vizyonu doğrultusunda fark yaratmak var. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın AR-GE Merkezleri İyi Uygulama Zirve’sinde 3.’lük ödülüne layık görülen markanın gündemini,  Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç ile konuştuk. 

AKG Gazbeton’un çalışmaları ve üretim gücü hakkında bilgi verir misiniz?

2002 yılından itibaren AKG Gazbeton İşletmeleri, adı altında faaliyetlerine yeni bir yön veren firmamızın gazbeton geçmişi 1990’ların ilk yıllarında başlar.  İzmir, Kırıkkale ve Çorlu’daki işletmeleriyle sektöre ısı yalıtımlı, hafif, yanmaz ve deprem güvenliğini sağlayan gazbeton blok, ısı yalıtım plağı ve donatılı ürünler sunar. Yenilikçi AR-GE anlayışı ile sektörün ilkleri arasında yer alan AKG Gazbeton, Entegre Yönetim Sistemi kapsamında OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri’ni uyguluyor. İnsana, çalışanına ve çevreye, duyduğu saygıyla yapı malzemesi sektörünün lider kurumu olan AKG Gazbeton, 1.750.000 metreküp üretim kapasitesiyle, Türkiye ekonomisine önemli katkı ve tüketicimize konfor sağlıyor. AKG Gazbeton konusunda uzmanı deneyimli teknik kadrosu ile bilimsel yaklaşım ve güncel teknolojiyi kullanarak sektöre yenilikçi, standart gerekliliklere uygun sistemler geliştirir ve çözümler sunar. 

AKG Gazbeton, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın AR-GE Merkezleri İyi Uygulama Zirve’sinde 3.’lük ödülüne layık görüldü. Ar-Ge çalışmaları kapsamında neler yapıyorsunuz?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kahramanmaraş'ta düzenlenen AR-GE Merkezleri İyi Uygulama Örnekleri Zirvesi'nde ''Ar-Ge Merkezinde İnovasyon Ekosistemi Oluşturulması (VALS) Projesi” ile 3.lük ödülüne layık görüldü. Vals projesi ismini karşılıklı uyum gerektiren danstan alıyor. Bu proje ile birçok AR-GE Merkezinin yaşadığı temel bir sorunu çözmeyi amaçladık. AR-GE Merkezleri uzun emeklerin sonunda ortaya ürün çıkartır ama üretim ve pazarlama departmanları bunu genellikle çeşitli nedenlerle riskli bulup kabul etmeme eğiliminde olurlar. Kurduğumuz sistemde "katalizör" adını verdiğimiz AR-GE Merkezinin dışında farklı bölümlerde çalışmakta olan her düzeyde gönüllüler, projelere fikir aşamasından itibaren katılabilmektedirler. Katalizörler, doğal olarak asıl görevleri gereği AR-GE toplantılarına sürekli olarak katılamama olasılıkları bulunmaktadır. Kişisel görevlerini aksatmadan AR-GE çalışmalarına katılmak, süreçleri, alınan kararları izleyip katkı verilmesini sağlamak amacıyla, bir yazılım altyapısı oluşturulmuştur.

Son yıllarda Yeşil Bina, sürdürülebilirlik gibi kavramlara oldukça önem veriliyor. Enerji verimliliğinin sağlanmasında AKG Gazbeton’ un performansı nedir? 

AKG Gazbeton, sadece enerji değil, tüm çevresel etkilerini optimum düzeyde yöneten ve bu amaçla ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulayan bir firmadır. Tüm üretim proseslerinde enerji tasarrufu projelerini hayata geçirdiği kadar, ürettiği ürünün kendisinin de enerji tasarrufu sağlayabilen bir ürün olması sayesinde, içinde yer aldığı sektörde önemli bir söz sahibidir. Günümüzde önemi giderek artan yeşil bina, sıfır enerjili bina gibi kavramların konuşulduğu projelerde, AKG Gazbeton ürünleri; bina yapımcısına ve kullanıcısına kazandırdığı avantajlar nedeniyle tercih edilmektedir. Özellikle, iç ortam hava kalitesi, enerji verimliliği, çevreye duyarlı malzeme, inşaatta atık yönetimi, yerel üretici, ısıl konforu gibi alanlarda yeşil binalar için fırsat ve faydalar barındırmakta ve yeşil bina sertifikasyon sistemleri içinde ilave puan kazandırmaktadır. 

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

AKG Gazbeton olarak birçok projeye tasarım halinde dahil olup çözüm ortaklığı mantığı ile alıyoruz. Son altı aydır çözüm ortaklığı sunduğumu projelerden bahsedecek olursak; 3. Havalimanı Projesi- İstanbul, Nivo Ataşehir ve İstanbul projeleri-İstanbul,  Piyalepaşa Projesi-İstanbul, Kuzu Effect -Ankara, Giresun Stadyumu – Giresun, Biay Konutları – Karaman, Erzurum Fuar Alanı – Erzurum, İstinye Park AVM – İzmir, Folkart Time – İzmir, Aryom Koru İzmir, Nuhoğlu Yenitepe Konutları – İzmir, Bulut Orman Evleri – İzmir, Bahçeşehir Koleji Çiçekli Kampüsü – İzmir’dir.

Önümüzdeki süreçte hangi konulara odaklanacaksınız? Hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

AKG Gazbeton sektörde sürekli fark yaratarak, ürünleri, hizmetleri ve sahip olduğu teknolojileri ile sürekli gelişimi hedeflemektedir. Kagir duvar malzemeleri sektöründe ilk AR-GE Merkezini kurarak inovasyon için ilk adımını atmıştır. AKG Gazbeton AR-GE Merkezi, art arda yaptığı patent başvuruları ve ürettiği yerli teknolojileri ile gelecek vizyonu doğrultusunda fark yaratmaya odaklanmıştır. Minepor Isı Yalıtım plağının oluşumu ile sistem ve çözümlerine odaklanan AKG Gazbeton, 2017 yılında Emiblok ve Degas ürünleri ile pazarda yeni ürünlere odaklanmıştır. Var olan pazarı koruyarak yeni ürünler ile yeni pazar oluşturmayı hedeflemektedir. Ayrıca ÇEDBİK kurucu üyelerinden olan AKG Gazbeton, sürdürebilirlik stratejilerini geliştirmeye odaklanmıştır. Önümüzdeki dönemde enerjinin etkin yönetimi ile ilgili sistem çalışmaları, yakıt ve kaynakların tasarruflu kullanım projelerini hayata geçirecektir. İç ve dış paydaş odaklı çevre bilinç artırma çalışmalarının yanı sıra, sürekli iyileştirme taahhüdü içinde çevresel hedeflere yönelik projelere liderlik etmeyi hedeflemektedir.