Merdiven altı üretimin, tüm sektörleri tehdit ettiğini belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şenal, çatı sektöründeki standartlardan uzak ürünlerin tüketiciye ve de ülke ekonomisine verdiği zarara işaret etti. Çatıların doğru detay ve doğru malzemeyle sistemine uygun projelendirilmesinin önemine dikkat çeken Şenel, konusunda uzman kişilerin yapması gerektiğini önemle vurguladı.

UZUN ÖMÜRLÜ KULLANIM İÇİN STANDARTLARA UYGUNLUK ÖNEMLİ

Uzun ömürlü bir kullanım için standartlara uygun çatı ve uygulamaların tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Şenel, konut ve iş yeri çatılarındaki yalıtım eksikliğinin, mevcut yalıtımların korunamamasının, yalıtım konusunda gerekli iyileştirmelerin yapılmamış olmasının, çatı kaplama sistemlerindeki eksik ve yanlış uygulamaların ülke ekonomisine zarar verdiğini kaydetti.

Enerji faturalarını da kabartıyor

Kalitenin daha arka planda kaldığı, uygulamanın daha az önemsendiği ama maliyetin daha ön planda olduğu bir yaklaşımın, olumsuz sonuçların ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğunu aktaran Şenal, işin ekonomik boyutuna, uygulanabilir vasıftaki ürün ve işçilik kalitesinin seçiminden sonra bakmak gerektiğinin altını çizdi. Bunun yapılmadığı takiderde çok kısa süre içerisinde tamirat, bakım gibi ilave masrafların ortaya çıkabileceğini belirten Şenal, binaların ülkemizde üretilen ve ithal edilen toplam enerji miktarının yüzde 40’ını tükettiğini, bu tüketimin de yüzde 80’inin binanın ısıtma ve soğutulması için harcandığına işaret etti.