Türkiye’nin en köklü boya üreticilerinden DYO'nun AURA İstanbul iş birliğiyle gerçekleştirdiği "Renkli DYO"loglar serisinin ikinci sezonunun ilk söyleşisi gerçekleştirildi.

YouTube üzerinden yayınlanan serinin yeni sezonunun ilk hafta konukları, fotoğraf sanatçıları İzzet Keribar ve Merih Akoğul oldu. Keribar ve Akoğul, renkleri fotoğraf sanatı açısından ele aldılar.

"EN ÇOK SERT IŞIKTAN KORKARIM"

Fotoğraflarında ışık, renk ve grafiksel öğelere ağırlık vererek kendine özgü stilini oluşturan Keribar, fotoğraf çekerken renkten ziyade kapalı havayı daha çok tercih ettiğini dile getirdi.

Keribar, “Sert gölgeler eğer kompozisyona kontrolsüz bir şekilde giriyorsa, kapalı havada güneşin yaratmış olduğu sert ışıkla gölge arasındaki diyafram farklarından çoğu zaman kaçınırım. Eğer kontrollü olarak giriyorsa, mimari fotoğraflarda bu ışıkları zevkle kullanıyorum. Mesela bir iç mekan çekiyorsun ve orada pencereden gelen ışık aşırı ise, Photoshop’ta usta olsan dahi o ışığı düzeltmene imkan yok. Bu nedenle renklerin gücünden çok, sert ışıktan korkarım.” dedi. 

"FOTOĞRAFI DAHA YAPAY HALE GETİRİYOR"

Fotoğraf sanatı ve kuramı konularında çalışmalar yapan, çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yapıtları bulunan Akoğul ise, şu açıklamalarda bulundu:

"Belge fotoğrafında objektif açılarına çok dikkat etmek gerekiyor. ‘Gözle flört eden’ objektif açılarını kullanmak oldukça önemli. Zaten evrende insanların üzerine düşen ışık ile birlikte o ışıkların kimyalarına ve fiziksel yapılarına bağlı olarak müthiş yansımalar oluyor. Fotoğrafçının bunların doğru açısını bulup, doğru kompozisyonu yapıp çekmesi gerekiyor. Renklerin abartılmış olması fotoğrafı daha renkli ve daha hissedilir yapmıyor. Aksine daha da yapaylaştırıyor."

HER HAFTA YOUTUBE'DAN CANLI YAYINLANACAK

Konuşmacıların; mimarlıktan sanata, tasarımdan müziğe, tarihten gastronomiye kendi disiplinleri içerisinde sahip oldukları özgün bakış açılarıyla renk kavramını düşündürücü bir şekilde yeniden tanımlayacakları söyleşiler her hafta DYO Boya’nın YouTube sayfasından canlı yayınlanmaya devam edecek.

Canlı yayınlara ve geçmiş kayıtlara firmanın YouTube kanalı üzerinden ulaşılabiliyor.