Yalıtım sektöründe 20 yıla yakın bir süre satış ve proje uygulamaları konularında hizmet verdikten sonra, sektör profesyonellerinin de destekleri ile firma unvanlarına danışmanlık ibaresini de ekleyen Arı Yalıtım ve Danışmanlık, 2018 yılı başından beri sektöre su yalıtım danışmanlığı konusunda hizmet etmeyi sürdürüyor. Bu tip bir hizmet ile de sektörde ilk olmanın ayrıcalığını yaşadıklarını ifade eden Arı Yalıtım Danışmanlık Genel Müdürü Koray Bandak, birçok taahhüt firması, müteahhitler ve gayrimenkul yatırım firmalarının ticari ya da konut projelerine su yalıtımı uygulamaları ve su yalıtımı danışmanlığı konularında hizmet vermelerinin yanı sıra, uluslararası ve sektörlerinin büyük oyuncusu konumundaki yatırımcı ve malzeme üreticisi firmalar ile su yalıtımı danışmanlığının yanı sıra AR-GE ve ürün geliştirme konularında da partner olarak görev aldıklarını açıklıyor. 

Suyun ve nemin yapılara teması ile oluşturduğu etkinin, ilk imal yıllarında direkt gözlemlenmese de yıllara sarih ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini dile getiren Bandak, en ciddi etkisinin donatı demirlerinde oluşturduğu deformasyon olduğunu vurguluyor. Konfor yönünden bakıldığında her mahal için ciddi yaşamsal sıkıntılar oluşturduğunu aktaran Bandak, “Örneğin bodrum katların duvarlarında oluşan sıva ve boya kabarmaları, yine bodrumlarda oluşan rutubet ve kötü kokular, ıslak hacim diye adlandırdığımız banyo, tuvalet, balkon zeminlerinde oluşan kaçakların sebep olduğu deformasyonlar, teras, garaj üzeri hatta dilatasyon hatlarında oluşan su yalıtım zafiyetlerinin yaşamımıza olan maddi ve manevi etkileri ciddi boyuttadır. Bu olumsuz durumlara müdahale edilmemesi, hem bizlere hem mallarımıza hem de yaşamımızı devam ettirdiğimiz yapımıza geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Rutubetin bile uzun vadede insan sağlığına olan etkisi de sanırım herkesçe bilinmekte. Anlatmaya çalıştığım durumlardan ötürü su yalıtımı bir bütün olarak uygulanmalıdır. Yapının sadece temel ve perde gibi toprak altında kalan bölümlerinde değil su ile temasın olduğu ya da olma ihtimalinin bulunduğu tüm mahallerde de uygulanması gerekmektedir. Bu önlemler alınmaz ise binanız inşa edildiği gün yaşlanmaya başlayacaktır, zamanla tahribat da artacaktır. Binanızın değeri düşecektir. Sonradan müdahaleler de maliyetlerinin yanı sıra konfor anlamında da canınızı sıkacaktır. Oysa ki nitelikli bir su yalıtımı bina maliyetinde sadece yüzde 3’lük bir farka sebep olmaktayken bunların yaşanıyor olması üzücüdür.” Diyor. 

DOĞRU TERCİH VE HİZMET ALIMINDA SU YALITIM DANIŞMANLIĞI ÖNEMLİ

Su yalıtım danışmanlığının önemine değinen Bandak, ülkemizde inşaat sektörünün hızlı gelişmesi nedeniyle sektöre hizmet eden diğer sektörler de beraberinde gelişme gösterdiğini, bu manada önemli yer tutan su yalıtımı sektörünün de çok hızlı büyüdüğüne dikkat çekerek “Bu büyüme ürün çeşitliliği, hizmet kalitesi, istihdam açısından da böyle oldu. Yurt dışı menşeili yeni oyuncular pazara dahil olurken yalıtım uygulama firmalarının sayıları da artış gösterdi. Büyük montajlı proje sayıları artarken su yalıtımına ihtiyaç da çok yönlü gelişti. Uygulama firmaları da kendilerini geliştirme ve tecrübe kazanma fırsatı buldular. Ürün çeşitliliği ve mimari detaylarda, farklılıklar oluştuğundan son kullanıcı da ürün ve yöntem konusunda karar vermekte zorlanmaya başladı. Tam da bu noktada su yalıtım danışmanı müessesesi devreye girerek, doğru tercih ve hizmet alımında yatırımcıya destek sağlıyor. Ekonomik göstergelerin düzelmesi, kurlarda oluşacak stabil durum ve inşaat sektörünün özlenen noktaya gelmesi ile su yalıtım sektörünün önünün çok açık olacağından eminim.” diyor. 

Bandak; su yalıtım danışmanlığı kapsamında mevcut yapılarda keşif ve kusur raporları, zemin etüd incelemesi, efektif uygulama yöntem ve malzeme belirlenmesi, tahmini maliyet analizlerinin oluşturulması, resmi onay için proje çizimleri, teknik ve uygulama şartnamelerinin hazırlanması, ihale süreci takibi, kontrollük hizmetleri, saha uygulaması takip ve raporları, teknik personel eğitimleri verdiklerini sözlerine ekliyor.