On binlerce can kaybına ve yaralıya, yerle bir olmuş ve ağır hasara uğramış yüz binlerce binaya ve insanların evsiz kalmasına neden olan 17 Ağustos depreminin üzerinden tam 19 yıl geçti. 1999 yılında yaşanan ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin acısını ülke olarak hala atlatamadığımızı vurgulayan ŞUA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, tarihimizin en büyük ve en acı depremlerinden 17 Ağustos depreminin 19. yıldönümü kapsamında açıklamalarda bulundu. Hızla yaklaşan Marmara depremi gibi olası büyük depremlere karşı acil olarak riskli binaların yeniden inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kaya, 17 Ağustos depremi sonrasında inşaat sektörünün önemli bir gelişme kat ettiğini ve binaların inşaat kalitesinin yükseldiğini söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİLEN HIZLANMALI
17 Ağustos depremi sonrasında yeni binaların depreme karşı daha dayanıklı inşa edildiğini ve kentsel dönüşüm süreciyle birlikte eski binaların yenilenmeye başlandığını belirten Nimetullah Kaya, beklenen değişimin ne yazık ki tam olarak gerçekleşmediğine dikkat çekti. Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 92'sinin ve nüfus yoğunluğunun yüzde 95'inin deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatan Kaya, resmi verilere göreyaklaşık 20 milyonluk yapı stoğunun 7,5 milyonunun riskli durumda olması nedeniyle kentsel dönüşüm çalışmalarına acilen hız verilmesi gerektiğini vurguladı. 

Kentsel dönüşümün planlı bir şekilde hayata geçirilmesidurumunda depreme karşı dayanıklı ve kaliteli yapıların oluşabileceğini ifade eden Nimetullah Kaya, vatandaşlara da bu konuda önemli bir rol düştüğünü belirtti. Konut alırken, binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilip edilmediğinin sorgulanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Kaya şu açıklamalarda bulundu; ‘’Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın en etkili yolu toplumu depreme karşı bilinçlendirmek. Bu bilinç çerçevesinde güvenilir ve depreme dayanıklı bir ev sahibi olmak isteyenlerin detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Bu noktada; projelerini yönetmeliklere uygun olarak ileri inşaat teknolojisi ve yüksek kaliteli malzemelerle hayata geçiren, sermaye yapısı ve referansları güçlü köklü inşaat firmalarını tercih etmek büyük avantaj sağlıyor.”