Yüzme, olimpik ya da süs havuzların daha yapım aşamasında doğru planlanması ve olası su sızıntılarına karşı su yalıtımının uygulanması hem konfor hem de güvenlik açısından önemli. Havuz zemininde betondan sızacak olan su, hem havuza ve çevreye zarar vereceği gibi hem de arızanın giderilmesinde daha büyük maliyetlere sebep olacaktır. Özellikle otel gibi işletmelerde sezon döneminde havuzların iş görememesi birçok yönden maliyet kaybına sebep olacaktır. Bu sebeple havuz yapımında ihtiyaca uygun su yalıtımın uygulanması gerekmektedir. 
Uzun yıllara dayanan tecrübesi ile öne çıkan Cosmo Polymers markasının geniş ürün gamı ile hizmet verdiği uygulama alanlarından biri de havuzlar. Cosmo Polymers olarak su yalıtımında sistem çözümleriyle binanın su ile ilişkili olabilecek temel, çatı, teras, balkon, depo, havuz, ıslak hacimler gibi her kullanım alanına hizmet verdiklerini belirten Cosmo Polymers Genel Müdürü Cengiz Coşkun, ETAĞ Sertifikasına sahip olan ürünlerinin bu sertifika ile kalitesini bir kez daha tescillediğinin altını çiziyor. 

ESNEK YAPISIYLA HAVUZLARDA UZUN ÖMÜRLÜ ÇÖZÜM

Olimpik, süs havuzu, yüzme havuzu gibi farklı türdeki havuzlarda esnek yapısı sebebiyle poliüretan su yalıtımı ürünlerini kullandıklarını belirten Coşkun, havuzlarda yaptıkları çalışma hakkında şunları söylüyor:
“Uygulamaya geçmeden önce havuzun içerisini bir hafta su ile bekletiyor ardında boşaltıyoruz. Böylelikle havuzun debisinden kaynaklı oraya çıkan betondaki çatlakları tespit edebiliyoruz. Daha sonra tüm bu çatlaklarda esnek poliüretan mastikler, köşe birleşim yerlerinde ise kendinden yapışkanlı bant ile kaplıyoruz. Yüzeyi astarlayarak dört kat poliüretan uygulaması yapıyoruz. Son katında havuzun görselini oluşturacak kaplama malzemesini uyguluyoruz. Astarlar, bitüm esaslı izolasyon ürünleri, çimento esaslı su izolasyon ürünleri, derz dolgu macunları, poliüre izolasyon sistemleri, poliüretan su izolasyonları, zemin kaplama sistemleri, yardımcı ürünler, temel yalıtım sistemleri başlıkları altında 200’ü aşkın ürün grubuyla müşterilerine hizmet veren marka özellikle poliüretan su yalıtımı çözümleriyle havuzlara uzun ömürlü çözümler sunuyor.”

UV DAYANIMI YÜKSEK

Poliüretan su yalıtımlarının sektör içerisinde en iyi malzeme olduğunu dile getiren Coşkun, elastik yapıları nedeniyle poliüretanların bina ile birlikte çalıştığının altını çiziyor. Binaların yapımının ilk dört yılında oturduğuna dikkat çekerek poliüretan malzemelerin bu oturmadan kaynaklı oluşabilecek çatlakları köprüleme özelliklerinin olduğunu vurgulayan Coşkun, ayrıca poliüretan malzemelerin açık teraslarda zemin kaplama malzemesi olarak da kullanılabildiğini açıklıyor. UV dayanımı yüksek olmasının yanı sıra betona hızlı ve kuvvetli bir şekilde yapışabilmesinin ve uzun ömürlü olmasının poliüretan malzemelerin en önemli özelliklerinden birkaçı olduğunu dile getiren Coşkun, tüm bu özellikleri nedeniyle poliüretan su yalıtımlarının, su yalıtımında en avantajlı malzeme olduğunun altını çiziyor.

Mevcut olan ürün gruplarına yeni teknolojileri de dahil ettiklerini belirten Coşkun, bu teknolojiler arasında yer alan Eco Silikat’ın hem zemin kaplaması hem de su yalıtımı olarak kullanılabildiğine dikkat çekiyor. Esnek bir yapıya sahip olan bu ürünlerin en önemli avantajının nefes alması olduğunu dile getiren Coşkun, bu yönüyle ekolojik olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Zemin kaplamasını ya da su yalıtımını yaptığınız otopark gibi herhangi bir alanda, aşağıdan bir nem geldiğinde bu kaplamalarda zaman içerisinde kabarma yaşanır. Eco Silikat ürünleri ise nefes alabiliyor olması sebebiyle minimum 30 yıl kullanılabilir. Ağır yüke, aside ve sıcaklığa karşı yüksek dayanıma sahiptirler. 500 derece sıcaklığa dahi dayanabilmektedir. Bu özelliğiyle özellikle endüstri tesislerinde zeminde kullanılabilmektedir. Ayrıca tek kat uygulanabiliyor ve çok fazla zemin hazırlığı gerektirmiyor olmasıyla da işçilikten tasarruf sağlatıyor. Hızlı kürlenmesi sebebiyle trafiğe kısa bir sürede açılabiliyor. Türkiye için yeni bir teknoloji olan Eco Silikatların tercih edilirliği ilerleyen yıllarda hızla artacaktır.”
Hedeflerinin yurt içinin yanı sıra yurt dışında da başarılarını artırmak olduğunu aktaran Coşkun, özellikle Eco Silikat ve poliüretan sistemlerinde Avrupa ülkelerinde daha fazla yaygınlaşmak istediklerini, Türkiye üzerinden sekiz ülkeye ihracat yaptıklarını, bu pazarlarını hareketlendirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.