Anatek İskele uzun yıllara dayanan tecrübesi ve profesyonel kadrosu ile birçok zorlu projeye çözüm sunuyor. Bu projelerden en önemlilerden biri eski kömür santralları iken diğeri ise çöp yakma tesisi projesi. Firma, ülkemizde bu alanda iki önemli projenin önemli bir çözüm ortağı olarak çalışmalarını sürdürmesinin yanı sıra yurt dışında da ismini duyurmaya devam ediyor. Anatek İskele’nin çalışmalarını, Genel Müdür T. Tolga Üstün ile konuştuk. 

Anatek İskele’nin gündeminde hangi çalışmalar var?

Önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki yatırımların neler olabileceğine bakarsak, birinci sırada eski kömür santrallarının rehabilitasyon projeleri gelmektedir ki halihazırda firmamız bu tip projelerden birisi olan Yeniköy/Kemerköy Termik Santralları Rehabilitasyon İşleri Projesi’nde iskele kurulum yüklenicisi olarak hizmet vermektedir. İkinci olarak şehirlerin evsel çöpünü yakarak elektrik enerjisi üreten tesislerin önümüzdeki yıllarda büyük şehirlerden başlayarak ülkemizde yaygınlaşacağı kanısındayım. Nüfusun artmasına bağlı olarak şehirlerimiz için katı atık yani çöp yönetimi ciddi bir sorun haline gelmiştir. Çöp bertaraf alanlarının şehirden uzaklığı dolayısı ile taşıma maliyeti, arazi maliyeti, koku vb. problemler, belediyeleri çöp yakma tesisleri yapılmaya yöneltecektir. Sizin de bildiğiniz gibi bunlardan ilki İstanbul’da Kemerburgaz’da yapılmaktadır. Bittiğinde ülkemizde ilk ve Avrupa’nın en büyüğü olacak olan çöp yakma tesisi bittiğinde İstanbul’da üretilen evsel atığın /15’ini yakarak bertaraf edecek ve buradan da 77 MW/saat elektrik enerjisi üretecektir. Anatek İskele olarak biz yine bu projede de halen iskele kurulum yüklenicisi olarak hizmet vermekteyiz. Bunların dışında rafineri, petro-kimya, demir-çelik, çimento gibi ağır sanayi dallarında da yeni yatırımlar olacağını biliyoruz. Ajandamızın en önemli maddesi yukarıda saydığım yatırımlara gerçekleşmesi esnasında iskele kurum yüklenicisi olarak dahil olmaktır.

Son yıllarda dijitalleşme her alanda önemli bir hale geldi. Firmanızın dijitalleşmeye yönelik çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

İşimiz ağırlıklı olarak yoğun insan emeğine dayalı bir iş olmasına rağmen dijitalleşme bizim için de çok önemli. Bu kapsamda tüm dokümantasyonumuzu mümkün olduğunca dijital ortamda oluşturmaya ve saklamaya gayret ediyoruz. Böylece bir şirket hafızamız oluşmuş durumda diyebilirim. Ancak varmak istediğimiz nokta bunun bir adım ötesi ki bu; tecrübe ile biriken bilgileri anlamlı hale getirerek yorumlamak ve gelecekteki işleri bu bilgilere dayalı sonuçlar üzerinden tasarlamak olacaktır.

Endüstriyel yapılara sağladığınız fayda nedir? Çözüm sunduğunuz endüstriyel projelerinize örnek verir misiniz?

Elektrik üretim santrallar, rafineriler, demir-çelik, çimento fabrikaları gibi ağır sanayi tesisleri ciddi miktarda elektro-mekanik aksam ve ekipman içeren oldukça karmaşık ve devasa yapılardır. İskele, bu tür tesislerin adeta olmazsa olmazıdır. Bu tesislerin inşası ve işletme-bakım sürecinin sorunsuz olarak ilerleyebilmesinin yolu tesisteki her bir ekipman ve tesisata güvenli bir şekilde ulaşabilmek ve o ekipman üzerinde güvenli bir şekilde çalışabilmekten geçer. Bu da iskele ile mümkün olmaktadır. Sunduğumuz hizmet ile müşterilerimizi iskele malzeme stoğu ve iskele kurulum personeli istihdamı yükünden kurtararak sadece kendi ana iş aktivitesine odaklandıkları, daha verimli bir operasyon içinde olmalarını sağlamaktayız.

İskele ürününün kalitesi kadar kurulumunun da kalitesi, deneyimi oldukça önemli. Siz bu önemi sizden dinleyebilir miyiz?

Çok haklısınız. İskele malzemesinin kalitesi bu işin bir ayağı ise kurulum kalitesi de diğer ayağını oluşturmaktadır. İskele kurulumu başlı başına profesyonel bir iş koludur. İskele kurulum personeli kendisine verilen proje ve yönlendirmeler çerçevesinde iskele üzerinde yapılacak çalışmaya ve ulaşılacak noktaya en uygun ve güvenli iskeleyi hızlı bir şekilde kurmakla mükelleftir. Bunu da aldığı eğitim, iş tecrübesi ve başındaki kaliteli süpervizyon sayesinde yapabilir. Eskiden örneğin mekanik montajcı ya da sıvacı aynı zamanda iskeleci sıfatıyla kendi yapacağı iş için iskele kurmak durumunda kalıyordu. Profesyonellikten uzak olan bu durum hem güvenlikten hem kaliteden hem de hızdan taviz vermekle sonuçlanıyordu. Batı Avrupa’ya nazaran gecikmeli de olsa artık ülkemizde de iskele kurulum işi ayrı bir iş kolu olarak görülmeye başlandı. Tabii bu konuda zorlayıcı ve hızlandırıcı olan ilgili mevzuatımız olmuştur. Kullanılan iskele malzemelerinin belli bir standartta olması zorunluluğundan başlayarak, iskele kurulum personelinin mesleki yeterlik eğitimleri alma zorunluluğu ve iş güvenliğinin diğer alanlarındaki düzenleme ve yaptırımlar, iskele kurulum işinin başlı başına önemli ve ciddiye alınması gerekli bir iş kolu haline getirmiştir.

2021 yılında hangi konulara odaklanacaksınız, planlarınız neler?

2021 yılında Türkiye’deki rutin işlerimize devam ederken Rusya’da birden fazla projeye dahil olarak ülkedeki varlığımızı perçinlemek istiyoruz. Ayrıca özelikle Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika Bölgelerine ağırlık vererek burada gerçekleşecek projelerde yer almayı hedefliyoruz.