Serge Ferrari, 80’i aşkın ülkede 700’den fazla çalışanı ile pazar lideri olan bir marka. Bu başarısını hiç kuşkusuz projelere çok özel inovatif çözümler üretebilmesine borçlu. Bu çizgisini Türkiye pazarında da sürdüren Serge Ferrari’nin çalışmalarını, Türkiye Ülke Müdürü Burç Ekser’den dinledik. 

Serge Ferrari’nin dünyadaki ve Türkiye’deki yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?

Serge Ferrari kurulduğu 1973 yılından bu yana, yenilikçi esnek kompozit malzemelerin tasarımı, üretimi ve dağıtımı konularında faaliyet göstermektedir. Merkezimiz ve fabrikalarımızın büyük bir bölümü Fransa’nın Lyon şehrine yakın La Tour du Pin bölgesinde bulunmaktadır. Endüstriyel malzemelerimizin temelini oluşturan polyester ipliklerimizi ürettiğimiz İsviçre’deki tesisimizle birlikte, İtalya’nın Ferrara bölgesinde Texyloop markamız altında yüzde 100 geri dönüşüm üzerine faaliyet göstermekteyiz. Serge Ferrari daha iyi bir gelecek ve sürdürülebilir çevre için ürettiği esnek kompozit malzemelerle, 80’i aşkın ülkede 700’den fazla çalışanı ile pazar lideri olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Firmamız son birkaç yıldır halka açık bir şekilde yaşamını sürdürmekte ve Paris borsasında işlem görmektedir. Serge Ferrari farklı projelere çok özel inovatif çözümler üretebilmektedir. İnovasyon, grubumuzun temel itici güçlerinden birisidir. Teknolojimizdeki özgün atılım “Précontraint” üretim tekniğimizle süre gelmektedir. Précontraint (ön gerilim) teknolojisi, yüksek oranda güç ve dayanıklılıkla beraber ürünlerimize son derece boyutsal istikrar kazandırmaktadır. Standartları belirleyen yüksek üretim teknolojimizinden aldığımız destekle, projelere özel farklı üretim modelleri geliştirebiliyor, teknik özellikleri farklı ürünler üretebiliyoruz. Yapılanmamızı ve ticari anlayışımızı tamamen çözüm ortaklarımızla birlikte hareket etmek ve birlikte büyümek üzerine kurguluyoruz. Global bir üretici olarak, yerel hareket etmek üzerine yapılanıyoruz. Çözüm ortaklarımızdan, proje paydaşlarımızdan ve birlikte hareket ettiğimiz tasarımcılardan aldığımız güçle büyümeyi hedefliyoruz.

Serge Ferrari’nin hedef kitlesine sunduğu çözümler hakkında bilgi verir misiniz?

Serge Ferrari, birçok projede farklı ürün gruplarıyla yer bulmaktadır. İnsanların yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulamalara çok farklı çözümler sunabilmekte ve bu mekanların konforunu arttıracak tasarımların gelişmesine fleksible ürün gruplarıyla katkı sağlamaktadır. Ağırlıklı olarak mimari membran ve endüstriyel tekstil ürünler olmak üzere; çatı ve cephe sektörüne, stadyum ve spor kompleksleri projelerine, iç ve dış mekan perde sektörüne (solar protection), asma-germe tente sistemlerine, yat ve marin sektörüne, iç ve dış mekan mobilya sektörüne, iç mekan akustik, ve askeri ürünlere yönelik 10 ayrı sektör için üretim gerçekleştiriyoruz. Bu ürünler; kalınlık, renk, en ve boylardaki farklılıkları düşünüldüğünde binlerce çeşit çözüm sunabiliyor. Bu çözümleri başlıklar halinde kısaca belirtmek gerekirse: FT381 Kompozit Meshler, dış cephe kaplamalarında dekoratif ve güneşten korunmaya yönelik uygulamalar;  Précontraint Membranlar, çatı ve dış mekan uygulamarında yüksek mukavemetli membran çözümleri;  Batyline AW Akustik, iç mekan ürünü olup tavan, asma tavan ve duvar uygulamalarında akustik çözümler;  Soltis Kompozit Meshler iç mekan ve dış mekan uygulamalarında termal konfor sağlayan güneş kırıcı perde, pergola ve stor çözümleri;  Stamskin Deriler iç mekan ve dış mekan mobilya uygulamaları için suni ve silikon esaslı deri çözümleri;  Batyline Kompozit Meshler, iç mekan ve dış mekan mobilya uygulamaları için kompozit mesh çözümler;   Sign-It ve Expolit Reklam Membranları, iç mekan veya dış mekanda kullanılan yönlendirme levhaları, bilboard, pano, asansör kaplamaları ve daha bir çok reklam uygulamasında kullanılan membran çözümleri. 

