-Başarısını her geçen gün arttıran Saray Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Talin Saraylı Dikici ile 2018 yılını ve yeni dönem hedeflerini konuştuk.

Saray Alüminyum ve alüminyum sektörü açısından 2018 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye alüminyum sektörü, son 10 yılda gerçekleşen yıllık ortalama yüzde 10 büyüme ile Türkiye’nin önde gelen sektörlerinden birini teşkil ediyor. Artan taleple birlikte global alüminyum sektörüne paralel gelişen Türkiye alüminyum sektörünün, bu yılı da benzer bir büyüme oranıyla kapatacağını ve yıl sonu ihracat rakamlarının yaklaşık 3 milyar dolar gerçekleşeceğini öngörüyoruz. 
Saray Alüminyum olarak, yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikalarımızda, 30 bin ton alüminyum profil, 20 bin ton PVC profil ve 3,5 milyon metrekare alüminyum kompozit panel üretimi yapıyoruz. Geçen yıl üretimin yaklaşık yüzde 40’ını Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya'da yer alan 50’yi aşkın ülkeye, PVC kapı ve pencere sistemlerinin ise yüzde 98’ini yurt dışına ihraç ettik. Geçtiğimiz yıl, 560 milyon TL ciro yaparak yılı yüzde 8 büyümeyle kapattık. Bu yılın sonunda da benzer rakamlar hedefliyoruz. 2018 yılı sonunda ihracat miktarımızın 60 milyon ABD Doları tutarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
2018 yılındaki önemli gelişmeler arasında, geçtiğimiz yıl, 3.5 milyon TL yatırımla alımını gerçekleştirdiğimiz panjur üretim hattının devreye alınması yer alıyor. Yılın ilk çeyreğinde devreye aldığımız bu hattın yıllık üretim kapasitesi 16 milyon metre. Bu hattın üretimi, panjur ve kepenk sistemlerini, SARAYROLL markasıyla kullanıma sunuyoruz. Yüksek kalite standartlarında ve ileri düzey teknoloji kullanarak geliştirdiğimiz bu sistemler, Türkiye’de monoblok sistemlerde tek parçada en geniş sarıma sahip panjur sistem olma unvanı ile rakip ürünlerden farklılaşıyor. Bu yıl farklı alanlarda tüketici beklentilerini karşılamaya yönelik geliştirildiğimiz diğer ürünlerin içerisinde Korkuluk Sistemleri ve Motorlu Giyotin Pencere ve Küpeşte Sistemleri bulunuyor. Bildiğiniz gibi korkuluk sistemleri, son dönemde yapı sektörünün vazgeçilmez estetik unsurlarından biri oldu. Kısa bir süre önce geliştirdiğimiz Motorlu Giyotin Pencere ve Küpeşte Sistemiz ise tamamen açıldığında küpeşte görevi gören, kapatıldığında pencereye dönüşen bu ürün, kumandasına tek bir dokunuşla yaşam alanlarını açık mekânlara dönüştürebilme özelliğiyle öne çıkıyor. Yine yeni nesil mimarinin sıkça kullandığı bir fonksiyona tartışılmaz bir kalite ve güvenlik getiriyoruz.
Bu yeni ürünlerimizi, yıl boyunca hem yurt içinde hem de yurt dışında katıldığımız sektörün önemli fuarlarında sektör profesyonelleriyle buluşturduk, tanıtım faaliyetlerini sürdürdük.

Saray Alüminyum’un 2019 yılı  hedefleri neler? Öngörülerinizi paylaşır mısınız?

Gelecek dönemde ön plana çıkartacağımız ürünler arasında biraz evvel bahsettiğim SARAYROLL Panjur ve Kepenk sistemleri bulunuyor. Akıllı, modern binaların, uluslararası kalite standartlarını gözeten, sağlam, teknolojik, estetik monoblok panjur sistemlerine ihtiyacı var. Panjur ve kepenk sistemleri yatırımımız işte bu ihtiyaca yönelik gözlemlerimizden doğdu. Gelecek dönem sektörün önde gelen fuarlarına katılım göstererek sektör profesyonelleri ve müşterilerle bir araya gelmeye, başta bu sistemler olmak üzere diğer tüm ürünlerimizi ve hizmetlerimizi tanıtmayı sürdüreceğiz.
2018 yılı sonrası hedeflerimiz içerisinde yeni bir kompozit üretim hattı yatırımı var. 2018’de ihracata yönelik önemli bir hamlemiz de yurt dışı yetkili bayi ağımızı arttırmak oldu. Gelecek yıl bu alana yönelik faaliyetlerimize daha da hız vereceğiz.