Suiş Proje’nin dünden bugüne çalışmaları ve verdiği hizmetler hakkında bilgi verir misiniz? 

SUİŞ PROJE; 1965 yılında, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi projelerinde çalışmak üzere Ankara'da kurulmuş bir mühendislik firmasıdır. Firmamızın kuruluşundan itibaren; barajlar ve hidroelektrik santrallar, sulama tesisleri, taşkın koruma, içmesuyu ve kanalizasyon sistemleri ile arıtma tesisleri konularında çalışmaktadır. Topografik ve jeolojik (temel ve malzeme etüdü) ana bilginin toplanmasından; master plan, fizibilite (planlama), projelendirme, ihale dokümanlarının hazırlanması, değerlendirilmesi, yüklenici seçimi ve inşaat teknik kontrollüğüne kadar bütün mühendislik ve müşavirlik hizmetlerini isteğe göre kısmen veya tamamen temin etmekteyiz.

Devam eden işleriniz arasındaki “Ermenek ve Akçay çaylarından Konya Ovasına su aktarılması” projesi hakkında bilgi verir misiniz? Bu projede nasıl bir çalışma yaptınız?

Konya Ovası tarımsal üretim açısından ülkemizin en önemli bölgelerinden birisi. Ova kapalı bir havzada yer aldığından ve yerüstü su kaynakları da oldukça kısıtlı olduğundan, yeraltı suyuna dayalı bir su tüketimi söz konusu. Uzun yıllardır süregelen kontrolsüz kullanım neticesi havzadaki yeraltı suyu rezervi önemli derecede azaldı, seviyeler düştü ve sürdürülebilirlik ciddi anlamda tehlikeye girdi. DSİ 2000’li yıllarla birlikte havzaya su aktarmak üzere Mavi Tünel projesini geliştirdi. Bu proje ile Göksu nehrinden yılda yaklaşık 400 milyon m3 suyu Konya Kapalı Havzası’na aktarmak üzere üç baraj ve tünellerden oluşan sistemin inşası tamamlandı. Bahsettiğiniz Ermenek ve Akçay Su Aktarımı projeleri 2013-2017 yılları arasında firmamızca hazırlanan master plan içerisinde geliştirildi, iki ana üniteden oluşacak proje ile ilave yaklaşık 320 milyon m3 suyun Konya Havzası’na aktarılması öngörülüyor. Halen planlama çalışmalarına devam ediyoruz, proje kapsamında iki yeni baraj ile toplam 60 km civarında tünel bulunuyor.