Konut ve alışveriş merkezlerinden, sanayi ve endüstri yapılarına, ofis ve işyerlerine kadar 23 yılda toplam 3 milyon metrekarenin üzerinde yaşam ve çalışma alanı inşa eden Akyapı, teknolojinin imkanlarını çağdaş biçimde yorumlayarak projelerine başarıyla uyguluyor. Tüm Tem34 markalı sanayi projelerimizde geniş tır yolları sayesinde lojistik ihtiyaçları çözümleyip, dış mimarilerinde modern bir çizgi kullanarak işletme sahiplerinin kendi yerlerini gururla gösterebilecekleri yapılar ürettiklerini, diğer bir taraftan sadece devlet binaları ve hastanelerde kullanılan deprem izolatörünü ilk kez Mavera Comfort konut projesinde kullanarak yine sektöre yön verdiklerini aktaran Akyapı Kurucu Ortağı Hüseyin Dinçel, Tepedekiler çalışmamıza özel sorularımızı yanıtladı. 

Akyapı’yı tanıyabilir miyiz? 2021 yılının ilk yarısını Akyapı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Yıl sonu için beklentileriniz nelerdir?

23. Yıl dönümünü kutlayan Akyapı, 1998’de Mahmut Asmalı ve Hüseyin Dinçel tarafından kuruldu. Profesyonel hayatlarını inşaat mühendisi olarak sürdürmüş olan iki ortak Akyapı markası altında tecrübelerini birleştirerek, bugüne kadar birçok markalı konut, villa, alışveriş merkezi, ofis ve sanayi projeleri tamamlayarak 3 milyon metrekarenin üzerinde yaşam ve çalışma alanı inşa ettiler. Her biri kendi değerini kanıtlamış Akyapı projelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Konut ve alışveriş merkezi olarak; Laleşehir Konakları, Airport Hill, Akyapı Park Evleri, Beyzade Konağı, Bahçetepe İstanbul, Medikule İstanbul, Seyranşehir, Park Mavera-1, Park Mavera-2, Başakşehir Ticaret Portalı, Başakşehir Merkez Çarşı, Mavera Comfort, Mavera Residence, Mavera Homes.

Sanayi ve Endüstri Yapıları olarak; Tem 34 markası ile İkitelli, Tahtakale, Esenyurt-1, Esenyurt-2, Express 34.

Ofis ve işyeri olarak; Metro 34, Plaza 34, Enplaza. 

Kurulduğumuz günden itibaren, hem eski yapılar nedeniyle dönüşüm ihtiyacı bulunan arsalar, hem de boş arsalar üzerine konut, villa, sanayi yapıları, iş, alışveriş ve yaşam merkezi projeleri tasarlayıp hayata geçirmekte, müşterilerine modern mimari ile kaliteli mekanlar oluşturmakta ve şehirlerin dönüşmesine önemli ölçüde katkı sağlamaktayız.

Pandemi sürecinin başında oluşan olumsuz koşullara rağmen satış cirolarımızı 2020’de yüzde 50 oranında arttırdık. Pandeminin ikinci dönemini kapsayan 2021 yılı için de satışlarımızı yüzde 50 arttırma hedefine ulaşmak üzereyiz.  

Bu veriler neticesinde 2021’in ikinci yarısında yeni projelere başlama kararımızın da cesaretli bir yatırım olarak yorumlanmasına ek olarak doğru bir adım attığımızı düşünüyoruz ve toplam yatırım maliyeti 1 milyar 550 bin TL olan dört yeni projeye başlıyoruz.

Gayrimenkul sektörünün gündemi nedir?  Akyapı sektörün neresinde?

Sektörün gündemi her açıdan farklı diyebiliriz. Alıcı tarafından gündem; ucuz finansman, deprem güvenlikli yapılar ve nitelikli projelerken, geliştiricilerin gündemini artan maliyetler, vergilendirmeler ve nitelikli yapı sınıflandırmasının ayrıştırılmaması olarak görüyoruz. Finans sektörü tarafından ise bilançosu düzgün olmayan ve yeterli bilgi birikimine sahip olmayan geliştiricilerin alıcı taleplerine cevap vermekte aldığı risk olarak belirtebiliriz.

Akyapı markamız altında ürettiğimiz projelerin hepsinde fiyat farkını alıcıya yansıtmadan yeni teknolojileri kullanmaya gayret ediyoruz. Bugüne kadar yaptığımız sanayi tipi projelerimizde geçmişin dağınık ve lojistik gereksinimlerden yoksun projelerini, geliştirdiğimiz mimari çözümlerle modern ve daha işlevsel hale getirmeye çalıştık. Tüm Tem34 markalı sanayi projelerimizde geniş tır yolları sayesinde lojistik ihtiyaçları çözümleyip, dış mimarilerinde modern bir çizgi kullanarak işletme sahiplerinin kendi yerlerini gururla gösterebilecekleri yapılar ürettik. Diğer bir taraftan sadece devlet binaları ve hastanelerde kullanılan deprem izolatörünü ilk kez Mavera Comfort konut projemizde kullandık. Deprem anındaki salınımı minimuma indiren ve can güvenliğini arttıran bir sistemi yatırımcılarımıza sunduk. Pazar fiyat ortalamasına baktığımızda aynı bölgede yer alan birçok projeye göre fiyat avantajını koruyarak yeni teknolojiyi yatırımcımıza uygun fiyatlarla sunduk. 


