Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye’de tüm sektörleri negatif yönde etkileri olacağını dile getiren Remax Borsa Brokeri Özer Alkan, gayrimenkul sektörü özelinde ise dalgalanmaları beraberinde getireceği için alıcı ve satıcı kitlesinin pozisyonlarını değiştirmelerini tavsiye etti.

Türkiye'nin her iki ülkeyle de güçlü ekonomik ilişkilerinin olduğunu, devam eden sürecin söz konusu ülkelerde iş yapan Türk müteahhitlik firmalarının işlerinin sekteye uğramasına neden olacağını söyleyen Alkan, savaşın uzaması durumunda ise inşaat ve gayrimenkul sektöründe dalgalanmalar olacağını yanı sıra tarım, turizm ve enerji sektörlerinde de ekonomik açıdan olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceğinin altını çizdi.

"UZUN VADELİ DOĞRU KARAR VERMEK İÇİN..."

Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna ile toplam 40 milyar dolarlık ticaret hacmi olduğunu aktaran Alkan, "Halihazırda Türk müteahhitlik şirketleri, Rusya’da 11,2 milyar dolarlık, Ukrayna’da ise 1,6 milyar dolarlık proje almış durumdalar. Söz konusu gelişmeler, ne yazık ki tahsilat riski barındırıyor. Krizin etkilerine karşı önlem almak isteyen firmalar ilk önce ellerindeki gayrimenkullerini satışa çıkarmaya kalkışacaktır."  şeklinde konuştu.

Ticari gayrimenkullerde ertelenmiş taleplerin yükselişe geçebileceğini öngördüklerini bildiren Alkan, ekonomideki en kötü durum olan savaş sebebiyle bu ve benzeri dönemlerde alıcı ve satıcıların uzun vadeli doğru karar vermesi için pozisyonlarını değiştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Savaşın etkileri dolayısıyla Türkiye’ye temkinli bir göç hareketliliğinin başlayacağını kaydeden Özer Alkan, durumu şöyle değerlendirdi:

"UZMANLARDAN DESTEK ALINMASI FAYDALI OLACAKTIR"

"Kriz dönemlerinde gayrimenkul hareketliliği her iki taraflı artacaktır. Kimi yatırımcılar elindeki sermayeyi en güvenli yatırım enstrümanı olan gayrimenkule yönelecek. Alıcılar da fiyatların düşeceği veya döviz kurlarının artacağı beklentisi ile avantajlı gayrimenkul almak için fırsatları kollayacak. Kriz dönemlerinde gayrimenkul sektöründe en iyi pozisyonu geçmek ve geleceğini doğru okumak için alıcı ve satıcı kitlesinin uzmanlardan destek almasında yarar görmekteyiz. Seri ilan sitelerinde emlak endeks değerlerine aykırı ilanlara karşı tüketiciler temkinli yaklaşmalı, bölgedeki gerçek emlak endeks değerleri konusunun uzmanlardan bilgi almalılar."

"İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ" "İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ"

Remax Borsa Brokeri Alkan, son olarak Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın uzamaması, tüm dünyada huzur ve barışın hakim olmasını dileyerek, çocuklara güvenli ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına sağduyulu davranılması gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Unutulmamalıdır ki, savaş değil, her zaman barış kazanır!"