Cephe uygulamalarında kullandığımız FT381 adlı ürünümüzle, projelerin cephelerine farklı renk alternatifleri ile dekoratif ve yalıtımlı çözümler sunuyoruz. Bu sayede cepheler mimari tasarıma uygun, fleksible ürünlerle istenilen form ve renkte dizayn edilebiliyor. Hemen hemen her iklim koşulu altında rahatlıkla kullanılabilen FT381 ile yapıların cephelerinde; uzun ömürlü, UV dayanımı yüksek ve güneşin yakıcı etkisinden etkilenmeden yıllarca kullanılabilecek çözümler elde etmek mümkün oluyor. Özellikle dış ortam koşulları altında yüksek mukavemet gösteren Précontraint ürünlerimiz; çatı uygulamalarında, yürüyüş yolları üzerinde, otopark ve teraslarda, güneş-yağmur ve kardan korunma amaçlı membran uygulamalarında oldukça başarılı çözümler sunmaktadır. Küçük-büyük bir çok uygulama ile alışveriş merkezleri, oteller, konut ve rekreasyon alanları projelerinde oldukça tercih edilen Précontraint ürünlerimiz kullanıcıya konfor sağlıyor. PVC membranların projelerde ışık yönünden büyük  avantajları oluyor. Ayrıca uzun yıllar temizliğe ihtiyacı olmuyor. Mimari membranın en büyük avantajı, iç mekana gün ışığını sağlıklı olarak verebilmesi. İnsanlar için daha yumuşak, daha uzun süreli bir ambiyans sağlıyor. Geceleri ise iç mekan aydınlatıldığında, dışarıdan binanın yapısı daha belirgin ortaya çıkıyor. 

En iyi ses yalıtımı ürünleri kategorisinde 2015 yılında “Yılın En İyi Akustik Ses Yalıtım Ürünü Ödülü”ne layık bulunan Batyline AW akustik ürünümüz, hastane, okul ve alışveriş merkezi projelerinde sıklıkla tercih edilmekte ve farklı renk çalışmaları ile mimari tasarımlara uygun çözümler sunmaktadır. İç mekan ses konforuna yüksek katkı sağlayan Batyline AW, mimarlar ve akustik danışmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir üründür.

Soltis kompozit mesh ürünlerimiz iç mekan ve dış mekan uygulama seçenekleri ile yapılara yüksek ve verimli bir termal konfor sağlamaktadır. Perde, stor, pergola, zip, markiz, şemsiye ve daha bir çok farklı uygulama seçenekleriyle kullanıldığı mekanın yaşam kalitesini yükseltmektedir. Ürünlerimizin en büyük avantajı, hafif oldukları için taşıyıcı konstrüksiyon maliyetinin az, uygulamalanın kolay olmasıdır. Taşıyıcı konstrüksiyonu hafifletiyoruz. Bu sayede yapıya gelecek olan ilave yükleri ortadan kaldırıyoruz. Teknik anlamda ikincil cephe yarattığımız için asıl cepheyi koruyan bir özelliğimiz de var. Mimaride görselliğe katkımız oldukça fazla. Aynı zamanda güneşten dolayı binaya gelecek olan UV’yi ve yaşlanmayı engelliyoruz. Ağırlıklı olarak projelerde malzemelerin esnekliği ve farklı mekanlar oluşturma kolaylığımız nedeniyle tercih ediliyoruz. Mimarlara yaptıkları tasarım ve çalışmalarda farklı birçok renk alternatiflerimiz ile birlikte esneklik sağlayabiliyoruz.

İç mekan ve dış mekan oturma grupları çözümleri için Stamskin deri ve Batyline kompozit mesh ürünlerimiz tercih edilmektedir. Hastane, ofis, otel, alışveriş merkezi gibi ortak alanlarının kullanımının oldukça yüksek bir sirkülasyona sahip olduğu düşünüldüğünde, uzun ömür ve servis garantisi sunan bu ürün gruplarımız mimarlar ve tasarımcılar tarafından tercih edilmektedir. Aşınma değerleri haylice yüksek olan bu ürünlerimizin bazılarında, kumaşların kendi kendini temizleyebilme özellikleri sayesinde yıllara sorunsuz bir kullanım sağlanmaktadır.

Reklam, afiş ve bilboard sektöründe yaygın olarak kullanılan Sign It ve Expolit adlı PVC reklam ürün gruplarımız, özellikle AVM projelerinde kendilerine yer bulabilmektedir. Özel yapışkanlı arka yüzeyi sayesinde defalarca yapıştırılıp tekrar kullanılabilme kolaylığı sağlayan Sign It’in yanı sıra, üzerine yapılacak her türlü baskı ve renk çalışmasında yüksek performans gösteren Expolit, AVM projeleri için aranılan reklam ürünlerindendir. Her iki ürün grubu M1 yanmazlık sınıfı sertifikası ile servis sunmaktadır.

Teknelerin ve yatların yaz ve kış şartlarından ve aynı zamanda deniz suyundan korunması amacıyla Stamoid ürün grubumuzu tedarik ediyoruz. Tekne kullanıcılarına yazın güneşten, kışın yağmur ve soğuktan korumaya yönelik çok özel ürünler sunabiliyoruz. İnsanların bulundukları ortamlara konfor katmak ve bu sayede onların memnuniyetini sağlamak bizlere ayrı bir mutluluk veriyor.

