“Üretim alanında robot otomasyon yatırımları yaptık. Bunlardan biri kalıpların boyanmasının robot ile otomasyonuydu. Bu yatırım, sektörde yapılan dünyadaki ilk ve halen tektir. Eskiden bu işlem, manuel olarak rulolarla ve yine manuel olarak boya tabancaları ile spreyleme yöntemiyle yapılmaktaydı. Bu sayede hem verimlilik hem kalite hem de İSG anlamında ciddi iyileşmeler sağladık. Diğeri de kesim robotu yatırımımızdı. Eskiden bu proses manuel olarak operatörler tarafından yapılmaktaydı. Sınırlı olarak manuel işlem de devam etmekte. Bu yatırımla da verimlilik, kalite ve İSG açısından ciddi iyileşme sağladık. Üretimde Axapta yazılımı ve barkod okuma işlemleriyle tüm kalıplarımızın dijital ortamda proses takibini yapmaktayız. Ayrıca üretim planlama süreçlerimizde tamamen Axapta programı üzerinden yürütülmekte. Robotlarda kalıpların işlem görmesi için öncesinde 3 boyutlu tarama yaparak dataları dijital ortama aktarıp gerekli işlemleri yapmaktayız. Kalıpların açılma ve kapatılma işleminin, otomatik ve akıllı vinç sistemiyle yapılmasına da çok yakın zamanda başlayacağız.

"UZUN VADEDE İNSANSIZ ÜRETİME GEÇMEYİ PLANLIYORUZ"

Ürünlerimizin parlatma ve paketleme işlemi için robot yatırım çalışmamız devam etmekte. MIS (Management information system) için bir software yatırımı planlanmaktayız. Polyester basım işleminin dijitalleşmesi yani makinaların PLC’li hale getirip kalıpları tanıyıp kalıba göre enjeksiyon yapması ve kalıpların AGV kullanılarak transferlerinin sağlanması da planlanan yatırımlarımız arasındadır. Ayrıca uzun vadede de üretimde boyama prosesinden kalıp açma prosesine kadar olan kısımda yapılacak yatırımlarla insansız üretime geçmeyi planlamaktayız.
Şu anda tam olarak tüm fabrika dijitalleşmediği için operatörleri artan iş hacmi (tonaj) ve büyüme paralelinde diğer proseslere kaydırmaktayız. Bazı operatörlere robot kullanma eğitimleri vererek robot programlama operatörü olarak istihdam etmekteyiz.”