İnovatif çözümleri ile öne çıkan GCP Uygulamalı Teknolojiler’in Genel Müdürü Yasemin Şanlı, bina sağlığı ve güvenliği açısından su yalıtımının önemine işaret etti. 

Su yalıtımının, binaların suyun olası olumsuz etkilerinden korunmasına, rutubet, bakteri gibi organizmaların oluşmasına engel olarak, hem konfor hem de ekonomik fayda sağladığının altını çizen Şanlı, ülkemizin de bulunduğu deprem kuşağındaki ülkelerde çok daha önemli bir görevi olduğunu belirterek, binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı korumasına ve depreme karşı daha güvenli olmasını sağlamasına dikkat çekti. 

KOROZYONA KARŞI KORUYOR

Yapıya sızan suyun, yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona (paslanma) uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açtığını ifade eden Şanlı, bu nedenle su yalıtımının en büyük yararının, binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı koruması ve depreme karşı daha güvenli olmasını sağlaması olduğunu kaydetti. GCP su yalıtım ürünleri 50 yıldan fazla bir zamandır her çeşit binanın, ticari veya alt yapı olsun, su yalıtımı ihtiyacını karşıladığını vurguladı. 

GCP’nin PREPRUFE® su yalıtım ürünlerinin, 1990’dan beri güvenilirliğiyle su yalıtımı sektöründe liderlik ettiğini vurgulayan Şanlı, şunları söyledi:
“PREPRUFE® su yalıtım membranları, membran ile yapı arasında her yönde su geçişini önler. Bunlar, temele yapışarak bağlanan ve binaları sudan, zararlı gaz, buhar ve nemden koruyan endüstride ilk olarak uygulanmış membranlardır. Öncü soğuk sprey uygulamalı sıvı su yalıtım çözümlerimiz, 1980'lerden beri dünyanın en ikonik yapılarını korumaktadır. 


ELIMINATOR® sistemi, köprü su yalıtımı ile eş anlamlıdır ve INTEGRITANK® sistemimiz 1980'lerden beri zorlu ortamlarda tünelleri, çatıları ve podyumları korumaktadır. PREPRUFE® membranların uygulaması oldukça kolaydır.  Yer altı ve üstü su yalıtım ürünlerimiz “building envelope protection” komple bina zarf koruma sistemini oluşturur. Mühendisler ve mimarlar 50 yıldan fazladır sektör lideri su yalıtım markalarımıza ve portföyümüze güvenir. Bu çözümler PREPRUFE® - Beton öncesi uygulanan su yalıtım sistemleri, SERVİDEK – sıvı uygulama su yalıtımı, ICE&WATER SHIELD kendinden yapışan çatı izolasyonuBITUTHENE® ve PREPRUFE® 800PA'dan (zemin altı ve üstü) ve SILCOR® (zemin üstü) Beton sonrası uygulanan su yalıtım sistemleriBITUTHENE®, SILCOR®, ELIMINATOR®, INTEGRITANK® ve DECSEAL® köprü sistemleri, ADCOR®, De Neef®, SWELLSEAL®, INJECTO® ve TRIOject® su durdurucuları
ve HYDRODUCT® drenaj levhaları dahil çeşitli zemin altı ve zemin üstü uygulamaları kapsar.

UZUN ÖMÜRLÜ PERFORMANS SUNUYOR

Sağlam bir HDPE filmin, basınca duyarlı yapışkan ve koruyucu kaplamadan oluşan PREPRUFE® sistemi, herhangi bir beton levha ile sağlam, kalıcı ve agresif bir yapışkan bağ oluşturduğunu dile getiren Şanlı, PREPRUFE® su yalıtım sistemi ürünlerinin, kritik uygulamalarda çalışmak üzere özel olarak tasarlandığını ve tam olarak yapışabilmesi ve uzun ömürlü ürün performansı sağlayabilmesi için Advanced Bond Technology ™ ile üretildiğini aktardı. Bu teknolojinin, PREPRUFE® sisteminin, projenin tasarım ömrü boyunca, betonla kesintisiz bir sızdırmazlık oluşturmasını sağladığını belirten Şanlı, Advanced Bond Technology ™’in betona sürekli, entegre ve kalıcı bir yapışkan bağ oluşturduğunu söyledi. Bu bağın, suyun yapının içine ve etrafına yanal geçişini önler ve yapının kullanım ömrü boyunca performans sağladığını dile getiren Şanlı, bir kırılma veya kurulum hatası durumunda, bunun tamamen bağlı membran, hidrostatik basınç altındaki suyun membran ile beton arasında geçiş yapmamasını sağladığını ve bu nedenle yıkıcı su geçirmezlik arızası riskini sınırladığını vurguladı. Bağımsız testler ve 25 yılı aşkın başarılı performans geçmişi, PREPRUFE® membranın son derece yüksek basınçta (70+ metreden fazla hidrostatik basınç) yanal su geçişine direnebileceğini kanıtladığının altını çizen Şanlı, bu nedenle PREPRUFE® sistemlerinin dünyanın en kritik uygulamalarında dahi kendini kanıtladığını vurguladı. Şanlı, şunları söyledi: 
“Bugün piyasadaki birçok sistem, kaynak veya mekanik olarak tutturulmuş bini kullanımı gerektirir. Bu uygulama gereksinimleri de, kalifiye bir uygulamacı ile mümkün olur ancak uygulamada risk oluşturur.  Bu yöntemler geniş bir ekip, özel ekipmanlar gerektirdiği gibi yangın riski, koku gibi tehlikeli ve hoş olmayan saha koşulları da oluşturabilir. 

Lojistik zorluklara ek olarak bu tür uygulamalar titizlik gerektirir, toz ve nem gibi yaygın şantiye ortamlarında, uzun vadede pahalı ve maliyetli sonuçlara yol açabilecek yanlış uygulanmış bini ve detaylara neden olabilirler. Bunun aksine PREPRUFE® Plus membran, minimum sayıda ekiple uygulanabilir ve uygulama için özel bir ekipman gerektirmez.  Uygulama oldukça basittir: "Kick-out" tasarımı, çalışanların bir membran rulosunu saniyeler içinde açmasına olanak tanır.  Çift yapışkanlı ZipLap ™, membranların birbirine kolayca yapışmasını sağlar ve yapışkan, sahadaki yaygın rahatsızlık koşullarına - toz, kir ve nem gibi - dayanır.”