Sürdürülebilirlik konusunda Texyloop markamız bizim için çok önemli. Texyloop markamız altında İtalya’daki fabrikamızda ömrünü tamamlayan veya üretim esnasında zarar gören ürünlerimizi geri dönüştürüyoruz. 2012 yılında Londra’da düzenlenen olimpiyat oyunları için inşa edilen spor kompleksi projelerinin yüzde 80’inde Serge Ferrari ürünleri kullanıldı. Olimpiyat oyunlarının sona ermesinin ardından burada kullanılan malzemeler geri dönüştürüldü.

Kamerun Japoma Stadyum projesine hangi ürünlerinizle çözüm sundunuz?

Cephe tasarımı olarak oldukça farklı bir çözüm geliştirilen Kamerum Japoma Stadyumu projesinde, FT381 Kompozit Cephe Meshlerimizle yer aldık. PVC kompozit meshlerin deniz aşırı ülkelere rahatlıkla ve herhangi bir sorun yaşanmadan sevk edilebiliyor olması, bu projede FT381 ürünümüzün tercih edilmesinin başlıca sebeplerindendir. Fabrika ortamından oldukça uzakta, uygulama sahasında olası herhangi bir sorunla karşılaşıldığında rahatlıkla müdahale edilebilmesi FT381’in kullanıdığı projelere ayrı bir avantaj sağlıyor. Hafif, esnek, taşıma ve uygulama kolaylığı sağlayan FT381, ekvator bölgesine yakın yerlerde yapılacak uygulamalarda dahi hiçbir sorun yaşatmadan uzun süre servis sunuyor. UV ışınlarına karşı yüksek mukavemet gösteren FT381, güneşin yakıcı ve yıpratıcı etkisi altında herhangi bir renk değişikliği yaşatmıyor. Kamerun Japoma Stadyumu’nun cephe uygulamalarında FT381 ürünümüzle uygulamayı, çözüm ortaklarımızdan Tensaform firması yaptı.

Diğer projeleriniz arasında Adana Stadyumu, Giresun Stadyumu ve İzmir Alsancak Stadyumu’da yer alıyor. Bu projelerdeki çalışmalarınızı bize anlatır mısınız?

Adana Stadı projesinin çatısında Precontraint 1302 S2 mimari membran ürünlerimiz, cephesinde FT381 kompozit cephe mesh ürünümüz ile yer aldık. Ayrıca çatının uç kısımlarında stad içerisinde daha fazla gün ışığı ve farklı bir görsel sunabilmek adına, projeye özel geliştirdiğimiz Precontraint 702 S2 Highly Translucent dediğimiz yüksek ışık geçirgenlikli mimari membran ürünümüz de kullanıldı. Adana Stadı projesi, Bünyamin Derman Mimarlık tarafından tasarlandı. Çatıdaki mimari membran ve cephedeki kompozit mesh uygulamalarını çözüm ortaklarımızdan Tensaform firması tamamladı. 

Giresun Stadı projesinin çatısında Precontraint 1302 S2 mimari membran ürünlerimizle yer aldık. Ayrıca çatının uç kısımlarında, tıpkı Adana Stadı projesinde olduğu gibi, stad içerisinde gün ışığından daha fazla faydalanabilmek için projeye özel geliştirdiğimiz Precontraint 702 S2 Highly Translucent dediğimiz yüksek ışık geçirgenlikli mimari membran ürünümüz de kullanıldı. Giresun Stadı projesi, AZ Aksu Mimarlık tarafından tasarlandı. Mimari membran uygulamalarını çözüm ortaklarımızdan Tensaform firması tamamladı.

Alsancak Stadı projesinin çatısında, stadyum yapıları için çok özel olarak üretilmiş ve daha önce Sakarya Stadı’nda da kullanılan Precontraint TX30 mimari membran ürünlerimiz kullanıldı. Projenin cephe bölümlerinde, özel olarak renk çalışması yapılan Precontraint 1302 S2 mimari membranlarımız ve FT381 kompozit cephe mesh ürünümüzle yer aldık. Alsancak Stadı projesi Alper Aksoy Mimarlık tarafından tasarlandı. Cephe ve çatısı farklı bir tasarımla bir bütün olarak çözülen projenin tüm kaplaması, çözüm ortaklarımızdan Tensaform firması tarafından yapıldı.

Merkez Ankara projesinde hangi sistemleriniz ile yer aldınız?

Merkez Ankara projesi TOKİ, Emlak Konut, Pasifik İnşaat ve Çiftay firmalarının iş birliğiyle geliştirilen bir projedir. Yaklaşık 124 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen proje; daire, rezidans ve ofislerden oluşmaktadır. Serge Ferrari olarak bizler projenin marka yüzü ve misafirlerin ilk ağırladığı yer olan satış ofisinin cephelerinde yer aldık. Projenin tasarımı Yazgan Mimarlık tarafından yapılmıştır. FT381 kompozit cephe meshlerimizle yer aldığımız satış ofisi cephe uygulamalarını, çözüm ortaklarımızdan Tensaform firması tamamlamıştır.