Dekson Dış Ticaret A.Ş. sahip olduğu tecrübe ve yüksek performanslı ürünleriyle hedef kitlesine avantaj sağlayan bir marka. Yapılar için hayati öneme sahip olan su yalıtımına dikkat çeken firmanın Kurucusu Kamil Melhemci ile çözümlerini, su yalıtımın önemini ve daha birçok konuyu konuştuk. 

Dekson Dış Ticaret hakkında bilgi verir misiniz?

Dekson Dış Ticaret A.Ş olarak temellerimizi 2016 yılında attık. İnşaat sektörünü ilk önce inceledik ve sektördeki eksiklikleri bulmaya çalıştık. Bu eksiklikleri ararken de sektöre sağlayacağımız faydaların üzerinde durduk. ISOMAT bildiğiniz gibi yapı kimyasalları alanında zengin bir ürün gamına sahip. Öncelikle yaptığımız analizler sonucu tecrübelerimizi birleştirerek, markanın Aquamat Admix isimli su yalıtımında oldukça faydalı bu ürünün distribütörlüğüyle çalışmalarımıza başladık. Arkamıza ISOMAT kalitesini aldıktan sonra deneyimlerimizle bu ürünün sektörde daha fazla kullanılmasını sağladık. Sonra Anadolu'da bayilikler vermeye başladık. Bu arada AQUAMAT ADMIX, su yalıtımı alanında yoğun tercih edilen ürünlerden biri oldu.

Firma olarak çalışmalarınızın odak noktasını biraz daha açar mısınız?

Dekson Dış Ticaret, alt yapı ve üst yapı projelerinde yapının su ve nem tarafından korozyona uğramasını önlemek için çözüm odaklı sistemlere yoğunlaşmış bir oluşumdur. Bu bağlamda önceden de belirttiğim gibi, ISOMAT Yapı Kimyasalları firmasının kristalize ürün grubunun Türkiye distribütörlüğünü üstlenmiştir. Depolama, dağıtım ve süpervizörlük hizmetleri veren firmamız, Türkiye yalıtım sektöründe kısa vadede önemli yol katetmiştir.

ISOMAT markasının firmanız için önemi büyük. Distribütörü olduğunuz bu marka ile hangi sektörlere ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Distribütörlüğünü yaptığımız ISOMAT ürünleriyle oldukça geniş bir yelpazede hizmet sunuyoruz. İsomat’ın yüksek teknoloji ile üretilen kristalize su yalıtım grubu ürünleri bizim işimizin ana temasıdır. Bu bağlamda yapıların toprak altında kalan kısımlarında hem su geçişi hem de korozyonu önleyebilen ürünler üzerine faaliyet gösteriyoruz. Örneğin; kristalize beton katkıları, kristalize tamir harçları ve sürme yoluyla uygulanabilen ürünlerimizle konut, üretim, eğitim, sağlık, enerji gibi birçok sektöre hitap ediyoruz. Bu sektörlere hitap ederken de projelere ekonomik ve çözüm odaklı yalıtım imalatlarına imza atıyoruz. 

Peki, Aquamat Admix ürününün özellikleri hakkın da bilgi verir misiniz?

Aquamat Admix ürünü, Türkiye koşullarında tartışmasız kendini kanıtlamış bir üründür. Bunu sektördeki geri bildirimlerden ve çok fazla tercih edildiği için rahatlıkla söyleyebiliyorum. Ürün, beton içerisine karıştırılması ve betonun prizini almasının ardından yapı servis ömrü süresince aktif halde kalan mineraller içermektedir. Bu mineraller, herhangi bir su veya nem ile temas etmesi durumunda kristalleşerek beton içerisindeki kapiler boşluğu ve rötre çatlaklarını doldurur. Bu durumda su veya nem geçişini önlemekte, yapıyı korozyona karşı dirençli hale getirmektedir.

Çözüm sunduğunuz projelere örnek verir misiniz?

Özellikle temel altı ve kör kalıp yöntemiyle yapılan perde duvar yalıtımlarında pozitif yönden yalıtım yapılma şansı düşüktür. Bu tarz imalatlarda geri olumsuz dönüşler ise can sıkıcı boyuta gelebilmektedir. Aquamat Admix ile bu tarz yapım yöntemlerinde betonu su geçirimsiz hale getirerek riskleri minimize ediyoruz. Ayrıca beton imalatı ile aynı anda yalıtım imalatını da tamamlıyor olabilmek, yatırımcılar için zaman açısından ciddi tasarruf sağlamaktadır.

2019 yılında hangi konulara odaklanacaksınız, hedef ve planlarınızı öğrenebilir miyiz?

2019, firmamızın gerçekleştireceği sürprizlerle dolu bir yıl olacak diyebiliriz. Bugüne kadar sadece kristalize su yalıtım malzemeleri üzerine yoğunlaşan firmamız, bu yıl alanında bir adım daha ileri gitmeyi planlıyor. Korozyon inhibitörleri, endüstriyel ve loft zemin kaplamaları gibi sistemlerle yatırım ve yapılanmalarıma devam edeceğiz. 2020'de ise sosyal sorumluluk projelerinin daha ön plana çıkacağı hedeflemeler yaptık. Bunun dışında farklı, sektörü hareketlendirecek etkinlik ve organizasyonlar üzerine de Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlar artık Dekson’u daha aktif görecekler.

Deprem riskinin yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerde su yalıtımın önemi nedir?

Ne yazık ki yakın geçmişte de gördüğümüz üzere Türkiye koşullarında yapı yenilenmeleri zorunluluk arz etmektedir. Çünkü su yalıtımsız binaların ömrü kısalmaktadır. Deprem gibi afetlerde ise su yalıtımsız binalar daha fazla hasar görmektedir. Yenilenen yapılarda ise konfor amaçlı yalıtımdan öte, korozyon önleme amaçlı yalıtım için odaklanmalıyız. Yapının iskeleti olan ve ayakta tutan donatıyı korozyondan korumak, o yapının servis ömrünü uzatmak demektir. Bu nedenle donatı ve betonu korozyondan koruyan sistemlerimiz ile daha sağlıklı ve uzun ömürlü yapılar inşa edilmesine katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Kısacası su yalıtımı bu noktada da çok fazla ve hayati önem taşımaktadır. 

Su Yalıtım Yönetmeliği ile binalarda su yalıtımı zorunlu oldu. Yönetmeliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yeni yönetmelik, her anlamda yapıların daha uzun ömürlü olabilmesi üzerine hazırlanmış bir kılavuz gibi. Zorunlu olması gereken bir durumdu. Temel yalıtımından çatı ve cephe kaplamalarına kadar esas alınan konu yapıyı su ve nemden uzak tutmak. Zaten bir yapıyı su ve nemden iyi derecede koruyabildiğiniz anda korozyonu da önlemiş oluyorsunuz. Bu da yapının dayanıklı bir şekilde uzun yıllar ayakta durmasına katkı sağlıyor. Ben son yönetmeliği ve gitgide bilinçlendiğimiz sektörümüzü sonuna kadar destekliyorum. İnsan hayatını tehdit eden her şeyin karşısında duran biriyim. Bu da bana yönetmelikten daha çok hayati bir durum olarak gelmektedir.