Günümüz teknolojinin altın çağlarını yaşıyor. Sizce, teknolojinin gayrimenkul sektörüne katkısı nedir? 

Verilerin ve istatistiklerin kayıt altına alınması, tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe verilen kararlarda da kilit bir rol oynuyor. Günümüz teknolojisi sayesinde kararlarımızı - verileri ve istatistikleri önümüze koyup öyle veriyoruz. Teknolojinin sağladığı avantajlardan bir diğeri ise şeffaflık. Günümüzde doğru veriler, şeffaf ve anlaşılır bir şekilde geniş kitlelere ulaşabiliyor. Katma değerli emsal, endeks ve sıralama gibi verilere kolayca ulaşabiliyor ve doğruluğundan emin olabiliyoruz. Bize bu verileri sunan platformlar sayesinde şeffaflığın arttığını ve pazar dinamiklerinin hızla değiştiğini gözlemledik. Şeffaflığın artması bir diğer yandan da pazardaki oyuncuların bilinçlenmesini, birçok pazarda işlem ve yatırım hacminin artmasını sağlıyor.  

Doğru kitlelere ulaşmak gayrimenkul pazarlaması açısından oldukça önemli bir unsur. Bizler günümüz teknolojisi sayesinde büyük veri, algoritma ve yapay zeka ile amaca uygun kitlelere nokta atışı yöntemiyle ulaşabiliyoruz. 

YAĞMUR SUYU, TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISINI ÇÖZEBİLİR YAĞMUR SUYU, TÜRKİYE’NİN SU SIKINTISINI ÇÖZEBİLİR
Tamamlanan projelerinizden TEM34 İkitelli ne gibi özellikleri içerisinde barındırıyor? Diğer sanayi tipi projelerden farkı nedir? Hangi olanaklarıyla öne çıkıyor?

TEM34 İkitelli, 37 adet sanayi kooperatifini içinde barındıran İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde yer alıyor. Her kata tır girişi, 7 metre kat yüksekliği, 9 metre kolon aralıkları, 13 metre koridor genişliği, teras katında hususi otopark, her katta tır manevra alanları, metro durağı, üçüncü köprü bağlantı yolları, İstanbul Havalimanı’na olan yakınlığı, özel teknik alanları, yüksek elektrik ve güçlü taşıma kapasitesi üretim ve depolama yapan firmaların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikleri ile diğer sanayi tipi binalardan ayrışıyor. Projemizde toplam 116 bin metrekare imalat ve depo alanı bulunuyor. 

7 metre kat yüksekliği ile her türlü imalata açık olan projemiz dileyen müşterilerimize asma kat yapabilme avantajı sunuyor. 13 metre koridor genişliği ve tır manevra alanları ile tırlar bütün dükkanlarının önüne kadar girebiliyor, 9 metre kolon aralığı ile imalat kolaylığı sağlıyor. 

Tem34 İkitelli, tüm bu imkanları ile bir projeden çok, imalat ve depolama yapan bütün firmaların her türlü ihtiyacını karşılayabilecek bir sanayi kompleksidir. 

Projelerinizde estetik, konforlu ve aynı zamanda güvenli yapılar imar edebilmek adına yapı malzemeleri seçimi vb. kriterler neler oluyor? 

Akyapı olarak bir projeyi gelecek nesillere aktaracak en önemli unsurun, üretimde kullanılacak malzemelerin kalitesi olduğunun altını çiziyoruz. Bütün projelerimizde, seçtiğimiz ürünlerin CE ve TSE gibi hem yerel hem de global yeterlilik kriterini gösteren sertifikalara sahip olmasına önem veriyoruz. Seçtiğimiz ürünleri projelerimizde kullanmadan önce -bu sertifikalara sahip olsalar bile- bağımsız akredite kuruluşlarda testlerini yaptırıp mutlaka teyidini sağlıyoruz.

Projelerimizde dış cephe, daire içi mobilya ve malzeme gibi özel uygulama gerektiren bütün alanlarda profesyonel danışmanlık hizmeti alıyor, böylece kendi vizyonumuzu, alanında uzman ekiplerle bir araya getirerek yüksek kaliteli ve nitelikli projeler inşa etme ilkemizi koruyoruz.