Bugüne kadar birçok önemli projeye imza atan Sur Yapı’nın belki de “ilk” ve “en” sıfatını en fazla taşıyan projesi Sur Yapı Antalya. Kentsel dönüşüm sürecinden tasarımına, peyzajından kullanılacak yapı malzemelerinin tercihine kadar her aşamasının titizlikle yönetildiği bu başarılı projeyi, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, KONUTDER Başkanı Z. Altan Elmas’tan dinledik.

Projenin finansmanını nasıl sağlıyorsunuz?

Proje finansmanını Ziraat Bankası onayladı. Bu finansman anlaşması henüz proje başlamadan gerçekleştirildi ve proje tamamlanıncaya kadar da devam edecek. Tahmini yatırım maliyeti olarak 8 milyar TL öngörüyoruz ve sekiz yılda aşama aşama projeyi tamamlamayı öngörüyoruz. 

Avrupa Birliği’nin 2020 programında “Akıllı Kent” olmak için yarıştığı 17 proje arasında ilk üçe girmeyi başaran Sur Yapı Antalya projesinde, bu kapsamda hangi çalışmalara yer verilecek?

Sur Yapı Antalya Projesi, Avrupa Birliği’nin 2020 programında Akıllı Kent olmak için 17 projenin içinden yarışarak ilk üç projeden birisi seçildi. MatchUP Akıllı Kent Kepez Santral Projesi’yle AB den 5 milyon Euro hibe desteği alındı. Sağlanan bu hibeyle proje dahilinde pek çok akıllı yönetim uygulamaları hayata geçecek. Akıllı aydınlatmalar, akıllı elektrik yönetimi, enerji depolama ve üretim alanları, akıllı sayaçlar, açık alanda ücretsiz wifi hizmeti gibi 42 farklı Akıllı Kent Uygulaması gerçekleştirilerek örnek bir akıllı kent inşa edilecek

Projede şu anda hangi aşamaya gelindi ve teslimler ne zaman başlayacak?

İlk etapta kaba inşaat neredeyse tamamlanmak üzere. Burada cephe çalışmaları ve ince işçilik hızla ilerliyor. Aynı anda gerçekleşen çalışmalarla ikinci ve üçüncü etaptaki çalışmalarda tam gaz devam ediyor. 6417 konutluk ilk etabın teslimlerine ise 2019 yılının sonunda başlayacağız.